Με Ηνίοχο και Μέδουσα η Ελλάδα φέρνει Δύση και Ανατολή στον άξονα της σταθερότητας…

Από την άσκηση Μέδουσα τον περασμένο Νοέμβριο στην Κρήτη Πηγή εικόνων : HellasJournal
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Μετά τον Ηνίοχο και το «πάντρεμα» δυνάμεων Δύσης και Ανατολής υπό τα φτερά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε μια μεγάλης αεροπορικής κλίμακας άσκηση που κράτησε δώδεκα ημέρες και από την οποία ενοχλήθηκε αρκετά η Άγκυρα, το επόμενο «χτύπημα» γίνεται από τα πλοκάμια της «Μέδουσας» με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

  • Από την πρώτη διεξαγωγή της άσκησης αυτή, η οποία καθιερώθηκε να γίνεται δυο φορές τον χρόνο, μια εντός FIR Αθηνών και η επόμενη εντός FIR Καϊρου, η Τουρκία είχε δείξει με κάθε τρόπο την ενόχλησή της κυρίως όταν ένα σημαντικό μέρος (το αποβατικό κομμάτι) διεξήχθη κοντά στη Ρόδο.
Πηγή εικόνας, Hellas Journal
  • Η «Μέδουσα 8» ξεκίνησε εδώ και λίγες ώρες στην Αίγυπτο και μέσα από αυτή, οι συμμετέχουσες δυνάμεις καλούνται να λειτουργήσουν κάτω από «κοινή ομπρέλα», εκείνο που λένε στην στρατιωτική ορολογία τυποποίηση. Η διαρκής τριβή ανάμεσα στις δυνάμεις Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου φέρνει τα σωστά αποτελέσματα της ζητούμενης τυποποίησης, η οποία τουλάχιστον για την χώρα μας, είναι βασισμένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια στα Νατοϊκά πρότυπα.

Η συγκεκριμένη εμπειρία μεταλαμπαδεύεται τόσο στους στρατιωτικούς της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς, όσο και στους Αιγυπτίους οι οποίοι μάλιστα στηριζόμενοι στις συμφωνίες περί αμυντικής συνεργασίας, δεν δίστασαν να ζητήσουν περισσότερη τεχνογνωσία κυρίως στα «ειδικά σενάρια» στα οποία στηρίζεται ένα μεγάλο μέρος της άσκησης. Αυτά μπορούν να τα προσφέρουν είτε τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων είτε οι Πεζοναύτες για τις αποβατικές ενέργειες.

  • Το μήνυμα που εκπέμπει η άσκηση Μέδουσα, όπως σημειώνουν πηγές του Ελληνικού πενταγώνου είναι σαφές. Περισσότερο δεν μπορεί να γίνει. Ουσιαστικά λέει πως η Ελλάδα από τη στιγμή που βρίσκεται κατά μια έννοια επικεφαλής αυτών των δυνάμεων που συμμετέχουν, αναδεικνύεται και πάλι ως η χώρα που διατηρεί με απόλυτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα ινία της ευρύτερης περιοχής υπό τις ευλογίες όλων πλην της νευρικής γείτονας Τουρκίας.
Πηγή εικόνας, Hellas Journal

Τα ηνία της ασφάλειας όταν τα κατέχεις, χτυπάς σε συνεργασία με τις χώρες της Μεσογείου το πρόβλημα, μια περιοχή που μαστίζεται από το παράνομο εμπόριο, ναρκωτικά, όπλα, ανθρώπους, κτλ. Επιπλέον κανείς δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του κι όλοι αποδέχονται και παραδέχονται πως αυτές οι κοινές ασκήσεις έχουν έναν βασικό πυρήνα που λέγεται ενεργειακή ασφάλεια, την οποία μόνο τα κράτη που συνεργάζονται στέκονται ικανά να εγγυηθούν.

Με ότι έχεις πολεμάς όμως κοιτάς και τι έχει ο άλλος

Από την χώρα μας θα λάβει μέρος γι’ ακόμη μια φορά ως πλοίο Διοίκησης των Ελληνικών μέσων, η φρεγάτα «Έλλη», ένα πλοίο που από το 1981 ακατάπαυστα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Πολεμικό Ναυτικό. Μια φρεγάτα «σαν αστακός», η οποία όμως δεν παύει να έχει τα χρόνια της, και στην Μέδουσα θα σταθεί δίπλα σε μια Fremm του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού.

  • Δίπλα στο αρματαγωγό «Ρόδος», κατασκευής του 1999 θα βρίσκεται το διπλού ρόλου υπερσύγχρονο ελικοπτεροφόρο τύπου «Mistral» που έχει αποβατικές δυνατότητες με μέσα που μεταφέρει στα έγκατά του. Σημαντική διαφορά και πολλαπλασιαστής ισχύος είναι το Ελληνικό υποβρύχιο τύπου 214 AIP «Παπανικολής», ένα όπλο που στα χέρια των έμπειρων του Πολεμικού Ναυτικού έρχεται πάντα στις πρώτες θέσεις σ’ όποια άσκηση κι αν έχει συμμετάσχει.
Πηγή εικόνας, Hellas Journal
  • Το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού ναυπηγήθηκε το 1988 στη Μ. Βρετανία αλλά στην χώρα μας έφτασε το 2001. Όλοι γνωρίζουν πως τα πλοία του στόλου μας «γερνάνε», πως είναι άκρως απαραίτητη η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ. Ουσιαστική αναβάθμιση όχι αυτή που πρόκειται να γίνει, ώστε να κρατήσουν ψηλά την Ελληνική σημαία ακόμη και στο θαλάσσιο σταυροδρόμι της Ανατολικής Μεσογείου με το Αιγαίο.
  • Σ’ ότι αφορά τα πτητικά μέσα, από πλευράς Αεροπορίας Στρατού Chinook και Apache έχουν μετασταθμεύσει στην Αίγυπτο όπως επίσης τα τίμια επί 30 συναπτά έτη F-16 Block 30 που εκεί θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες οι παρατηρητές από τη Σαουδική Αραβία που έχει εκφράσει την θέληση απόκτησης αριθμού των Aεροσκαφών αναχαίτισης της 330 Μοίρας. Επιπλέον από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας θα διατεθούν αεροσκάφη F-16 Block 52 plus της 340 και 343 Μοίρας που θα επιχειρήσουν από την βάση τους και θα επιστρέψουν σε αυτή.
Πηγή εικόνας, Hellas Journal

Σημαντικό στοιχείο που πολλές φορές δεν το αναφέρουμε είναι το ιπτάμενο ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας που θα πετάξει κι αυτό στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πεζοναύτες και η ελίτ του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών θα δώσουν το παρόν δείχνοντας προς Κύπρο και Αίγυπτο τον δρόμο που χαράσσεται από τις δυνάμεις της ισχυρής συμμαχίας, πράγμα που κάνουν από το 2015, όταν ξεκίνησε δειλά δειλά η πρώτη Μέδουσα που εξέπεμψε τόσα μηνύματα κι έφερε τόσες ουσιώδης αλλαγές στην περιοχή.

Επιτυχώς με συνολικά 863 εξόδους μαχητικών αεροσκαφών ολοκληρώθηκε η Ηνίοχος 2019

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: