Του Δρ. ΣΩΤΗΡΗ Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ*
Στα μαθηματικά, υπάρχουν τα αποκαλούμενα «μοντέλα πρόβλεψης» τα οποία χρησιμοποιούν χρονοσειρές με τη βοήθεια των οποίων μετατρέπονται πληροφορίες από κανονικά χρονικά διαστήµατα σε στατιστικά µέτρα.
Με τον τρόπο αυτό πχ. γίνεται η πρόβλεψη για τις μελλοντικές πωλήσεις προϊόντων στη βάση πιθανοτήτων κλπ. Στην ουσία, γίνεται χρήση ιστορικών δεδομένων των πωλήσεων ώστε να προβλεφθούν οι μελλοντικές πωλήσεις.
Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατες αναφορές, [1], το Ιράν φέρεται ότι θα αποκτήσει πρόσβαση στο λιμάνι της Λαττάκειας της Συρίας. Εάν συμβεί αυτό, τότε θα πρόκειται για ιστορικό γεγονός με απίστευτες γεωπολιτικές επιπτώσεις.
Αυτή είναι η πρώτη φορά στη νεώτερη Ιστορία κατά την οποία το Ιράν θα αποκτά πρόσβαση στη Μεσόγειο.
Πότε ήταν η τελευταία φορά κατά την οποία το Ιράν είχε πρόσβαση στη Μεσόγειο; Πριν 2500 χιλιάδες χρόνια: την εποχή των Περσικών πολέμων. Στα Μηδικά.
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 είχα αναφερθεί στην πιθανότητα να ζήσουμε τα Σύγχρονα Μηδικά, [2]. Πιο συγκεκριμένα είχα αναφέρει:
Στις 6 Οκτωβρίου 2014, δέκα μέρες μετά από εκείνη την εκτίμηση κινδύνου, υποστήριξε το ίδιο ακριβώς ο Λίο Πανέτα, πρώην αρχηγός της CIA, [3]: «...I think we‘re looking at kind of a 30-year war,” (…) one that will have to extend beyond Islamic State to include emerging threats in Nigeria, Somalia, Yemen, Libya and elsewhere...»
Την ίδια ακριβώς ημέρα (6 Οκτωβρίου 2014) σε άλλο άρθρο μου είχα αναφέρει, [4]:
Σήμερα, μετά από 187 χρόνια, διαπιστώνουμε μία ειρωνική Ιστορική ομοιότητα: η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει τους S-400 στην Τουρκία ενώ η Τουρκία και η Αίγυπτος βρίσκονται σε έντονη γεωπολιτική αντιπαράθεση.
Στη Μεσόγειο συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές με βασικό διακύβευμα τα ενεργειακά θέματα και τους ορυκτούς πόρους γενικότερα.
Η πιθανή πρόσβαση του δικτατορικού-θεοκρατικού-αιμοσταγούς καθεστώτος του Ιράν στα παράλια της Μεσογείου, σε συνδυασμό με το τρίγωνο της ανελευθερίας που έχει αρχίσει να σχηματίζεται (Τουρκία, Ιράν, Ρωσία) θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Μεσογείου.
Αυτή η απειλή δεν θα αφορά μόνο τις πλωτές εξέδρες εξόρυξης υδρογονανθράκων: θα αφορά την ίδια την υπόσταση και την ασφάλεια των Μεσογειακών κρατών. Τη φιλελεύθερη Αστική Δημοκρατία στη Μεσόγειο θάλασσα.
Ως εκ τούτου, θα ήταν αδιανόητο να υπάρχουν εντός Ελλάδας οι παραμικρές αμφιβολίες σχετικές με το τεράστιο μέγεθος αυτού του εθνικού κινδύνου.
Αυτό αφορά τόσο το κυβερνών κόμμα, αλλά, κυρίως την Αξιωματική Αντιπολίτευση…
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
[1] https://www.asiatimes.com/2019/04/article/syria-leases-mediterranean-port-to-iran-raising-alarms/
[2] https://energypress.gr/news/syghrona-midika
[3] http://www.usatoday.com/story/news/politics/2014/10/06/leon-panetta-memoir-worthy-fights/16737615/
[4] https://energypress.gr/news/Synergasia-Elladas-Israhl
Το ΝΑΤΟ γέρασε: Η αντισυμμαχική στάση της Τουρκίας και ο προβληματικός Ντόναλντ Τραμπ