Νέα πολιτειακή κρίση και διχασμός μετά τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, λένε οι Γερμανοί

Prime Minister of North Macedonia and leader of the ruling SDSM, Zoran Zaev (L) accompanied by the Presidential candidate Stevo Pendarovski (R) react during a press conference after first round of presidentdental election in Skopje, North Macedonia. EPA, NAKE BATEV
“Οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία αναβιώνουν παλαιά ρήγματα” επιγράφεται ανταπόκριση της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

  • Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι “κυρίαρχο θέμα είναι η διαμάχη για το όνομα της χώρας” και ότι “η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά τη μετονομασία σε Βόρεια Μακεδονία αποδεικνύει έναν βαθύ διχασμό”. Όπως επισημαίνει, “ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα πολιτειακή κρίση. Στον πρώτο γύρο η συμμετοχή των ψηφοφόρων δεν ξεπέρασε το 42%. Εάν πέσει κάτω από το 40% στις 5 Μαίου, τότε η εκλογή θεωρείται άκυρη”.
  • “Αμφίβολη εκλογή προέδρου στη Βόρεια Μακεδονία” βλέπει η εφημερίδα Die Presse της Βιέννης, υπενθυμίζοντας ότι το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε “πεισματικά” πως ο υποψήφιός του Στέβο Πεντάροφσκι βαδίζει προς μία “σίγουρη νίκη” απέναντι στην υποψήφια της αντιπολίτευσης Γκορντάνα Σιλιανόφσκα-Ντάνκοβα.

Όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση “είναι λιγότερο το απρόσμενα ισχνό προβάδισμα απέναντι στην αντίπαλό του και περισσότερο η εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή του 41,9% στον πρώτο γύρο που κάνουν όχι μόνο τους αναλυτές, αλλά ακόμη και τους οπαδούς της κυβέρνησης στα Σκόπια να μην αποκλείουν μία αποτυχία του Πεντάροφσκι. Γιατί απαιτείται μία ελάχιστη συμμετοχή της τάξεως του 40% ώστε να θεωρηθεί έγκυρος ο δεύτερος γύρος των εκλογών”. Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνει η αυστριακή εφημερίδα, οι πιθανές συνέπειες θα είναι “νέες αναταραχές, επανάληψη των προεδρικών εκλογών, αλλά και ταυτόχρονη προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών”.

“Ρυθμιστής” ο αλβανικός παράγοντας
Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια ήταν “ένα τεστ για τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, η οποία είχε καταφέρει να αλλάξει την ονομασία του κράτους, ώστε η Ελλάδα να άρει τις αντιρρήσεις της για την προσχώρηση της βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Σιλιανόφσκα είναι αντίθετη στον συμβιβασμό με την Ελλάδα. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πραγματοποιείται στις 5 Μαΐου. Αποφασιστική θα είναι τώρα η εκλογική συμπεριφορά εκείνων των Αλβανών ψηφοφόρων, οι οποίοι στον πρώτο γύρο είχαν δώσει πάνω από το 10% στον υποψήφιό τους Μπλερίμ Ρέκα”.

ΠΗΓΗ: DW

Μόλις και μετά βίας πέρασε ο υποψήφιος των Ζάεφ και Αλβανών την Σιλιάνοφσκα του VMRO

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal