Να σταματήσουμε να πολιτευόμαστε ενάντια στα συμφέροντα ε/κ και τ/κ, λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης




Είναι καιρός πλέον, -«για κάποιους δανεικούς ψήφους Τουρκοκυπρίων ενόψει ευρωεκλογών” – να σταματήσουμε να πολιτευόμαστε ενάντια στα συμφέροντα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων», διότι πολιτικές εφήμερες που δεν οδηγούν σε μια πραγματικά προοπτική δεν είναι παρά καταδικασμένες να αποτύχουν, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εγκαινίων της νέας πτέρυγας του εμπορικού κέντρου «The Mall of Cyprus».

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινό Tweet του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, το οποίο αναφέρει: «Ο κ. Αναστασιάδης να δίνει αλλού θυμωμένος μαθήματα. Από πότε η κοινοβουλευτική δημοκρατία και η αποκεντρωμένη έγιναν θέσεις της ε/κ πλευράς;», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Ξέρετε τι διερωτώμαι κάποιες ώρες; Αν είναι ο κ. Κυπριανού που πέτυχε στο Κραν Μοντανά, αλλά και προ αυτού να τεθεί, για πρώτη φορά, το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παρουσίας τουρκικού στρατού».

«Έτσι για να υπομνήσω, για πρώτη φορά ετέθη, και συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 με τον Πρωθυπουργό τότε, Ντέιβιντ Κάμερον, η θέση της Αγγλίας ότι δεν θα ενδιαφερόταν να παραμείνει εγγυήτρια, εκτός εάν το ήθελαν και οι δύο κοινότητες. Έκτοτε και σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα επιτύχαμε να τεθούν έξι σημεία από τον Γενικό Γραμματέα (των Ηνωμένων Εθνών), τα οποία σήμερα το ΑΚΕΛ ισχυρίζεται ότι ο δημιουργός τους προσπαθεί να τα καταργήσει. Και ολίγον σεβασμός, νομίζω, εις το τι έχουμε επιτύχει ως ελληνοκυπριακή πλευρά να υιοθετείται από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν βλάπτει», πρόσθεσε.

Δεύτερο, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουμε αυτούς τους χαρακτηρισμούς και τα επίθετα».

«Δεν με ενδιαφέρουν και δεν θα ασχοληθώ. Επιτέλους θα πρέπει (όπως είναι με) την κριτική που ασκούν στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκφράζει τις ελληνοκυπριακές θέσεις, να ήταν το ίδιο ευαίσθητοι όταν παρακολουθούν την άλλη πλευρά, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά και να αποδεικνύουν εν τη ουσία στην πράξη ότι εκείνοι προσπαθούν να ναρκοθετήσουν την όλη προσπάθεια», σημείωσε.

  • Όπως είπε, έγιναν προσπάθειες συναντήσεως με τον κατοχικό ηγέτη.«Ο ίδιος τις απέρριψε (ο κ. Ακιντζί). Έγινε συνάντηση στις 26 του Απρίλη πέρσι και δεν ήθελε ούτε δημοσιογράφους. Πρότεινα στην κα. Λουτ να γίνει μια, στην παρουσία της, συνάντηση μεταξύ μας. Την απέρριψε. Έχουμε εισηγηθεί τρόπους – το θέμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ή το θέμα της αποκέντρωσης είναι προσπάθειες εξόδου από το αδιέξοδο και αποδεικνύουν ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη με υπαλλακτικούς τρόπους που δεν θα μειώνουν ποσώς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων – να επιτύχουμε επανέναρξη του διαλόγου. Αλλά το πιο σημαντικό, να πετύχουμε μια λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη χωρίς ξένους στρατούς και χωρίς εγγυήσεις», επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αν αυτό θέλει και το ΑΚΕΛ ας παρακολουθεί τι γίνεται στην άλλη πλευρά, είπε και πρόσθεσε ότι κρίθηκε και επικρίθηκε η Κυβέρνηση ή ο ίδιος προσωπικά ότι τάχα ο κ. Μαυρογιάννης τοποθετήθηκε στη Νέα Υόρκη.

«Αλλά ουδέποτε άκουσα το οποιοδήποτε σχόλιο, γιατί ο κ. Ναμί δεν είναι πλέον εδώ και ενάμιση χρόνο διαπραγματευτής. Δεν άκουσα την όποια κριτική στις απαράδεκτες θέσεις που εκφράζει η τουρκοκυπριακή πλευρά ή η Τουρκία, παραδείγματος χάρη, στο θέμα των εγγυήσεων, ότι κάποια ώρα πρέπει να ξυπνήσουμε. Είναι καιρός πλέον – θα το επαναλάβω και σήμερα, για κάποιους δανεικούς ψήφους Τουρκοκυπρίων ενόψει ευρωεκλογών – να σταματήσουμε να πολιτευόμαστε ενάντια στα συμφέροντα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων. Διότι πολιτικές εφήμερες που δεν οδηγούν σε μια πραγματική προοπτική δεν είναι παρά καταδικασμένες να αποτύχουν», σημείωσε.

  • Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από το πώς λειτουργούν τα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με το Πλαίσιο Γκουτέρες και τους όρους αναφοράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Δεν θεωρώ, προς Θεού, τα Ηνωμένα Έθνη υπεύθυνα, ιδιαίτερα τις προσπάθειες που καταβάλλει η κα. Λουτ, ως προσπάθειες καταστροφής της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού. Αντίθετα».
  • «Μπορεί στο παρελθόν σφάλματα ειδικών αντιπροσώπων εν τη ουσία να ναρκοθέτησαν αυτό το οποίο με πολλή καλή θέληση στις αρχές είχαμε ξεκινήσει με τον κ. Ακιντζί. Αλλά οι μονομερείς παρεμβάσεις, τα σφάλματα που έγιναν, οι υπεραισιόδοξες δηλώσεις και οι μονομερείς τοποθετήσεις, δημιούργησαν συνθήκες που δεν επέτρεψαν να καταλήξουμε εκεί που είμασταν αποφασισμένοι να οδηγηθούμε», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει πρωινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών ότι τις τελευταίες ώρες η κα. Λουτ έχει αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία, με κατάθεση ίσως νέων ιδεών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όταν θα υπάρξει οτιδήποτε θα ανακοινωθεί».

Σε ερώτηση για την απαίτηση της αντιπολίτευσης να αξιώνει την παύση εδώ και τώρα του Υπουργού Οικονομικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχει το δικαίωμα να έχει τις όποιες απόψεις η αντιπολίτευση και, βεβαίως, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ασκήσει τα συνταγματικά του δικαιώματα».

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
12/04/2019 12:41

Εγκρίθηκε ψήφισμα επί του πορίσματος της Ερευνητικής για τον Συνεργατισμό στη Βουλή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: