Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «επεμβαίνουν» στις υποθέσεις της Τουρκίας, έπειτα από τα σχόλιά τους για τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, μετά τις οποίες το κόμμα του κινδυνεύει να χάσει την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

  • «Η Αμερική και η Ευρώπη, που επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις μας, θα πρέπει να μείνουν στη θέση τους», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος μίλησε δημόσια για πρώτη φορά μετά το βράδυ της Κυριακής.

Μολονότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ήρθε πρώτο στην ψηφοφορία αυτή σε εθνική κλίμακα, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα έχασε την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, τις δύο σημαντικότερες πόλεις της χώρας που εδώ και 25 χρόνια ελέγχονταν από τους ισλαμιστές.

  • Το AKP κατέθεσε προσφυγές στις εκλογικές αρχές σε μερικές πόλεις, καταγγέλλοντας «κατάφωρες παρατυπίες» και εκτιμώντας πως πολυάριθμες ψήφοι θεωρήθηκαν αδίκως άκυρες, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ίδιο, να χάσουν οι υποψήφιοί του.

«Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ανώτερη Εκλογική Επιτροπή», επέμεινε ο Ερντογάν υπογραμμίζοντας πως οι προσφυγές είναι δικαίωμα που υφίσταται και στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Ερωτηθείς σχετικά με τις προσφυγές που κατατέθηκαν την Τρίτη από το AKP, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού State Department Ρόμπερτ Παλαντίνο υπογράμμισε πως «η αποδοχή των αποτελεσμάτων νόμιμων εκλογών έχει ουσιαστική σημασία».
  • Από ευρωπαϊκής πλευράς, αποστολή παρατηρητών του Συνεδρίου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε τη Δευτέρα πως δεν είναι «πλήρως πεισμένη πως η Τουρκία διαθέτει αυτή τη στιγμή το ελεύθερο και δίκαιο εκλογικό περιβάλλον που είναι απαραίτητο για τη διεξαγωγή αληθινά δημοκρατικών εκλογών».

Και η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι περιμένει «πως οι τοπικοί αντιπρόσωποι που εξελέγησαν (την Κυριακή) θα μπορέσουν να ασκήσουν ελεύθερα την εντολή τους».

  • Τα αποτελέσματα αμφισβητούνται από το AKP κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, της οποίας δήμαρχος κατά τη δεκαετία του 1990 υπήρξε ο ίδιος ο Ερντογάν και όπου ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, λέει πως εξακολουθεί να έχει προβάδισμα σχεδόν 19.000 ψήφων έναντι του αντιπάλου του, του υποψηφίου του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η διαφορά αυτή είναι μια σταγόνα νερό σε μια πόλη 15 εκατομμυρίων κατοίκων.

  • Η νέα καταμέτρηση των ψήφων «πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Ιμάμογλου σε συνέντευξή του στο κανάλι Fox Haber, διαβεβαιώνοντας πως, όταν τελειώσει η νέα καταμέτρηση, αυτός θα διατηρεί προβάδισμα 18.000 έως 20.000 ψήφων.

Ενώ τα τοπικά παραρτήματα της Ανώτερης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) είχαν διορία μέχρι την Πέμπτη για να προχωρήσουν σε μια πρώτη νέα καταμέτρηση των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη, οι ψήφοι που έχουν προσμετρηθεί στις άκυρες καταμετρήθηκαν εκ νέου σε 15 από τις 39 περιφέρειες, ενώ σε 3 άλλες περιφέρειες καταμετρήθηκαν και πάλι όλες οι ψήφοι.

Στην Άγκυρα, όπου το προβάδισμα της αντιπολίτευσης είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι στην Κωνσταντινούπολη, καταμετρήθηκαν εκ νέου όλες οι ψήφοι σε 11 από τις 25 περιφέρειες της πρωτεύουσας.

Όμως η διαδικασία των προσφυγών συνεχίζεται σήμερα, αυτή τη φορά στα επαρχιακά παραρτήματα της YSK. Προσφυγές είναι δυνατό να κατατεθούν μέχρι τις 10 Απριλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
05/04/2019 17:49

Ανένδοτος ο Ερντογάν, συνεχίζει την εξόφληση των S-400: Εσφαλμένα τα επιχειρήματα των ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: