ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα F-35 και την περίφημη διακλαδικότητα




Την πεποίθηση πως το F-35 αποτελεί ίσως μονόδρομο για την Πολεμική Αεροπορία εξέφρασε πριν λίγες ώρες ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου μιλώντας στους στρατιωτικούς συντάκτες.

  • «Εξετάζουμε δυναμικά το F-35, περιμένουμε από τις ΗΠΑ μέσα στην επόμενη διετία τη σχετική μελέτη που θα περιέχει τα πάντα και το κόστος», σημείωσε με χαρακτηριστικό τρόπο ο Πτέραρχος θέτοντας το ερώτημα παράλληλα, βρείτε μου ένα επιπλέον αεροσκάφος καθαρά πέμπτης γενιάς, όχι τέταρτης ή… 4,5 η και να το βάλουμε και αυτό στα υπόψη προς εξέταση.

Πάντως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θέλησε να ξεκαθαρίσει πως μια από τις μεγάλες προσπάθειες που γίνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις και όλα τα επιτελεία είναι να διαχειριστούν όσο γίνεται με καλύτερο τρόπο τους διαθέσιμους πενιχρούς πόρους που αναλογούν για την άμυνα της
χώρας και μ’ αυτούς πρέπει να πορευτούν.

  • Σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις ρητορικές ιαχές των Τούρκων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της γειτονικής χώρας, ο Πτέραρχος Χριστοδούλου είπε ότι «αποστολή μας είναι η διατήρηση της ειρήνης γι’ αυτό και πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Ο κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο είναι υπαρκτός. Δεν μπορούμε να απαντάμε σε κάθε δήλωση των απέναντι. Γιατί αυτή είναι η τουρκική μέθοδος ώστε να προκαλούν. Εμείς εργαζόμαστε για να μην δημιουργούνται τέτοιες συνθήκες».

Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε επιπλέον στην διακλαδικότητα και πως ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια μια σοβαρή προσπάθεια να μιλήσουν όλοι την ίδια γλώσσα, αυτό δεν έχει καταστεί απόλυτα εφικτό έως τώρα, γεγονός για το οποίο ο ίδιος θέλει να δουλέψουν όλα τα επιτελεία μαζί ώστε η διαλειτουργικότητα που χρειάζεται να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό.

  • Ο Α’ ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε και στην ετοιμότητα που απαιτείται από τις ΕΔ. «Θέλουμε να είμαστε πιο συντονισμένοι, πιο συγχρονισμένοι, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Αναφορές υπήρξαν και για το ταξίδι του στα Σκόπια για το οποίο ο Πτέραρχος σημείωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της γειτονικής χώρας χρειάζονται, θρανίο, εργαστήρια, πεδίο δράσης. Όλα μπορεί να τα προσφέρει η Ελλάδα και γι’ αυτό θα υπάρξουν νέες συνομιλίες οι οποίες δεν θα σταματούν είτε στην Ελλάδα είτε στην Βόρεια Μακεδονία. Εκτός του air policing, η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε ότι την ενδιαφέρουν άμεσα σχολεία των Ειδικών Δυνάμεων που πρέπει να παρακολουθήσουν, ώστε να ξεκινήσει η  ομογενοποίησή τους με την τυποποίηση που απαιτεί το ΝΑΤΟ.

Άρχισε η παραγωγή πετρελαίου από το κοίτασμα Έψιλον στον κόλπο Καβάλας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: