Η μεγάλη προδοσία: Πώς η Αμερική εγκατέλειψε τους Κούρδους και έχασε τη Μέση Ανατολή




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Γενναίοι μαχητές της λευτεριάς, αλλά κατατρεγμένοι από εχθρούς και «φίλους». Σύμβολα του αγώνα ενάντια σε τυράννους και σκοταδιστές του τζιχαντισμού, αλλά διαιρεμένοι και προδομένοι.

Ένα μεγάλο έθνος χωρίς πατρίδα. Οι περισσότεροι ζουν διασκορπισμένοι σε τέσσερις χώρες (Τουρκία, Ιράκ, Ιράν, Συρία). Και το όνομα «Κούρδος» συμπίπτει με τη νεο-περσική λέξη Κιούρτ που σημαίνει ήρωας.

Όλα αυτά στοιβάχτηκαν ξανά στις γωνιές του μυαλού κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου: «Η μεγάλη προδοσία: Πώς η Αμερική εγκατέλειψε τους Κούρδους και έχασε τη Μέση Ανατολή» του David L. Phillips, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

  • Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), ο συγγραφέας μίλησε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη για το περιεχόμενο του εξαιρετικού αυτού βιβλίου, για το Ιρακινό Κουρδιστάν, για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις. Ανέδειξε ιστορικά γεγονότα, παρασκηνιακές διεργασίες και οδυνηρές αλήθειες που συμπορεύονται με τη διαρκή τραγωδία του κουρδικού λαού.

Βασικός κορμός του βιβλίου είναι η πορεία των εξελίξεων του περασμένου αιώνα έως σήμερα στην κουρδική και πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ. Αναφέρεται στα σχέδια των δεκαετιών 1970 και 1980 για να γίνει η πόλη Κιρκούκ πρωτεύουσα ενός αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν και στον αποδεκατισμό τους από το δικτατορικό καθεστώς των Μπάαθ.

«Τρεις φορές οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν τους υποτιθέμενους συμμάχους τους στο Κιρκούκ» τόνισε ο συγγραφέας, καταλήγοντας με το Δημοψήφισμα Ανεξαρτησίας στο ιρακινό Κουρδιστάν τον Σεπτέμβριο του 2017. Παρά το γεγονός ότι η Βαγδάτη, η Ουάσινγκτον, η Άγκυρα και η Τεχεράνη αντιτάχθηκαν, το δημοψήφισμα πέρασε με το 93% των ψήφων, αλλά οι Κούρδοι εγκαταλείφθηκαν για άλλη μια φορά από τους «συμμάχους» τους.

Δεν μίλησε μόνο για την εγκατάλειψη των Κούρδων στο Ιράκ από τις ΗΠΑ, αλλά και των Κούρδων στη Συρία, καθώς και για τη ανοχή που επέδειξαν στην τουρκική εισβολή στο Αφρίν, με τον συγγραφέα να διερωτάται: «Ποιος θα αγωνιστεί και θα πεθάνει για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο μέλλον;»

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου: «Η μεγάλη προδοσία: Πώς η Αμερική εγκατέλειψε τους Κούρδους και έχασε τη Μέση Ανατολή» πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Από αριστερά, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης, ο γενικός πρόξενος Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και ο συγγραφέας – ακαδημαϊκός David L. Phillips (Φωτογραφία: Hellas Journal).
  • Τον Ντέιβιντ Φίλιπς παρουσίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης, ο οποίος υπογράμμισε τη γενικότερη συμβολή του στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ζεμενίδης και οι συνεργάτες του στο HALC, αναπτύσσοντας συγκροτημένες συνεργασίες με εβραϊκές, αρμενικές και κουρδικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, αλλά και με προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου, όπως τον Ντέιβιντ Φίλιπς, κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να διαμορφώσουν συνθήκες αποτελεσματικής δράσης για τη διεκδίκηση και υπεράσπιση των δικαίων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ο συμπατριώτης μας ομογενής ανακοίνωσε ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έκανε δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων στο πρόγραμμα του HALC «Νίκος Μούγιαρης Ηγεσία 2030 – Πρόγραμμα Συμμετοχής» για τη στήριξη και αξιοποίηση φοιτητών και απόφοιτων πανεπιστημίων ώστε να τεθούν «γερές βάσεις» για τις αυριανές ηγεσίες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

  • Στο οραματικό αυτό έργο, στην εθνική αποστολή του HALC, καθώς και στο αξιόλογο βιβλίο του David Phillips αναφέρθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους και ιδιαίτερα δεκάδες νέους και νέες που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη διάλεξη – συνέντευξη του συγγραφέα και ακαδημαϊκού.

Ανάμεσα στα πολλά που είπε ο Ντέιβιντ Φίλιπς ήταν και για την ισλαμοφασιστική πολιτική της Άγκυρας, διατυπώνοντας την άποψη ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον σύμμαχος, αλλά εχθρός των ΗΠΑ και επικίνδυνη για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Κυρίαρχο συμπέρασμά του ήταν «η μεγάλη προδοσία εις βάρος των Κούρδων». Έτσι δεν γίνεται όμως πάντα στην βρόμικη πολιτική; Εγκαταλείπονται από τις ισχυρές δυνάμεις οι λαοί που αγωνίζονται για το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και τη λευτεριά τους.

Οι Κούρδοι λένε ότι δεν έχουν φίλους παρά μονάχα τα βουνά.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ιστορικός εθνικός κίνδυνος η πρόσβαση του Ιράν στη Μεσόγειο: «Η Ιστορία επαναλαμβάνεται»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: