Ο κομμουνιστής δήμαρχος που νίκησε το κόμμα του Ερντογάν στην επαρχία Τουντσελί




Ο Φατίχ Ματσόγλου είναι γνωστός σε ολόκληρη την Τουρκία ως «ο κομμουνιστής δήμαρχος». Μέχρι πρόσφατα ήταν δήμαρχος της κωμόπολης Οβατσίκ της επαρχίας Τουντσελί στην νοτιοανατολική Τουρκία.

  • Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές στις 31 Μαρτίου ο Φατίχ Ματσόγλου εξελέγη δήμαρχος στην Τουντσελί, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η οποία μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος ΑΚΡ.
  • Σε συνέντευξή του προς την DW ο κομμουνιστής δήμαρχος μίλησε για το μυστικό της επιτυχίας του την εποχή της παντοδυναμίας του ΑΚΡ: «Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέπτονται αριστερά ήδη από τη δεκαετία του ΄70. Δεν χρειάζονται πολλά για να κάνεις πράξη όσα ήδη πιστεύει ο κόσμος. Προφανώς για αυτό το λόγο κερδίσαμε τόσους ψηφοφόρους στις δημοτικές εκλογές».

Ο Φατίχ Ματσόγλου πιστεύει στην πολιτική που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια στην κωμόπολη Οβατσίκ με συνολικά 3.000 κατοίκους: «Στόχος μας ήταν να ζήσουμε σε αρμονία με τη φύση και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες μας. Αναπτύξαμε λοιπόν μια νέα σοσιαλιστική νοοτροπία συνύπαρξης και συνεργασίας. Όταν για παράδειγμα κάποιος πολίτης έχει ανάγκη τον βοηθάμε. Δίνουμε ωστόσο ιδιαίτερο βάρος σε παιδιά άπορων οικογενειών που θέλουν να αγοράσουν βιβλία ή ακόμα και να σπουδάσουν. Χορηγούμε έτσι 150 υποτροφίες για πανεπιστημιακές σπουδές. Παράλληλα δίνουμε προτεραιότητα στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικολογία».

Πολιτική πρότυπο για ολόκληρη την Τουρκία

Εφεξής ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος αναλαμβάνει τα ηνία της Τουντσελί. Θα μπορέσει όμως να εφαρμόσει όσα δοκίμασε με επιτυχία στην κωμόπολη;

  • «Θα ξεκινήσουμε ενισχύοντας την δημοτική διοίκηση. Στη συνέχεια σκοπεύουμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της γεωργίας. Είναι σημαντικό οι αγρότες να πληρώνονται αξιοπρεπώς για τα προϊόντα τους. Σε διαφορετική περίπτωση συσσωρεύουν χρέη. Αυτό είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Τουρκία. Στις μεγάλες πόλεις σχεδιάζουμε την ίδρυση συνεταιρισμών καθώς και τη λειτουργία δημοτικών καταστημάτων διάθεσης προϊόντων».

Ο Φατίχ Ματσόγλου είναι πεπεισμένος ότι το “μοντέλο Οβατσίκ” θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε ολόκληρη την Τουρκία: «Η Τουντσελί θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πόλη πρότυπο. Όταν ακόμα και πολιτικοί άλλων κομμάτων μιλούν για το “μοντέλο Οβατσίκ” τότε καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Η κοινωνία ζητά συγκεκριμένα πράγματα ξεκινώντας από τους αγρότες και του εργάτες που πρέπει να στηριχθούν. Η πλειοψηφία ζητά την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και απορρίπτει τις συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις. Ο κόσμος θέλει μια πολιτική που είναι φτιαγμένη από το λαό. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η πολιτική θα μπορούσε να λειτουργήσει και σε ολόκληρη την Τουρκία, διαφορετικά δεν αντιμετώπιζαν τόσο θετικά και καλοπροαίρετα εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα το δικό μας πολιτικό μοντέλο».

ΠΗΓΗ: DW- Γκέζαλ Ατζάζ

Δεν αποδέχεται την ήττα ο Ερντογάν: Ζητά να ακυρωθούν οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: