Η πυραυλάκατος-«αστακός» Ρίτσος του ΠΝ συμμετέχει σε άσκηση στην Μαύρη Θάλασσα




Στην Μαύρη Θάλασσα, σε άσκηση που διοργάνωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Ρουμανίας, βρέθηκε η πυραυλάκατος «Ρίτσος», μια από τις πέντε τύπου «Ρουσσέν» που αποτελούν τα διαμάντια για τη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών.

Από τις 4 μέχρι και τις 14 Απριλίου, η πυραυλάκατος «Ρίτσος» μαζί με κινητή μονάδα εκπαίδευσης από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής συμμετείχαν στην άσκηση «Sea Shield 19».

  • Στόχος της άσκησης ήταν η διαλειτουργικότητα των πληρωμάτων και των μονάδων που πήραν μέρος σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πολεμικό Ναυτικό, ανάμεσα στα σενάρια ήταν η αντιμετώπιση απειλής από μονάδες επιφανείας ή από υποβρύχια, οι ασύμμετρες απειλές αλλά και η από αέρος αντιμετώπιση.

Εκτός από την χώρα μας, στην ίδια άσκηση πήραν μέρος μονάδες από την Πολωνία, τη Βουλγαρία, μονάδες από τη Συμμαχική Δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group Two – SNMG2 και την Τουρκία.

  • Πάντως ο διάπλους της Ελληνικής πυραυλακάτου τύπου «Ρουσσέν», της μικρής φρεγάτας του ελληνικού στόλου που είναι εξοπλισμένη σαν αστακός, από τον Βόσπορο τράβηξε τα βλέμματα και το ενδιαφέρον ακόμη και των Μέσων Ενημέρωσης της γείτονος τα οποία μάλιστα σχολίαζαν τα σύγχρονα συστήματα και τη δύναμη πυρός που διαθέτει. Ο «Ρίτσος» καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του στα στενά δίπλα του είχε πλωτό περιπολικό της Τουρκικής ακτοφυλακής ως συνοδεία.
Η φρεγάτα “Ρίτσος” κατ΄τον διάπλου στον Βόσπορο. Φωτογραφία: Bosphorus Naval News

Η πυραυλάκατος «Ρίτσος» έχει αυτονομία, πάνω από 1.000 ναυτικά μίλια, ταχύτητα που ξεπερνά τους 34 κόμβους, πλήρωμα 45 ατόμων ενώ φέρει οκτώ Exocet ΜΜ40 Βlk2/ Blk 3, ένα πυροβόλο των 76 mm/ 62 SRGM Oto- Melara, δυο πυροβόλα των 30 mm Οτοbreda, αντιβληματικό σύστημα με 21 βλήματα GMLS RAM.

Σε ενεργειακό κόμβο θα μετατατραπεί το Ισραήλ, είπε ο Υπουργός Ενέργειας για το κοίτασμα στην ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: