Μέχρι πότε θα συνεχίζεται η διαχρονική αδικία των Μηχανικών της Σχολής Ικάρων;




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΥ

Πρόσφατα είδαμε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ που έφερε στην βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Το νομοσχέδιο διαπραγματευόταν πολλά θέματα που απασχολούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και κάποιες ρυθμίσεις για τους στρατεύσιμους, άλλες θετικές και άλλες αρνητικές.

Όμως ένα από τα θέματα που δεν άγγιξε, ήταν αυτό με την διαχρονική αδικία που υφίστανται οι Αξιωματικοί Μηχανικοί προέλευσης της Σχολής Ικάρων (ΣΜΑ) της ΠΑ, ως προς το θέμα της αρχαιότητας που συνδέεται άμεσα με την εξέλιξή τους και τις θέσεις ευθύνης τόσο στις τάξεις της ΠΑ, όσο και στα Γενικά Επιτελεία του ΓΕΕΘΑ και του ΝΑΤΟ, δημιουργώντας μία ανισότητα που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα περί ισονομίας μεταξύ ομοίων καταστάσεων.

  • Δεν επιθυμώ να επαναφέρω τους λόγους που οι μηχανικοί της ΠΑ έχουν τεθεί στο περιθώριο, γιατί αυτά τα έχουμε αναφέρει πολλάκις. Ο κ. Υπουργός τα γνωρίζει, ομοίως και η ηγεσία της ΠΑ, την αδικία την έχει αναφέρει ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας από το βήμα της βουλής, Το Ποτάμι έχει προβεί σε πολλαπλές ερωτήσεις για την άρση της αδικίας που απέβησαν άκαρπες, ο δε βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς επανέλαβε πρόσφατα τα ίδια στην Βουλή, κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου. Συνεπώς η κάθε περαιτέρω μνημόνευση και αιτιολόγηση εκτιμώ ότι είναι άκαιρη .
    Απλά ήθελα να στείλω κάποια μηνύματα στον αξιότιμο κύριο Υπουργό και στην ηγεσία της ΠΑ, όπως :

Δεν αντιλαμβάνονται την ραγδαία εξέλιξη του όπλου, όπου μαθηματικά πλέον μας οδηγούν σε άλλους ερευνητικούς , τεχνολογικούς, επιχειρησιακούς ορίζοντες, όπου οι μηχανικοί εκ των πραγμάτων δεν πρέπει να βρίσκονται στο περιθώριο των εξελίξεων για την αποτελεσματική λειτουργικότητα του όπλου;

Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτή η αρρωστημένη διαχρονική κατάσταση δεν δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις σύμπνοιας των δύο βασικών ειδικοτήτων που έχουν σχέση με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της πτήσης;

Δεν αντιλαμβάνονται ότι η εν λόγω διαχρονική πεισματική νοοτροπία και λογική της ηγεσίας της ΠΑ, είναι αντίθετη με την δημοκρατική δεοντολογία που οδηγεί σε συντεχνιακές καταστάσεις και ανορθόδοξους δρόμους που έχουν άμεσες επιπτώσεις στα δρώμενα της ΠΑ ; Καλύτερα να μην μνημονεύσω εκείνη την περιβόητη επιτροπή που η σύνθεσή της και οι λογικές της μου θύμισαν καταστάσεις αναχρονιστικές, συντεχνιακές και αντιδημοκρατικές.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ:
Γνωρίζετε ότι αυτή η διαχρονική αδικία πρέπει να τεθεί στο ντουλάπι της ιστορίας και να ξεχαστεί από όλους μας, γιατί ακόμη ηχεί στα αυτιά μου, αυτό που μου είχατε πει: “ότι η ηγεσία της ΠΑ οφείλει να ζητήσει ένα μεγάλο συγγνώμη για την συμπεριφορά της σ’ αυτή την κατηγορία των Αξιωματικών”.

  • Δεν νομίζω ότι ως πρώην στρατιωτικός να το έχετε ξεχάσει;
  • Γνωρίζετε ότι με την άρση της αδικίας θα δημιουργηθεί ένα νέο ελπιδοφόρο κλίμα στις τάξεις της ΠΑ που θα έχει πολλαπλά λειτουργικά οφέλη.
  • Γνωρίζετε ότι η άρση της αδικίας δεν δημιουργεί δομικά προβλήματα στην οργάνωση της ΠΑ, αντιθέτως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της.

Κύριε Υπουργέ θα περιμένουμε να φέρετε νέα τροπολογία στην βουλή ρυθμίζοντας το εν λόγω θέμα, αποκαθιστώντας τους μηχανικούς της Πολεμικής Αεροπορίας όμοια με τους αντίστοιχους μηχανικούς του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς.

Σε αντίθετη περίπτωση:

Ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε με την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ / ΓΕΑ να καταργήσετε την εν λόγω σχολή ως τμήμα της Σχολής Ικάρων και να προχωρήσετε σε πρόσληψη μηχανικών από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας όλων των ειδικοτήτων. Είναι μία ενδιαφέρουσα λύση, συμφέρουσα οικονομικά, λύνει θέματα εργασίας των νέων μας μηχανικών, αφού η Πολιτεία διαχρονικά τους έχει παραμελήσει αποδομώντας την βιομηχανική παραγωγή της χώρας, και, παράλληλα δίνει την δυνατότητα στην ηγεσία της ΠΑ και των ΕΔ να τους εκμεταλλευτεί ανάλογα με τις ανάγκες της.

ή

Την ενσωμάτωση της εν λόγω σχολής στα τμήματα της ΣΣΑΣ, όπου τελειώνοντας τα Πολυτεχνικά τμήματα της Θεσσαλονίκης, η Πολιτεία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί του νέους μηχανικούς ανάλογα με τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Αν τέλος, όλα όσα μνημόνευσα πέσουν στο κενό, που είναι το πιθανότερο λόγω στρεβλωμένων αντιδημοκρατικών αντιλήψεων, έχετε την υποχρέωση τουλάχιστον να ενημερώνετε τα νέα παιδιά που επιθυμούν να εισέλθουν στο τμήμα των μηχανικών της Σχολής Ικάρων (βρισκόμαστε ήδη παραμονή των Πανελλήνιων Εξετάσεων) με όραμα και όρεξη για δουλειά, για την όλη αρρωστημένη κατάσταση που επικρατεί ως προς τις προοπτικές της καριέρας τους, ώστε σε περίπτωση αντίθεσή τους με τα τεκταινόμενα, η αριστεία τους να τους οδηγήσει σε άλλους δρόμους σύμφωνα με το όραμά τους.

Κύριε Υπουργέ γνωρίζετε ότι σας εκτιμώ ιδιαίτερα, αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα των στιγμών παράλληλα με την ευθύνη διαχείρισης της όλης κατάστασης, είμαστε κοντά σας, όμως η απόκρυψη της αλήθειας είναι αντίθετη με την δεοντολογία μου.

Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι ο Υπεύθυνος Πολιτικής του Τομέα Άμυνας στο Ποτάμι

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Που θα κάτσει η μπίλια στην κρίση Τουρκίας και ΗΠΑ; Ελλάδα και Κύπρος το νέο σκληρό σύνορο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: