Η Βουλή εξετάζει την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis




Ολοκληρώθηκε η διαδικασία στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής στο σκέλος της αίτησης άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis. Η διαδικασία ακρόασης του Ανδρέα Λοβέρδου δεν ξεπέρασε το 1,5 λεπτό, και σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός ανέφερε πως ό,τι έχει να πει, θα το αναφέρει στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας που έχει αντικείμενο την άρση ασυλίας του.

Ο κ. Λοβέρδος, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και τις προηγούμενες ημέρες, είπε και σήμερα ότι δεν επιθυμεί να κάνει χρήση ούτε του άρθρου 62 (σ.σ. βουλευτική ασυλία) ούτε του άρθρου 86 του Συντάγματος (σ.σ. ευθύνη υπουργών) ήτοι επιθυμεί η Βουλή να αποφασίσει την άρση ασυλίας του. «Για να αποκαλυφθεί όλη η σκευωρία σε βάρος μου», είπε ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας, σημειώνοντας ότι δεν θα ακολουθήσει την οδό που έχουν ακολουθήσει άλλοι υπουργοί όταν ζήτησαν να αντιμετωπιστούν με τις διατάξεις περί άρσης της βουλευτικής ασυλίας καίτοι ασκούν κυβερνητικά καθήκοντα.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής θα συζητηθούν άλλες τέσσερις δικογραφίες για την άρση ασυλίας γράφει η Κατερίνα Τζαβάρα, στο Έθνος. .

  • Πρόκειται για αυτή του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, έπειτα από μήνυση του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη για συκοφαντική δυσφήμιση, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, έπειτα από μήνυση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη για δυσφήμιση, του πρώην υπουργού Υγείας και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάριου Σαλμά για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις αλλά και του βουλευτή των ΑΝΕΛ Αριστείδη Φωκά μετά από προσφυγή ιδιώτη για ψευδή καταμήνυση. Αύριο οι υποθέσεις θα παραπεμφθούν στην Ολομέλεια για να ληφθούν οι αποφάσεις.

Ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει κάνει σαφές ότι πρώτος ο ίδιος θα ψηφίσει την άρση της ασυλίας του, καθώς -όπως είχε δηλώσει- «Η ψήφος μας θα είναι η έναρξη της τελικής τους αποκαθήλωσης», καταγγέλλοντας σκοπιμότητες και «ραδιουργίες της κυβέρνησης που για μια ακόμη φορά θα αποτύχουν», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

  • Στην έντονη κριτική της αντιπολίτευσης – πολύ υψηλοί τόνοι έχουν τηρηθεί και από τη ΝΔ για το θέμα – το βασικό επιχείρημα είναι ότι υπήρξε διακριτική μεταχείριση, την οποία κυρίως καταλογίζουν στον Πρόεδρο της Βουλής επειδή «δόθηκε προτεραιότητα στις υποθέσεις Λοβέρδου-Σαλμά και έμειναν στο συρτάρι άλλες δικογραφίες. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι πήγαν πίσω υποθέσεις όπως το αίτημα άρσης ασυλίας για τον Παύλο Πολάκη, αλλά και αυτό για τον Πάνο Καμμένο που αφορούν για τον μεν πρώτο την υπόθεση της καταγραφής της συνομιλίας του με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, και για τον δεύτερο τη μήνυση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για εξύβριση.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου προκειμένου να κληθεί να καταθέσει για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Παράλληλα, οι δικαστικές αρχές, με το ίδιο έγγραφο, έθεσαν στο αρχείο την έρευνα για τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέτζο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Ζήτησαν δε, τη συνέχιση της έρευνας για τους Αντώνη Σαμαρά, Άδωνη Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Στουρνάρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος

Αρνείται κάθε κατηγορία ο Λοβέρδος για Novartis: «Πρώτος εγώ θα ψηφίσω την άρση ασυλίας μου»

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: