Ηνίοχος και F-35 εκνευρίζουν την Άγκυρα: Υπερπτήσεις και αερομαχίες στο Κεντρικό Αιγαίο




Την ώρα που ντεμπούντο εντός FIR Αθηνών κάνουν συμμαχικά F-35 της Ιταλίας και λίγη ώρα πριν την έναρξη των κοινών δηλώσεων Τσίπρα- Ζάεφ στην πόλη των Σκοπίων κατά τις
οποίες ανακοινώθηκε και επίσημα το Air Policing από την ΠΑ στο FIR Σκοπίων, οι Τούρκοι ιπτάμενοι πήραν την εντολή της σημερινής πρόκλησης.

  • Οι Οινούσσες και το νησί της Παναγιάς, δεν μπαίνουν για πρώτη φορά στο στόχαστρο των Τουρκικών προκλήσεων, στο παρελθόν είχαν φτάσει στο σημείο το υπερμεγέθες CN-235 ηλεκτρονικού πολέμου και κατασκοπείας αεροσκάφος, να πετάξει πάνω από την Παναγιά σε ύψος μόλις 4000 ποδών,  ενώ μαχητικά της Άγκυρας είχαν χαμηλώσει ακόμη περισσότερο τον πήχη.

Οι υπερπτήσεις αυτές βέβαια έρχονται και στον απόηχο των εκλογών που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατήρησε ως κόμμα την πρωτιά, πλην όμως και ο ίδιος παραδέχτηκε πως έχασε σημαντικές περιοχές. Επιπροσθέτως το αμερικανικό διαρκές ράπισμα με το πλήρη πάγωμα οποιασδήποτε κίνησης για τα F-35 που έχει παραγγείλει η γείτονα χώρα, την καθιστούν ακόμη πιο νευρική.

Από το πρωί η Πολεμική Αεροπορία, την ώρα που οι απογειώσεις από την Ανδραβίδα των συμμαχικών και ελληνικών αεροσκαφών, στο πλαίσιο του Ηνιόχου, δεν σταματούν, τα τουρκικά μαχητικά εισέβαλαν εντός του κλειδωμένου από την Αθήνα, FIR για να προκαλέσουν.

  • Σημείο εισόδου, μια γνωστή για την τουρκική προκλητικότητα, ανάμεσα από τον θαλάσσιο χώρο Λήμνου και Λέσβου και στη συνέχεια κάθοδος προς το κεντρικό για να κάνουν τις δυο υπερπτήσεις σ’ ένα ύψος ιδιαίτερα μεγάλο. Στη συνέχεια από τη στιγμή της απογείωσης των Ελληνικών αεροσκαφών επιφυλακής, από την Σκύρο, οι Τούρκοι ιπτάμενοι επιδόθηκαν στο γνωστό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι κι ένα διαρκές μπες βγες εντός του Ελληνικού Εναέριου Χώρου κοντά στη Χίο.

Όμως εκτός των αεροσκαφών F-16, οι Τούρκοι επιτελείς επιστράτευσαν και τα παλαιότερης γενιάς F-4 Phantom, τα οποία και αυτά πολύ συχνά εμφανίζονται στον προγραμματισμό της παραβατικότητας της γείτονος χώρας.

Κεντρικό και Βορειοανατολικό Αιγαίο ήταν το πεδίο των τριών αερομαχιών, μάλιστα το ζεύγος των αεροσκαφών της Τουρκίας που έκανε και τις υπερπτήσεις, ήταν ο ένας οπλισμένος σχηματισμός που «πήραν» στο κατόπι τους τα Ελληνικά μαχητικά.

  • ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 6 ( 4x2F-16 & 2x2F-4)
  • ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 CN-235
  • ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 13
  • ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 4
  • ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 10
  • ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 15
  • ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 3
  • ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1. Τρεις εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησε ένα ζεύγος τουρκικών Α/Φ F-16 την 12:37 άνωθεν της νήσου Οινουσσών στα 27.000 ft, την 12:39 άνωθεν της νήσου Παναγιά και νήσου Οινουσσών μεμονωμένα, σε ύψος 24.000 ft.

2. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα: Υπερπτήσεις F-16 πάνω από Οινούσσες, Παναγιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: