Η τουρκική πλευρά έχει αναδείξει το θέμα της πολιτικής ισότητας σε μείζον ζήτημα με στόχο να καταστρέψει το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εκτιμά η ελληνοκυπριακή πλευρά, υπογραμμίζοντας πως η ίδια δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της και συνεχίζει να εμμένει στην ιδέα του «πακέτου» των έξι παραμέτρων του πλαισίου Γκουτέρες.

  • Πηγές της ελληνοκυπριακής πλευράς υπογράμμισαν τη βούλησή της να διαφυλάξει πάση θυσία την έννοια του ενιαίου συνόλου των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού και τη λογική που οδήγησε τον ΓΓ του ΟΗΕ να παρουσιάσει τα έξι σημεία του πλαισίου του στο Κραν Μοντανά, και πως χωρίς να μετακινείται από τη σταθερή αυτή της θέσης, η ε/κ πλευρά προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να μετριαστεί «ο εκρηκτικός χαρακτήρας» που η άλλη πλευρά έχει προσδώσει στο θέμα της πολιτικής ισότητας.

Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ό,τι καλύτερο είχαμε όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα σημεία του αλλά πάνω από όλα σε ό,τι αφορά τη λογική του, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό κεκτημένο της διαδικασίας και πρέπει να το διαφυλάξουμε, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας πως οι διαβουλεύσεις που γίνονται με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ δεν αφορούν την πολιτική ισότητα, όπως θα ήθελε η τουρκική πλευρά. Το Κυπριακό δεν αφορά μόνο το θέμα συμμετοχής των δυο πλευρών, το θέμα της πολιτικής ισότητας, αλλά είναι ένα ζήτημα το οποίο προσπάθησε ο ΓΓ να αντικρίσει μέσα από έξι παραμέτρους, υπογράμμισαν.

Τόνισαν, εξάλλου, την ανάγκη να αποφευχθεί η εργαλειοποίηση είτε της διαδικασίας είτε των εννοιών, ώστε να μην υπάρξει εγκλωβισμός σε καταστάσεις που να οδηγούν σε αδιέξοδο και σε συζήτηση που ενδιαφέρουν μόνο την τουρκική πλευρά. Παράλληλα επεσήμαναν πως με τις θέσεις που υπεβλήθησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στις 5 Ιουλίου 2017 γινόταν αποδοχή αυτού που έλεγε ο ΓΓ για την αποτελεσματική συμμετοχή, να δοθεί δηλαδή θετική ψήφος εκεί όπου υπάρχουν θεμελιώδη ζητήματα για τη μια ή την άλλη κοινότητα.

  • Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την κοινοβουλευτική δημοκρατία, την οποία επανέφερε κατά την τελευταία συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως με βάση την πρόταση αυτή θα υπάρχουν ο Ε/κ Πρόεδρος και ο Τ/κ Αντιπρόεδρος χωρίς καμία εκτελεστική εξουσία, αλλά με συμβολικού και εθιμοτυπικού χαρακτήρα αρμοδιότητες.

Ουσιαστικές εξουσίες θα έχουν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα αναδεικνύεται με βάση το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών και η πρωθυπουργία θα είναι εκ περιτροπής σε βάση τέσσερα προς δύο, ανέφεραν.

Είπαν επίσης πως στόχος της ιδέας αυτής είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν προβλήματα που αντιμετωπίζονται, λόγω του εξέχοντος χαρακτήρα που έχει η εθνική διάσταση σε όλη τη διαπραγμάτευση.

  • Η προσπάθεια, σημείωσαν είναι να δημιουργήσουμε στα πλαίσια της επανενωμένης Κύπρου, τους όρους και τις προϋποθέσεις, εκεί όπου είναι εφικτό ούτως ώστε το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί με βάση πολιτικά κριτήρια και ιδεολογικούς προσανατολισμούς και να μην τα βλέπουμε όλα κάτω από το πρίσμα της κοινότητας. Αυτό θα επιτρέπει στις πολιτικές δυνάμεις να δουλεύουν μαζί και να συνεργάζονται είτε είναι ε/κ είτε είναι τ/κ, πρόσθεσαν

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν εξάλλου πως από την ενημέρωση που έχει η ε/κ πλευρά, κατά τη συνάντησή του την Κυριακή με την κ. Λουτ ο Τ/κ κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, επανέλαβε τα ίδια με αυτά που είπε και ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτζιού δημόσια.

Σε ότι αφορά το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα, αφού στην πράξη χρησιμοποιείται το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης κατά έμμεσο τρόπο για άσκηση πιέσεων πάνω στην ε/κ πλευρά. Η απουσία διαπραγμάτευσης χρησιμοποιείται δηλαδή ως ένας από τους λόγους για να αμφισβητηθεί η συνέχιση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τουλάχιστον όπως είναι σήμερα.

Όσον αφορά τις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, επεσήμαναν πως πρέπει να κρατούμε πολύ μικρό καλάθι και πως δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα.

ΚΥΠΕ
09/04/2019 15:48

Μονόδρομος η συνέχιση συνομιλιών, αλλά όχι νέα προσπάθεια για το θεαθήναι, λέει ο Μαυρογιάννης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: