Ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στο Ελληνικό Πεντάγωνο




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, που κατέθεσε στο Αμερικανικό Κογκρέσο το νομοσχέδιο-ράπισμα προς την Άγκυρα, από κοινού με τον συνάδελφο του, Μάρκο Ρούμπιο, βρίσκεται επί Ελληνικού εδάφους και μάλιστα οι συναντήσεις που έχει, ξεκινούν από τη Λεωφόρο Μεσογείων και το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας.

Η κίνηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη νευρική γείτονα. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο, εφόσον υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των συναδέλφων του, βάζει στη γωνία την Τουρκία και μέσω αυτού, ουσιαστικά οι Αμερικανοί γερουσιαστές επιδιώκουν να κατευνάσουν την επιθετικότητα που δείχνει η Τουρκία τόσο προς τις γειτονικές της χώρες, όσο και προς την ευρύτερη ενεργειακή συμμαχία. Ως γνωστό, σε αυτήν συμμετέχει και η Αμερική μέσω της εταιρείας Exxon Mobil. Τα στρατηγικά συμφέροντα είναι μεγάλα.

  • Η συνάντηση με τον Ευάγγελο Αποστολάκη θεωρείται σημαντική κι έρχεται σε μια στιγμή που η Αμερική και η Τουρκία με φόντο τους S-400 περνούν μια από τις πλέον δύσκολες ώρες στις σχέσεις τους. Ίσως ο κος Αποστολάκης εκφράσει γι’ ακόμη μια φορά τον προβληματισμό του για το ρωσικό υπερσύγχρονο σύστημα, καθώς όπως είπε και ο ίδιος πριν από λίγες μέρες δεν αισθάνεται καλά γνωρίζοντας πως η Τουρκία προηγείται στα εξοπλιστικά και μάλιστα θα διαθέτει ίσως και έως το καλοκαίρι ένα σύστημα που «κλειδώνει» σχεδόν όλη την Ελλάδα, όσο αμυντικό κι αν είναι.

Επιπλέον ο Έλληνας υπουργός θα έχει την ευκαιρία να ενεχυρήσει και στοιχεία της Τουρκικής παραβατικότητας εντός του FIR Αθηνών αλλά και των Εθνικών Χωρικών υδάτων, κάτι που προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί.

  • Το νομοσχέδιο «χαστούκι» στην Άγκυρα   

Να θυμίσουμε ότι το νομοσχέδιο που εισήχθη στο Αμερικανικό Κογκρέσο, με πρωτοβουλία των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο, έχει διακομματική στήριξη και κάνει σαφείς αναφορές στην σταθερότητα και τον ρόλο της Ελλάδας.

  • Αναγνωρίζοντας τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην περιοχή, μέσω του σχεδίου Νόμου, αναδεικνύεται ο σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας, ενώ με σαφήνεια αναφέρεται πως η ασφάλεια της χώρας μας είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Το νομοσχέδιο αναφέρει επίσης, πως η Αμερική δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει ενεργά το τριμερές σχήμα Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ, ενώ προσθέτει πως είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε ενέργεια απειλεί τη σταθερότητα, παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή.

Κάτι που επιθυμεί η Ουάσινγκτον, είναι η μόνιμη παρουσία στη Σούδα και η μεγαλύτερη σε χρόνο μίσθωση, γεγονός που θα της επιτρέψει και μεγαλύτερες επενδύσεις. Επιπλέον η παρουσία στη Λάρισα ολοένα και ενισχύεται ενώ και ο κος Αποστολάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερης Αμερικανικής παρουσίας στην Θεσσαλική πόλη.

  • Επιχείρηση «χαλινάρι» στην Άγκυρα…

Πάντως για να επιστρέψουμε στο νομοσχέδιο που έχει εισαχθεί στο Κογκρέσο, το να περιέχει πρόβλεψη που ν’ αναφέρει ρητά πως μέσα σε 90 ημέρες απ’ τη στιγμή που θα γίνει νόμος του κράτους, ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να προσκομίσει σε Βουλή και Γερουσία λίστα παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε αέρα και θάλασσα, με «τόκο» από το 2017, λέει πάρα πολλά και στέλνει την γειτονική χώρα στην άκρη ενός τερέν που ακόμη δεν έχει καταφέρει να μπει και να μείνει σταθερή.

Η στήριξη Ελλάδας και Κύπρου φαίνεται κι από ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο, πως στο νομοσχέδιο υπάρχει αναφορά για άρση του εμπάργκο για εξοπλισμό της Κύπρου και την ίδια στιγμή, σε μια ίσως ακόμη προσπάθεια να βάλει χαλινάρι στις σχέσεις Τουρκίας Ρωσίας, προβλέπει κυρώσεις για την ενδεχόμενη απόκτηση των S-400 αλλά και το πάγωμα της προμήθειας των F-35, κάτι που χωρά μεγάλη συζήτηση μετά τις κλειστές πόρτες και τα μηνύματα που πήρε από τον Τούρκο πρόεδρο, ο Ντόναλντ Τράμπ.

Ο Ερντογάν εξήγγειλε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου: Τα επόμενα βήματα για φυσικό αέριο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: