Κοντά στην εξιχνίαση του θανάτου της 38χρονης στο λατομείο Μιτσέρου, οι αστυνομικές αρχές




Αρκετά κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης του θανάτου της 38χρονης από τις Φιλιππίνες, η σορός της οποίας εντοπίστηκε σε φρεάτιο στο λατομείο Μιτσερού, βρίσκεται η Αστυνομία, δήλωσε απόψε ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ Λευκωσίας Νεόφυτος Σιάηλος.

“Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιχειρησιακή δράση και αναμένονται εξελίξεις. Αξιολογούνται διάφορα δεδομένα και θα ενημερωθείτε στον κατάλληλο χρόνο ο οποίος θα είναι σύντομα και ευελπιστούμε ότι θα είναι αύριο», ανέφερε.

Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις, ο κ. Σιάηλος είπε ότι «αυτή στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο. Σας παρακαλώ σεβαστείτε τη σοβαρότητα της υπόθεσης και αύριο θα ενημερωθείτε για την όποια εξέλιξη».

Ερωτηθείς αν η Αστυνομία βρίσκεται κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης, ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ είπε ότι «είμαστε αρκετά κοντά στην εξιχνίαση».

Νωρίτερα το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας διατάγματα κράτησης οκτώ ημερών εναντίον των δύο ατόμων που συνελήφθησαν χθες βράδυ σε σχέση με την υπόθεση εντοπισμού νεκρής γυναίκας στο μεταλλείο Μιτσερού.

Πρόκειται για δύο πρόσωπα ηλικίας 30 και 35 χρόνων, τα οποία συνελήφθησαν βάσει δικαστικών ενταλμάτων, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης φόνου εκ προμελέτης, απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό του, απαγωγής με σκοπό το φόνο εκ προμελέτης και συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος. Για τον δεύτερο εκ των δύο υπόπτων διερευνώνται επίσης τα αδικήματα της απόπειρας καταστροφής τεκμηρίου και της παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία.

Ο δικηγόρος του 1ου υπόπτου Θανάσης Κορφιώτης είχε ένσταση για την κράτηση του πελάτη του. Αναγνώρισε το σοβαρό της υπόθεσης αλλά επιχειρηματολόγησε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι η κατάθεση του ανακριτή δείχνει ξεκάθαρα ότι ο πελάτης του δεν έχει καμία σχέση με αυτή την υπόθεση, πέραν από την χρήση μιας φωτογραφίας του η οποία κόπηκε από την σελίδα του στο Facebook. Έκανε επίσης λόγο για «προχειρότητες».

Ο δικηγόρος του 2ου υπόπτου Ηλίας Στεφάνου δεν έφερε ένσταση στην κράτηση του πελάτη του ούτε στο χρονικό διάστημα που ζητήθηκε.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Νάτια Μαθηκολώνη εξήγησε ότι στο στάδιο αυτό και για σκοπούς έκδοσης του διατάγματος κράτησης των υπόπτων, το Δικαστήριο θα πρέπει να ικανοποιηθεί ότι οι υπόνοιες της Αστυνομίας είναι ειλικρινείς και ότι οι υποψίες είναι εύλογες έχοντας υπόψη τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της.

Αναφερόμενη στο χρόνο κράτησης των δύο υπόπτων η Δικαστής ανέφερε ότι εξετάζεται σε συνάρτηση με το εναπομείναν ανακριτικό έργο το οποίο σύμφωνα με τα όσα κατάθεσε η Αστυνομία είναι «ογκωδέστατο και δικαιολογεί πλήρως το χρονικό διάστημα των 8 ημερών».

Εγκρίνοντας το αίτημα για κράτηση 8 ημερών η Δικαστής συμφώνησε ότι υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο επηρεασμού προσώπων που συνδέονται με τους δύο υπόπτους από τα οποία θα ληφθούν καταθέσεις.

Ζητώντας την κράτηση των δύο υπόπτων ο ανακριτής της υπόθεσης Ιωάννης Γιωρκάτζης ανέφερε ότι η διερεύνηση των αδικημάτων βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο. Έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής 72 καταθέσεις και αναμένεται να ληφθούν πάνω των 70, ενώ όπως πρόσθεσε πιθανόν να φτάσουν και τις 150, από το οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον των υπόπτων, αρκετές από τις οποίες θα ληφθούν με τη βοήθεια διερμηνέα.

Είπε ότι αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα ιστοπαθολογικών εξετάσεων και δειγμάτων που λήφθηκαν από την νεκροτομή για σκοπούς ταυτοποίησης του θύματος με τη μέθοδο DNA.

Σύμφωνα με τον κ. Γιωρκάτζη θα γίνουν ακόμη εξετάσεις για εντοπισμό της προέλευσης του σχοινιού που εντοπίστηκε στη σορό και στην οικία του 2ου υπόπτου. Η Αστυνομία έχει επίσης παραλάβει για εξετάσεις τρία οχήματα ενώ αναζητούνται ακόμη δύο.

Η Αστυνομία, πρόσθεσε, θα διενεργήσει εκτεταμένες έρευνες σε επτά κλειστούς και ανοιχτούς χώρους στην προσπάθεια ανεύρεσης μαρτυρίας ή και τεκμηρίων με σκοπό τον εντοπισμό της εξάχρονης κόρης του θύματος και καθώς και των ρούχων και των παπουτσιών του θύματος.

Ο κ. Γιωρκάτζης ενημέρωσε επίσης το Δικαστήριο ότι η Αστυνομία θα προχωρήσει σε έρευνα από πόρτα σε πόρτα στη Λάρνακα, στη διεύθυνση που διέμενε το θύμα, για εντοπισμό περαιτέρω μαρτυρίας. Είπε ακόμη ότι οι εξετάσεις για εντοπισμό της ανήλικης κόρης του θύματος είναι εκτεταμένες και αξιολογούνται συνεχώς πληροφορίες που έρχονται στην Αστυνομία.

Παράλληλα, αναμένονται περαιτέρω εξετάσεις στην σκηνή όπου εντοπίστηκε η σορός του θύματος, η οποία εξακολουθεί να φρουρείται, με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Οι διάφορες συσκευές, τα μέσα αποθήκευσης και οι τηλεφωνικές κάρτες θα αποσταλούν στα εργαστήρια της Αστυνομίας για εξετάσεις και όπως ανέφερε ο κ. Γιωρκάτζης αναμένεται να εκδοθούν διατάγματα αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων που ενδέχεται να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των καταθέσεων.

Θα γίνουν επίσης εξετάσεις μέσω της Interpol στις Φιλιππίνες, όπου αναμένονται αποτελέσματα.

Η μαρτυρία της συγκατοίκου

Καταθέτοντας ενώπιον του Δικαστηρίου ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε ότι σύμφωνα με την μαρτυρία της συγκατοίκου του θύματος στις 04 Μαΐου 2018 , το θύμα μαζί με την κόρη της, παρέλαβε στις 2330 ο φίλος της Ορέστης, τον οποίο είχε γνωρίσει μέσω του κοινωνικού δικτύου Badoo και χρησιμοποιούσε το προφίλ “orestis35”. Η συγκάτοικος ανέφερε στην Αστυνομία ότι το θύμα διατηρούσε δεσμό μαζί του τους τελευταίους έξι μήνες.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιωρκάτζης σύμφωνα με την μαρτυρία της συγκατοίκου, η ίδια είχε επίμονα ζητήσει από την φίλη της να μην πάρει μαζί της την κόρη της, αλλά εκείνη της ανέφερε ότι ο Ορέστης επέμενε να την πάρει μαζί της, γιατί όπως της είπε ήθελε να την γνωρίσει στα δύο παιδιά του και να παίζουν μαζί.

Έκτοτε δεν ξαναείδε τη φίλη της ή την κόρη της.

Φωτογραφία του ενός σε προφίλ άλλου

Η συγκάτοικος του θύματος έδωσε επίσης στην αστυνομία φωτογραφία του “orestis35” στην ιστοσελίδα Badoo η οποία διαπιστώθηκε ότι ανήκει στον πρώτο ύποπτο, ο οποίος διαμένει στην Περιστερώνα και κατάγεται από το Μιτσερό όπου και μεγάλωσε.

Ανακρινόμενος ο 30χρονος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη με την υπόθεση και ανέφερε ότι η φωτογραφία είναι δική του και ότι ολόκληρη την φωτογραφία την είχε αναρτήσει στο Facebook και σε αυτή είναι μαζί με τη σύζυγό του. Έδωσε επίσης στην Αστυνομία τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και το κινητό του για έλεγχο, λέγοντας για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ότι τον έχει εδώ και 2 – 3 χρόνια.

Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Γιωρκάτζη από δικανικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή είχε αντικατασταθεί στις 20 Ιανουαρίου 2019. Για το κινητό ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι το έχει από το 2016, η πρώτη ημερομηνία διαδικτυακής δραστηριότητας ήταν το Δεκέμβριο του 2018.

Όταν η Αστυνομία εκτέλεσε ένταλμα έρευνας στην οικία του υπόπτου η Αστυνομία εντόπισε, όπως ανέφερε ο ανακριτής, το σκληρό δίσκο του ηλεκτρονικού υπολογιστή στον οποίο και θα διενεργήσει έλεγχο.

Ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε επίσης ότι ανακρινόμενος χθες από την Αστυνομία ο πρώτος ύποπτος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή και ανέφερε στην Αστυνομία ότι γνωρίζει τον δεύτερο ύποπτο από το εργασιακό τους περιβάλλον, χωρίς ωστόσο να διατηρεί οποιεσδήποτε ιδιαίτερες σχέσεις μαζί του.

Μπλε σκοινί, μαύρη κολλητική ταινία, φωτογραφία του φρεατίου στο FB

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο κ. Γιωρκάτζης ενώπιον του Δικαστηρίου από έρευνες που έκανε η Αστυνομία μέσω Google, Facebook και Cablenet εντόπισε προφίλ στο Facebook με την επωνυμία «Ορέστης Αποέλ» με τελευταία ημερομηνία πρόσβασης στις 14 Απριλίου 2019 από το ip address του δεύτερου υπόπτου, κατά την οποία και διαγράφηκε ο λογαριασμός από τον ίδιο το χρήστη.

Όπως υπενθύμισε στο Δικαστήριο ο ανακριτής, η 14η Απριλίου ήταν και η ημερομηνία εντοπισμού της σορού του θύματος.

Σύμφωνα με την απάντηση της εταιρείας Cablenet, ο κάτοχος του συγκεκριμένου ip address ήταν ο 2ος ύποπτος, 35 χρονών.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιωρκάτζης από εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι αυτός είναι σε διάσταση με την σύζυγό του και ότι έχει δύο παιδιά.

Η Αστυνομία βρήκε επίσης προφίλ του υπόπτου στο Facebook στο οποίο υπάρχουν φωτογραφίες του λατομείου όπου εντοπίστηκε η σορός του θύματος και συγκεκριμένη φωτογραφία του φρεατίου, καθώς και φωτογραφίες του ίδιου στον ίδιο χώρο να κρατά τριπόδι φωτογραφικής.

Είπε επίσης ότι σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του 2ου υπόπτου βρέθηκαν μεταξύ άλλων μπλε σχοινί πανομοιότυπο με αυτό που ήταν δεμένο το θύμα, κολλητική ταινία όμοια με αυτή που βρέθηκε στο φρεάτιο του λατομείου, αριθμός καρτών κινητής τηλεφωνίας, κινητά τηλέφωνα, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και αριθμός μέσω αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, φωτογραφικές μηχανές, ένα αυτοκίνητο του υπόπτου και άλλα τεκμήρια.

Σύμφωνα με τον ανακριτή, κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του, ο δεύτερος ύποπτος προσπάθησε να καταπιεί μια κάρτα κινητού τηλεφώνου, ενέργεια που αντιλήφθηκε αστυνομικός, ο οποίος τον συνέλαβε για τα αδικήματα της απόπειρας καταστροφής τεκμηρίου και της παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία.

Ανακρινόμενος χθες από την Αστυνομία ο δεύτερος ύποπτος αρνήθηκε να απαντήσει οποιαδήποτε ερώτηση, λέγοντας ότι αυτή ήταν η συμβουλή του δικηγόρου του.

Υπενθυμίζεται ότι η νεκρή γυναίκα εντοπίστηκε σε φρεάτιο μεταλλείου, μετά από πληροφορία η οποία λήφθηκε στην Αστυνομία γύρω στις 15:20 της περασμένης Κυριακής.

Για την υπόθεση είχε συλληφθεί, βάσει δικαστικού εντάλματος, την περασμένη Τρίτη, άλλο ένα πρόσωπο ηλικίας 33 χρόνων, το οποίο όμως αφέθηκε σήμερα ελεύθερο.


ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/04/2019 20:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: