Μία πραγματικότητα η απειλή των ακροδεξιών: Μπορεί να κερδίσουν το ένα τρίτο των εδρών




Όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, η ρητορική που επιλέγουν τα μέλη των ακροδεξιών κομμάτων γίνεται πιο ένθερμη, αναφέρουν σε άρθρο τους οι δημοσιογράφοι Marc Champion, Jonathan Stearns του πρακτορείου Bloomberg.

Τίτλος του κειμένου: Europe’s Far Right may soon dominate the EU parliament.

Η ιταλική Λίγκα και άλλα εθνικιστικά κόμματα αναμένουν να ενισχύσουν σημαντικά τη δύναμη τους στο ευρωκοινοβούλιο, καταλαμβάνοντας το ένα τρίτο των εδρών. Αναλυτές δε, προβλέπουν ότι οι εκλογές του Μαΐου θα είναι «πολιτικός σεισμός».

Οι ευρωσκεπτικιστές δεξιοί στην παρούσα φάση είναι διασκορπισμένοι σε τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες στην ευρωβουλή αλλά υπάρχουν σημαντικοί λόγοι ότι αυτό ίσως αλλάξει στις επικείμενες εκλογές. Εάν καταφέρουν να ενωθούν, τότε θα έχουν το δικαίωμα να προεδρεύουν σε επιτροπές και σε άλλες θέσεις ισχύος και να διαμορφώνουν τη νομοθεσία. Θα μπορούν επίσης, να επηρεάζουν και τους δύο άλλους πυλώνες της Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των ηγετών και υπουργών.

Στον αντίποδα, οι φιλελεύθεροι ελπίζουν ότι η όποια απειλή από την ενίσχυση της ακροδεξιάς θα σφυρηλατήσει τους δεσμούς των κεντρώων κομμάτων και θα τα ενώσει.

«Η Ευρώπη έχει προοδεύσει μέσω των κρίσεων», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο Jean Arthuis, υποστηρικτής του Macron και πρώην υπουργός Οικονομικών. Επιπλέον, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο και τα ίδια τα εθνικιστικά κόμματα να μην καταφέρουν να συνασπιστούν και να συνεργαστούν όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Ο εθνικισμός και η ιδεολογία μπορούν επίσης να σταθούν εμπόδιο στην όποια μεταξύ τους συνεργασία.

«Ο Farage του UKIP δεν επιθυμούσε τη συνεργασία με το Εθνικό Μέτωπο της Le Pen, θεωρώντας ότι είναι πολύ ακραίο. Το Εθνικό Μέτωπο από την πλευρά του δηλώνει ότι δεν συνεργάζεται με το ουγγρικό Jobbik και το τελευταίο δεν συνεργάζεται με τη Χρυσή Αυγή και ούτω καθ’ εξής», σχολιάζει ο Richard Corbett, Βρετανός ευρωβουλευτής των Εργατικών.

Οι μόνοι που δεν το πήραν είδηση είναι οι Δυτικοί: Η Τουρκία του Ερντογάν δεν τους θέλει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: