Ισχυρό πλήγμα προκαλούν στον τουρισμό της Σρι Λάνκα οι βομβιστικές επιθέσεις




Με την πρωτεύουσά της να τελεί υπό απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυκτερινές ώρες ύστερα από τις βομβιστικές επιθέσεις χθες, Κυριακή του Πάσχα για τους καθολικούς, σε εκκλησίες και ακριβά ξενοδοχεία, στη Σρι Λάνκα επικρατεί φόβος, τρόμος και θλίψη, ενώ οι τουρίστες που συνέρρεαν στο νησί του Ινδικού Ωκεανού ενδέχεται να ακυρώσουν μαζικά τις διακοπές τους.

  • Ένα tweet που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα για ταξιδιωτικές κρατήσεις First Choice αποτυπώνει τον τρόμο των παραθεριστών, ενώ κάποιες αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικοί πράκτορες δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να αναστείλουν τα τέλη ακύρωσης για όσους είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν εκεί αυτές τις ημέρες.

«Τι κάνετε για τις διακοπές που κλείσατε σε αυτή τη χώρα;», ρωτά μια τουρίστρια, η Τζούντιθ Αν Κλέιτον στο Twitter. «Προφανώς δεν είναι ασφαλές για κανέναν να πάει εκεί».

  • Άλλοι που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν λένε ότι δεν θα επιτρέψουν να επηρεαστούν και να ακυρώσουν τις διακοπές τους. «Δεν υποκύπτουμε στην τρομοκρατία. Θέλουμε να σας στηρίξουμε την ώρα που έχετε ανάγκη. Ποτέ δεν σκεφθήκαμε να ακυρώσουμε το ταξίδι μας», δήλωσε ο χρήστης του Facebook Τζον Καρμούς, σε ανάρτησή του.

Η Σρι Λάνκα, που χαρακτηρίστηκε από τον οδηγό Lonely Planet για ανεξάρτητους ταξιδιώτες ως η καλύτερη χώρα για να επισκεφθεί κανείς το 2019, έχει ξαναχτίσει την εικόνα της ως τροπικού παραδείσου αφού τερματίστηκε πριν από μια δεκαετία η εμφύλια σύρραξη με τους αυτονομιστές μειονοτικούς Ταμίλ.

Οι αφίξεις των 2,3 εκατ. ταξιδιωτών πέρυσι αυξήθηκαν περισσότερο από 400% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Ανάπτυξης Τουρισμού της Σρι Λάνκα.

  • Όμως οι βομβιστές αυτοκτονίας που σκότωσαν τουλάχιστον 290 άτομα, μεταξύ των οποίων και 32 ξένους, και τραυμάτισαν 500 φαίνεται να ανακόπτουν, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, την άνθηση του τουρισμού.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Δανίας, ο Άντερς Χολς Πόβλσεν, και η σύζυγός του έχασαν τα τρία από τα τέσσερα παιδιά τους σε έκρηξη σε ένα από τα ξενοδοχεία. Μια Βρετανίδα και ο γιος της σκοτώθηκαν στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου την ώρα του πρωινού ενώ μεταξύ των νεκρών είναι και δύο Αυστραλοί.

Προειδοποίησεις

Η τουριστική βιομηχανία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ξένου συναλλάγματος, αντιστοιχώντας σχεδόν σε 4,4 δισεκ. δολάρια ή 4,9% του ΑΕΠ το 2018.

  • Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε επικαιροποιημένη ταξιδιωτική οδηγία έκανε λόγο για «τρομοκρατικές οργανώσεις» που σχεδιάζουν περισσότερες επιθέσεις. Οι στόχοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τουριστικούς προορισμούς, κόμβους μεταφορών, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώρους λατρείας και αεροδρόμια.

Άλλες κυβερνήσεις, όπως της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, επίσης προειδοποίησαν τους πολίτες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Σρι Λάνκα. Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είπε στους Αυστραλούς να «επανεξετάσουν την ανάγκη τους για ταξίδια και να αποφύγουν όλες τις περιοχές που επηρεάστηκαν».

  • Το JTB, το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο της Ιαπωνίας, δεν θα επιβάλει τέλη ακύρωσης ενώ τροποποίησε τα τουριστικά πακέτα για αναχωρήσεις πριν από τις 10 Μαΐου προκειμένου να αποφευχθούν περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες, όπως το Κολόμπο, και θα αποφασίσει αργότερα για τα γκρουπ και τους ταξιδιώτες που αναχωρούν μετά τις 11 Μαΐου, σύμφωνα με εκπρόσωπο.

Δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες στη γειτονική Ινδία, η κρατική Air India και ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας Indigo, που ανήκει στην Interglobe Aviation, ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιβάλουν χρεώσεις για επαναπρογραμματισμό και ακυρώσεις πτήσεων που έχουν προγραμματιστεί πριν τις 24 Απριλίου.

Η Ινδία ήταν πέρυσι η έκτη μεγαλύτερη πηγή επισκεπτών, με 425.000 τουρίστες, ενώ 266.000 προήλθαν από την Κίνα, τον νέο φίλο της Σρι Λάνκα, και πάνω από 254.000 από την παλαιά αποικιοκρατική δύναμη, τη Βρετανία.

Οι επισκέπτες έρχονται για να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά δάση στα εθνικά πάρκα, τις υπέροχες αμμουδιές, τις καταπράσινες φυτείες τσαγιού, τους βουδιστικούς ναούς και τις πόλεις αποικιοκρατικού στυλ. Η τελευταία τουριστική καμπάνια της κυβέρνησης ήταν ένας ύμνος προς το νησί. Μετά τις χθεσινές επιθέσεις, θα μπορούσε να ακούγεται σαν θρήνος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
22/04/2019 15:52

Διεθνές ισλαμιστικό δίκτυο πίσω από το αιματοκύλισμα: Επτά οι καμικάζι βομβιστές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: