Κατηγορηματική διάψευση: Οι S-400 της Τουρκίας δεν πάνε ούτε στο Αζερμπαϊτζάν, ούτε στο Κατάρ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Photo via Twitter, @CAVUSOGLU
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε τις πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και ήθελαν την Άγκυρα να έχει συμφωνήσει στην ανάπτυξη του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, στο Κατάρ ή το Αζερμπαϊτζάν.

Σημειώνουμε ότι οι πληροφορίες αυτές δημοσιεύθηκαν αρχικά από Έλληνα αρθρογράφο, και ήταν μία “είδηση” που εξυπηρετούσε την Τουρκία εκείνη τη δεδομένη στιγμή, η οποία δεν την διέψευσε.

Ο κ. Τσαβούσογλου, που μιλούσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ήταν κατηγορηματικός ότι η Τουρκία αγοράζει τους S-400 για δική της χρήση και όχι για να τους εγκαταστήσει σε άλλη χώρα.

«Δεν συζητήσαμε -δήλωσε ο Τούρκος υπουργός- σχέδια για την τοποθέτηση του S-400 στο Κατάρ ή στο Αζερμπαϊτζάν. Η ερώτηση αυτή δεν συζητήθηκε ποτέ από εμάς. Οι πληροφορίες αυτές συζητούνται συνεχώς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πράγματι δεν υπάρχουν δυσκολίες σε αυτό το ζήτημα. Έχουμε συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία και τώρα διαπραγματεύόμαστε τους όρους των παραδόσεων. Αν η Ρωσία αποφασίσει να πουλήσει το σύστημα στο Αζερμπαϊτζάν, θα το κάνει απευθείας εκεί χωρίς μεσάζοντες. Επιπλέον οι χώρες αυτές διατηρούν καλές σχέσεις».

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι στην περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνηθούν να προμηθεύσουν την Τουρκία με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, η Άγκυρα θα ικανοποιήσει την ανάγκη της για να εξοπλιστεί με παρόμοια πολεμικά αεροπλάνα στρεφόμενη σε άλλη χώρα.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο χθες για πιθανή αγορά από την Τουρκία των ρωσικών μαχητικών Su-57 στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν να προμηθεύσουν την Τουρκία με τα μαχητικά F-35.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σχετικά στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik:

«Γιατί αγοράζουμε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400; Επειδή έχουμε επείγουσα ανάγκη για ένα σύστημα αεράμυνας. Είμαστε ήδη εταίροι στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, συμμετέχουμε σε αυτό το πρότζεκτ, έχουμε καταβάλει το αναγκαίο ποσό. Δεν υπάρχουν προς το παρόν προβλήματα με αυτό. Αλλά στο χειρότερο σενάριο, θα χρειαστεί να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας στρεφόμενοι αλλού, όπου προσφέρονται οι καλύτερες τεχνολογίες».

Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ ανέστειλαν στις αρχές του μήνα τις παραδόσεις εξοπλισμού εδάφους που συνδέονται με τη χρήση των F-35. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι η τεχνολογία που διαθέτουν οι S-400 θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκέντρωση τεχνολογικών στοιχείων για τα στρατιωτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει η Άγκυρα, και ότι η Ρωσία θα αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε σε ερωτήσεις του Sputnik, κατά τη διάρκεια υποδοχής στο τουρκικό κοινοβούλιο, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Εθνικής Κυριαρχίας.

Ο Τούρκος υπουργός σχολίασε επίσης τις πληροφορίες σχετικά με την πιθανή αγορά ρωσικών αεροσκαφών Su-57 από την Τουρκία.

Υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει σαφή θέση και, σε περίπτωση προβλημάτων με την προμήθεια των F-35, η Άγκυρα θα εκπληρώσει τις ανάγκες της μέσω άλλων χωρών.

«Λαμβάνουμε», πρόσθεσε, «μια πολύ σαφή θέση σε αυτό το ζήτημα. Γιατί αγοράζουμε S-400; Γιατί έχουμε επείγουσα ανάγκη για ένα σύστημα αεράμυνας. Είμαστε ήδη συνεταίροι στο πρόγραμμα παραγωγής F-35, συμμετέχουμε σε αυτό το έργο, πληρώσαμε το απαιτούμενο ποσό. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν προβλήματα σχετικά με αυτό το ζήτημα, αλλά αν εξετάσουμε το χειρότερο σενάριο, θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την ανάγκη με άλλο τρόπο, εκεί όπου θα προσφερθούν οι καλύτερες τεχνολογίες. Η Τουρκία αντιμετωπίζει με σεβασμό τόσο τη Ρωσία όσο και τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα καταφέρουν να απομακρύνουν την Τουρκία από τη Βορειατλαντική Συμμαχία:

«Πώς μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να απομακρύνουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ; Όλες οι αποφάσεις εντός της Συμμαχίας γίνονται με απόλυτη ομοφωνία (των μελών). Εάν η Τουρκία, ως μέλος (του ΝΑΤΟ), λέει «Όχι», τότε είναι αδύνατο. Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο αναπληρωτής του δήλωσαν με σαφήνεια ότι «κάθε ένας από τους συμμάχους μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του στον τόπο του, σε όποιο τομέα το θεωρεί απαραίτητο». Όλα είναι απολύτως διαφανή», είπε στο ρωσικό πρακτορείο ο Τούρκος υπουργός.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ SPUTNIK

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι ο Τραμπ του ζήτησε συνάντηση: Μπορεί να γίνει σύντομα, λέει…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal