Ο Πομπέο διέψευσε τους Τούρκους: Συμφωνώ με κάθε λέξη της ανακοίνωσης μας, είπε




“Έχω ξαναδιαβάσει την ανακοίνωση για τη συνάντησή μας” (Σ.Σ.: εννοεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. “Συμφωνώ σε κάθε λέξη”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαικ Πομπέο. Η ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΕΔΩ

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε σχετικά από τη δημοσιογράφο του BBC.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
Τα πρακτικά της χθεσινής συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας οδηγούν σε νέα αντιπαράθεση τις δύο χώρες καθώς η Άγκυρα κατηγορεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ενώ η Ουάσινγκτον επιμένει πως όλα έγιναν όπως τα περιγράφει.

Ο Μάικ Πομπέο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν την Τετάρτη, στο περιθώριο των εορτασμών για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Όμως η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “είχε σαφέστατα προετοιμαστεί πριν από τη συνάντηση” και “όχι μόνο δεν αντανακλά το περιεχόμενο της συνομιλίας αλλά περιέχει επίσης θέματα που ούτε καν αναφέρθηκαν”, όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας Χαμί Αξόι.

“Διάβασα τα πρακτικά” και “εμμένω σε κάθε λέξη” που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση, απάντησε ο Πομπέο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο προειδοποίησε τον Τσαβούσογλου για “τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες μιας μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής δράσης” στη Συρία. Επίσης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε “την ανησυχία του για την ενδεχόμενη αγορά” από την Τουρκία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Ο Πομπέο δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι η Τουρκία «αντιλαμβάνεται με σαφήνεια την αμερικανική θέση» για τους S-400.

Κατά τα άλλα είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις συνομιλίες τους με την Τουρκία αναφορικά με το σχέδιό της να αγοράσει το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο σύμμαχες χώρες θα μπορέσουν θα βρουν τον δρόμο προς τα εμπρός.

  • “Υπάρχουν θαυμάσιες ευκαιρίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία να εργαστούν στενότερα μαζί”, είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. “Είχαμε μια καλή, μακρά συζήτηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών χθες και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα βρούμε έναν δρόμο για να προχωρήσουμε”, συνέχισε.

Ο Πομπέο είπε επίσης ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ συζητήθηκε η ανάγκη να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από τη Βενεζουέλα. Οι συνομιλίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για τις ρωσικές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό”, κατέληξε.

Τι γίνεται μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας για F-35: «Ναι» Πενταγώνου στην εκπαίδευση Τούρκων πιλότων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: