Κοινή γραμμή Τσίπρα-Μητσοτάκη: Οι διμερείς σχέσεις με ΗΠΑ οι «καλύτερες» στην ιστορία




Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
Αρθρογράφος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Ολοι το επισημαίνουν. Οι ραγδαίες αλλαγές στο περιφερειακό σκηνικό –ΗΠΑ, Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος– θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες.

  • Η συγκυρία προσφέρεται για συνεννόηση στη χάραξη της ελληνικής πολιτικής σχετικά με τη διαχείριση των τεκτονικών αλλαγών που διαφαίνονται. Οι εξελίξεις προφανώς υπερβαίνουν πρόσωπα και κυβερνήσεις. Απαιτούνται ρεαλισμός και χαμηλοί τόνοι.

Σε καμία περίπτωση, δεν δικαιολογούνται θριαμβολογίες. Αντιθέτως, χρειάζεται προεργασία και για την αντιμετώπιση πιθανών ανατροπών που μπορεί να προκύψουν στην πορεία, ερήμην της Ελλάδας. Η εθνική συνεννόηση και συναίνεση –βασικό ζητούμενο για πολλούς εξ ημών– δυστυχώς δεν επιτεύχθηκε στο ζήτημα της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Κάποιοι δεν επεδίωξαν τη δημιουργία κοινού μετώπου, αλλά, αντιθέτως, επέλεξαν να αποκομίσουν κομματικά οφέλη, χωρίς να είναι βέβαιο ότι το επέτυχαν. Ωστόσο, σε αντίθεση με το ονοματολογικό, εδώ δεν υπάρχουν συναισθηματικές φορτίσεις ούτε ουσιαστικές αντιθέσεις. Το έδαφος είναι πρόσφορο.

  • Οι μέχρι τώρα κινήσεις της ελληνικής πλευράς είναι σε γενικές γραμμές σωστές. Η στρατηγική του κ. Ν. Κοτζιά, ο ρεαλισμός του διπλωματικού επιτελείου του πρωθυπουργού, ακόμη και κάποιες δράσεις του κ. Καμμένου, όπως και η τεράστια συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, έχουν δημιουργήσει θετικό σκηνικό που μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Οι Αμερικανοί περιγράφουν τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα ως τις «καλύτερες» που υπήρξαν ποτέ. Δεν πρέπει κάποιοι να βλέπουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη ανταγωνιστικά. Η «μεγάλη εικόνα» έχει σημασία. Και αυτή είναι πως φεύγουν από τη μέση διαστρεβλώσεις από ιδεοληψίες του παρελθόντος που δυσχέραιναν την προώθηση του εθνικού συμφέροντος.

Η χώρα καλείται να επιδείξει την επιβαλλόμενη ωριμότητα και, σε σημαντικό βαθμό, μάλλον το πράττει. Η μεν κυβέρνηση κινείται μεθοδικά και σταθερά, η δε Νέα Δημοκρατία, εάν έλθει στην εξουσία, δείχνει έτοιμη να οικοδομήσει τη δική της πολιτική στην ίδια κατεύθυνση.

Μια υπερκομματική, μακρόπνοη προσέγγιση θα επιτρέψει την πιο αποτελεσματική διαχείριση μια μείζονος γεωπολιτικής εξέλιξης με σαφή υπαρξιακά χαρακτηριστικά για τη χώρα μας. Η ευκαιρία που παρουσιάζεται είναι σπάνια. Οπως είναι μεγάλοι και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.  

Οι μόνοι που δεν το πήραν είδηση είναι οι Δυτικοί: Η Τουρκία του Ερντογάν δεν τους θέλει…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: