Η Ορθοδοξία υποδέχεται με τιμές την Ανάσταση του Θεανθρώπου: Ειρήνη και αγάπη, το μήνυμα Τσίπρα




Μεγάλο Σάββατο σήμερα και η Χριστιανοσύνη γιορτάζει την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Με τιμές και σε κλίμα ευφορίας η χώρα γιόρτασε σήμερα το πρωί την Πρώτη Ανάσταση, ενώ το βράδυ κορυφώνονται οι εορτασμοί με την Ακολουθία της Ανάστασης και τον Εσπερινό της Αγάπης.

Κατά την πρωινή λειτουργία την παράσταση έκλεψαν και φέτος, όχι μόνο τοπικά παραδοσιακά έθιμα, αλλά και εκκλησιαστικές λειτουργίες, οι οποίες αποτυπώνουν με μοναδικό τρόπο την νίκη του Χριστού επί του θανάτου και την έγερσή Του από τον τάφο.

  • Γνωστός στο πανελλήνιο είναι πλέον ο πατέρας Χριστόφορος Γουρλής στην Παναγία Ευαγγελιστρία της Χίου, ο οποίος, κάνοντας ένα άλμα στην έξοδό του από το Ιερό, δίνει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την ευλογία του στους πιστούς. «Ανάστα ο Θεός, κρίνον την γην, ότι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι», έψαλε ο ιερέας και αμέσως μετά η εκκλησία σείστηκε από τους χτύπους των Σημάντρων που σήμαναν τη νίκη του Θεανθρώπου επί του Θανάτου.

Ο ιερέας σκόρπισε δαφνόφυλλα σύμβολα της νίκης του Χριστού. Ταυτόχρονα, οι πολυέλαιοι της εκκλησίας τραντάχτηκαν όπως σε σεισμό και οι πιστοί άρχισαν να χτυπούν τα στασίδια, συμμετέχοντας με αυτό τον ιδιαίτερα ηχηρό τρόπο στη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Κυρίου.

 

 

Στην Κέρκυρα η Πρώτη Ανάσταση με τους «μπότηδες» και τις φιλαρμονικές

Κάθε χρόνο η Κέρκυρα γιορτάζει την πρώτη Ανάσταση του Ιησού με το έθιμο των «μπότηδων». Έχει τις ρίζες του στην Ενετοκρατία, όταν οι Κερκυραίοι υποχρεούνταν εορτάσουν την Ανάσταση την ημέρα, λόγω απαγόρευσης των θρησκευτικών εκδηλώσεων αργά το βράδυ από τους Ενετούς.

  • Μετά το πέρας της λιτανείας, τελείται ο Εσπερινός της Αναστάσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και κανονικά, όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει τον στίχο «Ανάστα, ὁ Θεός, κρίνον την γην…» οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης σημαίνουν χαρμόσυνα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών οι κάτοικοι ρίχνουν τα παλιά πήλινα δοχεία, τους γνωστούς «μπότηδες».

Με το σπάσιμο των «μπότηδων» εκδιώκονται τα «μολύσματα», τα κακά και μοχθηρά πνεύματα, ενώ σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, το σπάσιμο των «μπότηδων» αναπαριστά με τους κρότους την οργή για τη προδοσία του Ιούδα. Παράλληλα, ηχούν και κανονιοβολισμοί από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, αλλά και οι φιλαρμονικές του νησιού που παίζουν θρησκευτικά εμβατήρια.

 

Με τύμπανα η πρώτη Ανάσταση στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης (βίντεο)

Με τα τύμπανα να ηχούν δυνατά μέσα στην εκκλησία και με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα στάλθηκε το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Ανδρέα, στον Πεντάλοφο του δήμου Ωραιοκάστρου.

  • Πρωταγωνιστής και φέτος ο πατέρας Ελευθέριος, ο οποίος μετέφερε το αναστάσιμο μήνυμα ραίνοντας με βάγια τους πιστούς, οι οποίοι συμμετείχαν με ιδιαίτερα ηχηρό τρόπο στη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Κυρίου.

 

 

Το πασχαλινό μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

«Το Πάσχα, η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, μια μέρα που συμβολίζει για όλους μας τη νίκη του Φωτός επί του σκότους, της Δικαιοσύνης επί της αδικίας, της Αγάπης επί της μισαλλοδοξίας…, μπορεί να είναι φέτος και μια μέρα βεβαιότητας για ένα καλύτερο αύριο», τονίζει σε μήνυμα του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

  • «Μπορούμε να είμαστε επιτέλους αισιόδοξοι, μετά από τόσα δίσεκτα χρόνια. Ο Γολγοθάς των μνημονίων και της επιτροπείας είναι πίσω μας», τονίζει ο πρωθυπουργός. Και υπενθυμίζοντας τα επίκαιρα λόγια του Ιησού «Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την Δικαιοσύνη, ότι αυτοί χορτασθήσονται» εύχεται μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Καλή Ανάσταση, με ειρήνη και αγάπη, σε όλες και σε όλους»

Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα:

«Το Πάσχα, η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, μια μέρα με βαθύ θρησκευτικό και ηθικό νόημα για τους πιστούς, που συμβολίζει για όλους μας τη νίκη του Φωτός επί του σκότους, της Δικαιοσύνης επί της αδικίας, της Αγάπης επί της μισαλλοδοξίας, της Ζωής επί κάθε μορφής θανάτου, μπορεί να είναι φέτος και μια μέρα βεβαιότητας για ένα καλύτερο αύριο.

  • Μπορούμε να είμαστε επιτέλους αισιόδοξοι, μετά από τόσα δίσεκτα χρόνια. Ο Γολγοθάς των μνημονίων και της επιτροπείας είναι πίσω μας. Η οικονομία δίνει δυνατότητες ελάφρυνσης των βαρών για εκατομμύρια συμπολίτες μας. Στήριξης όσων έχουν πληγεί βάναυσα από την κρίση. Μιας νέας οικονομικής πολιτικής, που θα είναι δικής μας «ιδιοκτησίας», και θα απαντά στις δικές μας εθνικές και κοινωνικές ανάγκες.

Αυτές τις άγιες για κάθε πιστό μέρες, παραμένουν επίκαιρα και μας οδηγούν όλους τα λόγια του Ιησού, όπως τα καταγράφει ο Ματθαίος: Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την Δικαιοσύνη, ότι αυτοί χορτασθήσονται. Καλή Ανάσταση, με ειρήνη και αγάπη, σε όλες και σε όλους».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, Politischios, και Seleo

Μεγάλη ελληνική αποστολή στα Ιεροσόλυμα για την τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: