Με τα MQ-9 που ζητά η Ελλάδα στοχεύει στην Ανατολική Μεσόγειο για την ενεργειακή ασπίδα




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκεται το μεγάλο σχέδιο αναβάθμισης της 110 Πτέρυγας Μάχης καθώς απ’ ότι όλα δείχνουν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη «Global Hawk» πολύ γρήγορα θα βρεθούν να προσγειώνονται στην πίστα της Λαρισινής αεροπορικής βάσης.

  • Ανώτατες πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας γι’ αυτό ακριβώς το θέμα έλεγαν πως δεν είναι παράλογη αυτή η απόφαση της- προσωρινής απ ότι φαίνεται- μεταστάθμευσης των υπερσύγχρονων Αμερικανικών UAV’s, από τη στιγμή που ήδη υπάρχει στην Λάρισα η απαραίτητη υποδομή η οποία αναπτύχθηκε για «τεχνικές λεπτομέρειες» που απαιτούσαν τα MQ-9 Reaper, από τους Αμερικανούς οι οποίοι μάλιστα αποδέσμευσαν κονδύλια για εργασίες ακόμη και οπτικών ινών.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα αναφερόμενες σ’ ένα επιπλέον Αμερικανικό ιπτάμενο όπλο, ξεκαθάριζαν το πόσο στρατηγικό για την Ελλάδα είναι να βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες (στον δρόμο ακολουθεί και η Βορειοατλαντική συμμαχία), με τρεις τουλάχιστον διαφορετικούς τύπους μέσων.

Τα MQ-9 Reaper, τα Global Hawk και πιθανότατα τα KC-135, ιπτάμενα τάνκερ, σχηματίζουν μια «hot area» για τους Αμερικανούς σε μεγάλη ακτίνα γεγονός που σίγουρα- όπως κι αν εξελιχθεί η σχέση ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία- οι Αμερικανοί θ’ απαιτήσουν σ’ ένα μεγάλο εύρος κυρίως στο FIR την απαιτούμενη και δική τους ησυχία.

  • Μέχρι την απάντηση της LOR η Μίσθωση ωρών ως ενδιάμεση λύση

Η ιστοσελίδα μας, σε αναλυτικό ρεπορτάζ (11/ 12/13 Απριλίου) είχε αναδείξει τα θέματα για το πώς στρώνεται το χαλί για την έλευση επιπλέον Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στην Λάρισα αλλά και της επίσημης ερώτησης (LOR) για προμήθεια MQ-9 Reaper από την χώρα μας, μετά το «άκυρο» που είχε η προγενέστερη για τα MQ-1 Pretador κι αυτό ελέω της παλαιότητας του συγκεκριμένου UAV και της μη υποστήριξής τους πλέον από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο η συνέχεια πάνω σ’ αυτό το ρεπορτάζ είναι η «ενδιάμεση λύση» της χρονομίσθωσης ωρών των υπαρχόντων Αμερικανικών «Reaper» επ’ ωφελεία της χώρας μας.

Το Κέντρο Συλλογής Επεξεργασίας και Διανομής Στρατιωτικών Πληροφοριών. Απ’ εκεί η πρωτογενής εικόνα των UAV’s επεξεργάζεται και αναλόγως την κρισιμότητά της μεταδίδεται στα ανώτατα κλιμάκια. Πηγή εικόνας: Επίσημη ιστοσελίδα Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας
  • Ως Ελλάδα εκείνο που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, εξηγούσαν πάντα οι ίδιες πηγές, είναι πως θέλουμε το ηλεκτρονικό μάτι των UAV’s να φύγει ακόμη πιο μακριά από τα ναυτικά μίλια που προσφέρει το Πήγασος ΙΙ της Πολεμικής Αεροπορίας, καταδεικνύοντας ουσιαστικά οι Αξιωματικοί την Ανατολική Μεσόγειο που η χώρα μας μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο ενεργειακό ταμπλό.

Πάντως να σημειώσουμε σ’ αυτό το σημείο πως το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία θέλει να περάσει το ταχύτερο δυνατό στη νέα γενιά των Μη Επανδρωμένων, δεν έχει να κάνει με το «αντίπαλο δέος» τα Τουρκικά UAV’s που θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλών δυνατοτήτων και τεχνολογίας και πραγματοποιούν πτήσεις στο Αιγαίο.

Όπως ξεκαθάρισαν ιπτάμενοι, σε όλες τις χώρες ανά τον κόσμο όταν πρόκειται να ένα νέο «άγνωστο ίχνος» πάντα θ’ απογειώνονται τ’ αεροσκάφη άμεσης ετοιμότητας για την αναγνώριση- αναχαίτισή του. 

  • Αφετηρία δημιουργίας Εθνικού διακλαδικού δόγματος για επιχειρήσεις ISR

Κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί ότι η προμήθεια του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία δημιουργίας κατάλληλου Εθνικού διακλαδικού δόγματος για επιχειρήσεις ISR (Intelligence Surveillance Reconnaissance) προκειμένου οι τεράστιες δυνατότητές του που συγκεφαλαιώνονται τόσο στη δυνατότητα λήψεως εικόνας SAR (Synthetic Aperture Radar) και GMTI (Ground Moving Target Indicator) όσο και στη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων AGM-114 Hellfire να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό προκειμένου να καταστούν ένας πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

  • Αυτό τόνιζαν πηγές της Ανώτατες Πολεμικής Αεροπορίας που ασχολούνται εδώ και χρόνια με την εξέλιξη των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και βλέπουν προς τα πού κινείται η επόμενη «εναέρια γενιά» .

Συνέπεια αυτού του δόγματος, είπαν,  θα είναι η δημιουργία κατάλληλων τμημάτων συναφών με τα Αμερικανικά DCGS (Distributed Common Ground System) που επανδρώνονται από στελέχη εκπαιδευμένα και αποκλειστικά εξειδικευμένα στις επιχειρήσεις ISR καλύπτοντας πληθώρα ειδικοτήτων όπως Mission Directors, Surveillance Operators, Imagery – Geo Spatial Analysts και Intel.

Παράλληλα με τα παραπάνω θα πρέπει να οργανωθεί θεσμικά η εκπαίδευση των μελλοντικών Ελλήνων χειριστών των ΜQ-9 Reaper (αν κι εφόσον απαντηθεί θετικά το Ελληνικό αίτημα περί προμήθειας) από κατάλληλο θεσμικό κλαδικό φορέα σύμφωνα με τα αυστηρά Νατοϊκά πρότυπα και τις σχετικές συμφωνίες τυποποίησης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίτευξη μέγιστου βαθμού Εθνικής αλλά και πολυεθνικής-Νατοϊκής διαλειτουργικότητας.

  • Θα πρέπει τέλος να γίνει κατανοητό ότι το μέλλον στις αεροπορικές επιχειρήσεις έχει σε κεντρικό ρόλο της επιχειρήσεις Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, κάτι το οποίο προκύπτει και από απτά παραδείγματα εκτεταμένης χρησιμοποίησης αυτών των UAV’s από πληθώρα συμμαχικών χωρών.

Ιδιαίτερα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που βρίσκεται γεωπολιτικά σε ένα τόσο κομβικό σημείο, η απόκτηση της πληροφορίας σε κατάλληλο τόπο και χρόνο θα πρέπει να αποτελέσει κύριο αντικειμενικό σκοπό της Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής και πυλώνα του υφιστάμενου δόγματος αποτροπής της χώρας.

Προτάσεις για ΕΛΒΟ και Ναυπηγεία Ελευσίνας κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο Αποστολάκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: