Κλαίνε και προσεύχονται στο Παρίσι: Σώθηκε από ολική καταστροφή το οικοδόμημα του ναού




Αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή.

Πρόσθεσε ότι ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί σοβαρά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ακόμη τρεις ή και τέσσερις ώρες θα χρειαστούν για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που καίει από τις 20:00 το βράδυ ώρα Ελλάδας τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων δήλωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.

Είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι από ό,τι ήμασταν πριν από λίγες ώρες ότι μπορούμε να σώσουμε τον ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Σοκ, θλίψη, απόγνωση… Κάτοικοι και τουρίστες παρακολουθούν την καταστροφή ενός μνημείου 1.000 ετών

“Ω, Θεέ μου”…

Κάποιοι κλαίνε, άλλοι προσεύχονται: εκατοντάδες τουρίστες και Παριζιάνοι, αποσβολωμένοι, σοκαρισμένοι, παρακολουθούν τις φλόγες να καταπίνουν την Παναγία των Παρισίων.

Κραυγές κατάπληξης και λυγμοί ακούγονται από το πεζοδρόμιο, όταν το βέλος του καμπαναριού, του ιστορικού μνημείου, καταρρέει ενώ η φωτιά κατατρώει τον ξύλινο σκελετό του.

Έχοντας σαστίσει, δείχνοντας να μην πιστεύουν τα μάτια τους, οι θεατές βιντεοσκοπούν την τραγωδία με τα κινητά τηλέφωνά τους.

“Το Παρίσι παραμορφώθηκε. Αυτή η πόλη δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν”, δηλώνει συντετριμμένος ο Φιλίπ, ένας 30χρονος άνδρας που έσπευσε στην περιοχή όταν τον ειδοποίησε ένας φίλος του. “Είναι τραγωδία. Αν πιστεύετε στον Θεό, τώρα είναι η ώρα για να προσευχηθείτε”, πρόσθεσε.

Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν να διευρύνουν την περίμετρο ασφαλείας γύρω από το κτίριο, τουρίστες και κάτοικοι εξακολουθούσαν να έρχονται, συρρέοντας στις γέφυρες του Ιλ ντε λα Σιτέ.

Μια γυναίκα, με δάκρυα να κυλούν από τα μάτια της, προσπαθούσε να βρει λόγια για να εκφράσει την οδύνη της. Όμως δεν έβγαινε φωνή από το στόμα της…

“Τελείωσε, δεν θα την ξαναδούμε, ένας χώρος αποκάλυψης καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Θα ήθελα να ξέρω το γιατί. Με όσα συμβαίνουν στον κόσμο, γιατί έγινε αυτό στη Νοτρ Νταμ; Είναι ίσως θεϊκό σημάδι”, σχολίασε ένας 37χρονος άνδρας.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ακριβώς δίπλα του, αναφωνεί: “Ω, Θεέ μου”.

“Είναι φρικτό, η ιστορία μας γίνεται στάχτη”, λέει ο Μπενουά, που έφτασε με το ποδήλατό του, απηχώντας το γενικό αίσθημα απελπισίας και αδυναμίας.

“Είμαι συντετριμμένη”, λέει απλά μια γυναίκα, η Ναταλί Καντβαλάντερ, που έφτασε στο Παρίσι πριν από δύο ημέρες για τουρισμό, μαζί με τον σύζυγό και τα δύο παιδιά τους.

Στάχτες πέφτουν πάνω στο πλήθος, ενώ ακούγονται οι σειρήνες των περιπολικών και των πυροσβεστικών οχημάτων. Κάποιοι τραβούν φωτογραφίες, άλλοι περιγράφουν από το τηλέφωνο στους φίλους τους τον κιτρινόμαυρο καπνό, τις στάχτες, την απόγνωση, τη θλίψη. “Είναι χιλίων ετών”, εξηγεί ένας άνδρας στη 10χρονη κόρη του.

Ένα κορίτσι, στην εφηβεία, λέει διστακτικά: “Μπορεί και να μην είναι τόσο σοβαρό”. “Πρόκειται για την Παναγία των Παρισίων”, απαντά η μητέρα της, χωρίς να ξεκολλήσει το βλέμμα από τις φλόγες που αγκαλιάζουν τη στέγη του καθεδρικού ναού.

Οι εναέριες ρίψεις νερού είναι αδύνατες (πολιτική προστασία)

Το να πραγματοποιηθούν ρίψεις νερού με εναέρια μέσα προκειμένου να σβηστεί η φωτιά που κατακαίει την Παναγία των Παρισίων, κάτι που υπονόησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποτελεί επιλογή, επισημαίνει η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, καθώς αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς το κτίριο.

«#NotreDame Οι ρίψεις νερού με αεροσκάφη σε αυτού του τύπου το κτίριο θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του συνόλου της κατασκευής» ήταν το tweet που ανήρτησε η Πολιτική Προστασία της Γαλλίας, ενώ οι φλόγες συνεχίζουν να κατακαίνε, εδώ και περίπου 2 ώρες, τον καθεδρικό ναό.

«Είναι τόσο τρομερό να παρακολουθεί κανείς αυτήν τη γιγαντιαία πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. Ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν πυροσβεστικά αεροσκάφη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Πρόκειται για μια «δύσκολη φωτιά», σημειώνουν οι πυροσβέστες στο Γαλλικό Πρακτορείο. Περί τους 400 πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο κι επιχειρούν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Αντιδράσεις του πνευματικού και πολιτικού κόσμου για την πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ στο Παρίσι

Σοκ και λύπη για την συνταρακτική φωτιά που καίει την Παναγία των Παρισίων εκφράζουν με ανακοινώσεις τους εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Αγγλίας, στέλνοντας τις προσευχές τους για άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς και τη διάσωση του ιστορικού και πνευματικού μνημείου.

Ο αρχιεπίσκοπος του Ουέστμινστερ, καρδινάλιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, και πρόεδρος του Συνεδρίου Καθολικών Επισκόπων Αγγλίας και Ουαλίας, Βίνσεντ Νίκολς, επισημαίνει σε μήνυμά του ότι το σοκ από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο που επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά κυρίως ένα σημαντικό σύμβολο πίστης στην καρδιά της Ευρώπης. «Προσευχόμαστε να σβηστεί γρήγορα η πυρκαγιά και με κοινή προσπάθεια να αποκατασταθεί το κτίριο» γράφει.

Ο διευθυντής καθεδρικών ναών και εκκλησιαστικών κτιρίων της Εκκλησίας της Αγγλίας, Μπέρκι Κλαρκ υποστηρίζει ότι είναι σπαρακτική η καταστροφή που προκαλεί η φωτιά. «Προσευχόμαστε μαζί με όσους αγαπούν τη Νότρ Νταμ… κατανοούμε το αίσθημα της απώλειάς τους και την ανάταση που νιώθουν οι άνθρωποι με τους καθεδρικούς ναούς και τις εκκλησίες σε όλο τον κόσμο. Πέρα από την καταστροφή, το πνεύμα του τι σημαίνει ένας ναός, μπορεί και επιβιώνει από τέτοιες καταστροφές» επισημαίνει.

Υπενθυμίζει επίσης τις καταστροφές που υπέστησαν διάφορα ιστορικά μνημεία της Αγγλίας (ο μεσαιωνικός καθεδρικός ναός στο Λίνκολν το 1500, ο ‘Αγιος Παύλος από την Μεγάλη Φωτιά του Λονδίνου και το Κόβεντρι από τους βομβαρδισμούς), αλλά όλα ανακατασκευάστηκαν, θυμίζοντας την αιωνιότητα και την ανάσταση που είναι η βάση της χριστιανικής πίστης.

Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, Τζάστιν Γουέλμπι, έγραψε στο twitter: «Προσευχόμαστε για τους πυροσβέστες που αντιμετωπίζουν την τραγική φωτιά στη Νότρ Νταμ και για όλους στη Γαλλία και ακόμη πιο μακριά που παρακολουθούν και θρηνούν για αυτό το όμορφο και ιερό μέρος, όπου εκατομμύρια συναντήθηκαν με τον Ιησού. Είμαστε μαζί σας».

Ο πρόεδρος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων, Μπεν Ντέρμπισαϊρ, έγραψε ότι η απώλεια της στέγης και του καμπαναριού της Νότρ Νταμ και πιθανώς του πέτρινου θόλου είναι ένα αναντικατάστατο χτύπημα στην κληρονομιάς της γαλλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής.

«Μία απόλυτη τραγωδία εκτυλίσσεται. Ελπίζω οι Παριζιάνοι να μπορέσουν να σώσουν τον όμορφο ναό» έγραψε σε μήνυμά του ο αναπληρωτής επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Τομ Γουότσον, ενώ η βουλευτής του Εργατικού κόμματος, Ιβέτ Κούπερ, που βρίσκεται στο Παρίσι έγραψε στο twitter ότι είδε την πτώση του καμπαναριού της εκκλησίας, αλλά «δεν αντέχει» να παρακολουθεί άλλο την καταστροφή. «Φοβερό για οποιονδήποτε κοντά στην φωτιά και συνταρακτικό το ότι αιώνες ιστορίας και ομορφιάς μπορούν να εξαφανιστούν στους καπνούς τόσο γρήγορα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, REUTERS, Sputnik
Παρίσι, France, Λονδίνο, UK

Βιβλική καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων,αλλά σώθηκε το οικοδόμημα (live, video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: