Ο κύβος ερρίφθη: Υπερ της αποπληρωμής μέρους των ελληνικών δανείων το ΔΝΤ, είπε ο Τόμσεν




Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάσσεται υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής μέρους του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης, Πολ Τόμσεν.

Τόνισε ότι τα κονδύλια του ΔΝΤ «δίνονται προσωρινά» και καλωσόρισε την απόφαση της Αθήνας για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων.

Ο κ. Τόμσεν απάντησε σε ερώτημα αν η μείωση του αφορολόγητου είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη. Είναι σημαντική, είπε, όχι για να επιτύχει η Ελλάδα τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς της στόχους, αλλά για να εκσυγχρονιστεί η ελληνική οικονομία.

Πρέπει, είπε, να μπορέσει να επέλθει αύξηση των κρατικών δαπανών ώστε το ελληνικό δημόσιο να μπορέσει να παράσχει ικανοποιητικές υπηρεσίες. Συμφώνησε ότι στα χρόνια της κρίσης η ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών και δαπανών υποχώρησε αισθητά.

Ο κ. Τόμσεν πιστεύει ότι η μειωση του αφορολόγητου είναι απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας

Ο αξιωματούχος του Ταμείου ρωτήθηκε και για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Το βασικό ερώτηνα ήταν εαν θα χρειαστούν φρέσκα κεφάλαια.

Ο κ. Τόμσεν ξεπέρασε το ερώτημα λέγοντας ότι το Ταμείο δεν έχει διαθέσιμα στοιχεία που να του επιτρέπουν να διατυπώσει εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακά ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Τόνισε:

«Ξέρουμε πως υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων και πως η κεφαλαιακή δομή των ελληνικών τραπεζων αποτελείται από αναβαλλόμενο φόρο».

Μιλώντας για την Ευρωζώνη, ο κ. Τόμσεν ειπε ότι πολλές χώρες απαιτείται να κτίσουν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και να εστιάσουν σε μια ανάλογη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική.

Μίλησε για χώρες με υψηλά χρέη όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες όπως υπογράμμισε δεν έκαναν πολλά για να μειώσουν το απόθεμα του χρέους τους

Για τη Γερμανία είπε πως θα πρέπει να μειώσει τη φορολογία και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για να ενισχύσει την ανάπτυξη της.

Πιο υγιής οφειλέτης η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, λόγω της απόδοσης των ομολόγων, λέει η Die Welt

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: