Μια Ελληνίδα που ζει μόνιμα στο Λονδίνο και με πείσμα διατηρεί το ελληνικό στοιχείο (photos)




Δεν είναι εύκολο να εντάξεις το ελληνικό στοιχείο στο καθημερινό πρόγραμμα μιας οικογένειας που ζει μόνιμα στο εξωτερικό και ειδικά σε μια πόλη όπως το Λονδίνο.

  • Ωστόσο, η Ελληνίδα οικονομολόγος Κυριακή Ελευθεριάδου, μητέρα τριών υπέροχων κοριτσιών, ηλικίας ένδεκα, οκτώ και τεσσάρων ετών, αν και επέλεξε να ζήσει με τον Αφρικανό σύζυγό της και τις κόρες τους στη Μεγάλη Βρετανία, με πείσμα καταφέρνει να διατηρήσει τις ρίζες και την κουλτούρα της Ελλάδας.

«Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια επιλέξαμε να έχουμε κοπέλες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, την Αθήνα, τον Πειραιά, την Κρήτη και τη Βέροια, που έμεναν μαζί μας και βοηθούσαν στο μεγάλωμα των κοριτσιών και το μαγείρεμα ελληνικών παραδοσιακών φαγητών, ενισχύοντας έτσι και την ελληνική κουλτούρα της οικογένειας» αναφέρει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Ελευθεριάδου, με πλατύ χαμόγελο και διευκρινίζει: «Είναι δύσκολες και χρονοβόρες οι μετακινήσεις για το σχολείο και τις δουλειές μας στο Λονδίνο. Τα κορίτσια τελειώνουν από τις υποχρεώσεις τους πριν να επιστρέψουμε εμείς στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πάντα κάποιο άτομο να προσέχει τις μικρές μέχρι να γυρίσουμε από τη δουλειά».

  • «Η μεγάλη κόρη μου, ηλικίας ένδεκα ετών, έχει και υπηκοότητα ελληνική, όπως και εγώ. Από τις κόρες μου αυτή έχει τη μεγαλύτερη αγάπη για την Ελλάδα, μιας και όταν φεύγουμε από την Ελλάδα πάντα στεναχωριέται. Όταν ήταν μικρότερη, με ρωτούσε αν μπορούμε να μείνουμε περισσότερο, μάλιστα όταν ήταν πέντε ετών μου είχε ζητήσει να μείνουμε άλλες 100 ημέρες και όταν η απάντηση ήταν αρνητική, είχε απογοητευτεί πάρα πολύ…» δηλώνει και επισημαίνει ότι «τα κορίτσια μιλάνε πολύ καλά τα ελληνικά. Όσο ήταν μικρούλες, όταν τους μιλούσα εγώ, απαντούσαν στα ελληνικά και στον άντρα μου αγγλικά, χωρίς να τους πούμε εμείς κάτι. Είμαι σίγουρη ότι μεγαλώνοντας θα καταλάβουν πόσο τυχερές είναι που πέρασαν τα καλοκαίρια τους σε μια υπέροχη χώρα, με απίστευτες παραλίες, υπέροχη κουζίνα και φανταστικό καιρό».

Στην Ελλάδα, την οποία επισκέπτονται πολύ συχνά, σχολιάζει η κ. Ελευθεριάδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όταν αντικρίζουν τις κόρες της, μιλάνε στα αγγλικά και μάλιστα «εκπλήσσονται όταν τις ακούν να απαντούν στα ελληνικά. Κάτι που απολαμβάνουν τα κορίτσια, γι’ αυτό και επιλέγουν να μιλήσουν στα ελληνικά για να δουν τις αντιδράσεις». Γνώρισε τον σύζυγό της πριν από 17 χρόνια, όπως λέει, στην Ισπανία, όπου πήγε με το πρόγραμμα Εrasmus και αποφάσισαν να χαράξουν κοινή πορεία στη ζωή.

  • Ο ίδιος λατρεύει την Ελλάδα, ωστόσο αυτό που τον έχει κερδίσει περισσότερο από όλα είναι ο ελληνικός γύρος. «Ο άντρας μου αγαπάει πολύ την Ελλάδα, τον τρόπο ζωής και ειδικά την ελληνική κουζίνα, με αγαπημένο του πιάτο τον γύρο. Συνήθως δοκιμάζει όλες τις ποικιλίες γύρου, ενώ τον γνωρίζουν σε όποιο γυράδικο γίνεται σταθερός και τακτικός πελάτης! Χρησιμοποιεί και κάποιες λέξεις ελληνικές που έχει μάθει με την πάροδο των χρόνων και τον ερχομό των παιδιών μας, καθώς μας ακούει συνέχεια να μιλάμε ελληνικά στο σπίτι» λέει χαριτολογώντας η κ. Ελευθεριάδου.

«Στην αρχή της διαμονής μας υπήρξαν πολλές στιγμές που ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα, λόγω της μεγάλης νοσταλγίας για την ελληνική μας κουλτούρα, τον υπέροχο και μη συγκρίσιμο καιρό μας, αλλά και για τον επίσης ασύγκριτο τρόπο ζωής» εξομολογείται και τονίζει: «Ωστόσο οι δουλειές μας ήταν σταθερές και με μεγάλες προοπτικές εξέλιξης, μετακομίσαμε σε μια περιοχή πολύ όμορφη και φιλική προς τις οικογένειες και σταδιακά δημιουργήσαμε την οικογένειά μας, με αποτέλεσμα η ιδέα της επιστροφής να αρχίσει να απομακρύνεται».

  • Σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση της χώρας είπε: «Θεωρώ ότι υπάρχει βελτίωση τα τελευταία χρόνια μιας και όλες οι φίλες μου έχουν πλέον δουλειές. Επίσης κάποια στιγμή, όταν ήμουν στη Θεσσαλονίκη απ’ όπου και αν περνούσα έβλεπα μαγαζιά να κλείνουν μόνιμα, ενώ τώρα βλέπω να ανοίγουν καινούριες επιχειρήσεις, δημιουργώντας καινούριες θέσεις εργασίας. Αυτό όμως που έκανε και συνεχίζει να κάνει πάντα εντύπωση στον άντρα μου, σχετικά με την πατρίδα μου, είναι ότι ακόμα και στη διάρκεια της κρίσης ο Έλληνας συνέχιζε να βγαίνει έξω, είτε για απλό καφέ, είτε για ποτό μιας και τα μπαρ φαίνονταν πάντα γεμάτα! Μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ροφημάτων να ήταν πιο χαμηλή, ωστόσο η έξοδος του Έλληνα ήταν σταθερή, ανεξαρτήτως εισοδήματος και άλλων προβλημάτων, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της κουλτούρας μας, όπου η καλοπέραση και το κέφι δεν χάνεται ανεξαρτήτως προβλημάτων».

Με κάθε τρόπο αναφέρει ότι επιδιώκει η οικογένεια της να έχει επαφή με το ελληνικό στοιχείο και έτσι «όταν υπάρχουν τοπικές εκδηλώσεις με ελληνική προέλευση όπως για παράδειγμα, γεύματα σε ελληνικά εστιατόρια με αφορμή κάποιο γεγονός, προσπαθώ να είμαι πάντα εκεί. Η τοπική ελληνική κοινότητα έχει δημιουργήσει ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία είμαι μέλος και πραγματοποιούμε παραδοσιακές δραστηριότητες, κοπή βασιλόπιτας, αποκριάτικες εκδηλώσεις στις οποίες επιδιώκω να συμμετέχουν και οι τρεις κόρες μου». Και συμπληρώνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η αγάπη μας για την Ελλάδα μάς κρατά πάντα κοντά της τα καλοκαίρια, επιστρέφουμε πάντα για διακοπές στην υπέροχη αυτή χώρα, ειδικά το καλοκαίρι μιας και έχουμε εξοχικό στη Χαλκιδική! Οι κόρες μου, οπλισμένες με την ελληνική γλώσσα, μπορεί μια μέρα να αποφασίσουν να ζήσουν στην Ελλάδα ή ακόμη και να κάνουν Εrasmus, όπως έκανα και εγώ και γνώρισα τον πατέρα τους».

07/04/2019 10:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Ο “Κύρος Γρανάζης” από τη Λάρισα που σχεδιάζει ρομποτικούς δεινόσαυρους στο Πεκίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: