Ο χαρτοπόλεμος των navtex και το Plan B των ΗΠΑ στο πιθανό αδιέξοδο με την Τουρκία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ. 

Χαρτοπόλεμο έχει κάνει η Τουρκία τις navtex τόσο για την περιοχή του Αιγαίου, όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο κυρίως γύρω από την Κύπρο κι αυτό είναι ένα δείγμα της νευρικότητας από την οποία διακατέχεται, σημειώνουν πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου.

  • Την ίδια στιγμή όμως, ένα μεγάλο μέρος αυτών των ναυτικών οδηγιών είναι «για τα μάτια του κόσμου» από τη στιγμή που μονάδες επιφανείας δεν πηγαίνουν τις περισσότερες φορές ενώ αν εμφανιστούν, σύμφωνα με πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, θα είναι μόνο ένα πλοίο που αυτό το οποίο θα κάνει είναι η διέλευση ή η ολιγόωρη παραμονή μέσα στην δεσμευμένη περιοχή.

Ωστόσο, με τις αναγγελίες από τους υδρογραφικούς σταθμούς της Τουρκίας επιδιώκεται και κάτι ακόμα: να προβάλλει μέσω αυτών τις αξιώσεις που έχει ενώ μελλοντικά, γιατί όχι να τις παρουσιάσει ως ένα επιπλέον επιχείρημα για τις παράνομες διεκδικήσεις της.

  • Οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στις εμφανίσεις των Τουρκικών μονάδων επιφανείας σημείωναν πως οι περισσότερες γίνονται πέριξ του Καστελόριζου, αν και στην τελευταία επανενεργοποίηση ναυτικής οδηγίας- που συνέπεσε με την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη στο σύμπλεγμα των νησιών της Μεγίστης- οι Τούρκοι, πήραν απουσία.

Βεβαίως ορισμένες κινήσεις κατεγράφησαν από τα έμπειρα στελέχη που εργάζονται 24 ώρες στα ραντάρ, όμως τελικά ήταν ήσσονος σημασίας και πολύ περιορισμένες.

  • Ως κίνηση πάντως, να βρεθεί στο Καστελόριζο, την Ρω και τη Στρογγύλη ο Ευάγγελος Αποστολάκης (ακόμη κι αν συνέπεσε με την εκδήλωση της Axion Hellas και τις δωρεές και προς την Διοίκηση Άμυνας Νήσου), αμέσως μετά την επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, πολιτικά έχει σαφή ερμηνεία σημείωναν κύκλοι του πενταγώνου.
  • Είναι χαρακτηριστικό πως έως πριν λίγο καιρό η Άγκυρα με τις επιλογές που έχει κάνει και την πολιτική που έχει χαράξει, παραμένει όχι στην γωνία, αλλά εκτός κάθε εξέλιξης στον τομέα των ενεργειακών.

Μετά την σθεναρή στάση της- όπως την χαρακτήρισε και το Κρεμλίνο- απέναντι στις ΗΠΑ για το θέμα της προμήθειας των S-400, η Τουρκία επιλέγει ουσιαστικά ένας δρόμο που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσει, αν και η αναδίπλωση του Χουλουσί Ακάρ επί Αμερικανικού εδάφους, υποδηλώνει πως η Άγκυρα προβλέποντας πως δεν θ’ αντέξει τις οικονομικές πιέσεις ή και κυρώσεις, επιδιώκει ήδη να παραμείνει προσηλωμένη στο άρμα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Το πώς θα καταφέρει να το πράξει, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές έλεγαν πως αυτή η κόντρα στη γειτονιά μας μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης, ενώ αν δεν έχει πρέπει να μας προβληματίσει και γι’ αυτό παρακολουθούμε στενά κάθε εξέλιξη. Μετράμε και αναλύουμε, τονίζουν.

Το plan B των Ηνωμένων Πολιτειών

Στην περίπτωση που φτάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ν’ απομακρυνθούν από την Τουρκία, μια από τις χώρες που εξετάζουν ως ενδιάμεση λύση είναι και η Ελλάδα.

  • Οι αυτοψίες που έχουν κάνει κλιμάκια Αμερικανών και η «στοχοποίηση» της 110 Πτέρυγας Μάχης δεν είναι τυχαία, μιας και ανώτατοι Αξιωματικοί που έχουν συζητήσει με τους ομολόγους τους, λένε πως οι Ηνωμένες Πολιτείεςεφόσον κλειδώσουν κάποια συμφωνία, στο άμεσο μέλλον, σκοπεύουν να επενδύσουν στην περιοχή θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξουν πως το ενδιαφέρον τους, σίγουρα δεν είναι προσωρινό.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε αναζήτηση κοιτάζοντας την επόμενη μέρα «για το αν και εφόσον» οδηγηθούν στα άκρα οι σχέσεις τους με την γειτονική μας χώρα. Δεν συμφώνησαν τίποτα και με κανέναν προς το παρόν τουλάχιστον, όμως οι ενδείξεις οδηγούν σε ορισμένα συμπεράσματα καθώς ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί Αξιωματούχοι δηλώνουν την συμπαράστασή τους προς την Ελλάδα, αλλά και προς την Κύπρο.

Στη Μεγαλόνησο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν ήδη βάσεις “εξυπηρέτησης” των Αμερικανών, και πως έχουν υπάρξει πολλές συζητήσεις σε υψηλότατο επίπεδο με φόντο τα ενεργειακά. Αυτό για πολλούς έμπειρους Αξιωματικούς έχει κι’ ακόμη μια μετάφραση, πως αν τυχόν υπάρξουν ακραίες καταστάσεις, μια ακόμη επιλογή μπορεί να είναι και η Κύπρος.

Φυσικά όπως ανέφερε πηγή του πενταγώνου, σημαντικός παράγοντας είναι οι πολιτικές και οι πολιτικοί στην χώρα μας, ποιον ρόλο θέλουν αυτή τη στιγμή ή πολύ περισσότερο στο μέλλον να διαδραματίσουν.

“Πόλεμος” Navtex: Η Τουρκία εμποδίζει τις προετοιμασίες για νέες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: