Το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας, διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα συζήτησε σήμερα στην Τιφλίδα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Γεωργιανό ομόλογό του, David Zalkaliani.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν επίσης δύο διακρατικές Συμφωνίες που αφορούν στην Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών και στον Τομέα της Υγείας, αντίστοιχα, καθώς και Μνημόνιο Συναντίληψης στον Τομέα της Γεωργίας.

  • Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη σε επίσημη επίσκεψη στη Γεωργία, είχε αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Zalkaliani, ενώ στη συνέχεια παρακάθισαν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά τις οποίες ανασκοπήθηκε το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου – Γεωργίας.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, οι κ. Χριστοδουλίδης και Zalkaliani επαναβεβαίωσαν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για περαιτέρω ενίσχυσή της σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τουρισμός και η εκπαίδευση.

  • Όπως αναφέρεται, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με αριθμό ζητημάτων περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων ΕΕ – Γεωργίας, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Γεωργιανό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χώρα, γεγονός που, όπως είπε «καθιστά την επίσκεψη αυτή σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά αντικατοπτρίζει και το επίπεδο των σχέσεων μας».

Ανέφερε εξάλλου ότι με τον ομόλογό του είχαν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν το επίπεδο των διμερών σχέσεων και να ανταλλάξουν απόψεις για τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης τους. Αναφέρθηκε στην υπογραφή των δύο διμερών Συμφωνιών και του Μνημονίου Συναντίληψης, ενώ είπε ότι σύντομα αναμένεται να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων των δύο χωρών για τη συνομολόγηση και άλλων Συμφωνιών κοινού ενδιαφέροντος.

Είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τον κ. Zalkaliani για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες για την επανέναρξη του διαλόγου υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ενώ ενημερώθηκε για την πορεία της Διαδικασίας της Γενεύης, υπό το φως και του τελευταίου γύρου συνομιλιών της 3ης Απριλίου.

  • Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε στον ομόλογο του την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Διαδικασία της Γενεύης και την ευχή όπως ο διάλογος αποφέρει απτά αποτελέσματα, διαβεβαιώνοντας τον παράλληλα για τον πλήρη σεβασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

Είπε ακόμη ότι συζήτησαν τις σχέσεις της Γεωργίας με την ΕΕ εκφράζοντας την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια της Κυβέρνησης της χώρας για ενδυνάμωση των σχέσεων με τις Βρυξέλλες. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανταλλάξαμε απόψεις για την προσπάθεια μεταρρυθμίσεων στη χώρα, κάτι που θα συμβάλει στα μέγιστα στην ενίσχυση των σχέσεων της Γεωργίας με την ΕΕ» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι στις 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Υπουργική Σύνοδος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια ύπαρξης και επιτυχούς λειτουργίας.

Ευχαρίστησε τέλος τον Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας για την εποικοδομητική συνάντηση, λέγοντας ότι προσβλέπει στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, όπως επίσης και στην Κύπρο το προσεχές διάστημα.

ΚΥΠΕ
17/04/2019 17:16

Στην Κύπρο στις 18 και 19 Απριλίου ο υφυπουργός Οικονομικών ΗΠΑ: Συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: