Η Κυβέρνηση θα εφεσιβάλει την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, λέει ο Αναστασιάδης




Η Κυβέρνηση με απόλυτο σεβασμό προς τα Διοικητικά Δικαστήρια, θα εφεσιβάλει την απόφαση σε σχέση με τις αποκοπές μισθών και συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων και θα προχωρήσει στην αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του δικαστηρίου, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας από το βήμα του 56ου συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ.

«Αναλόγως της αποφάσεως, θα είναι ανάλογος ο σεβασμός που θα πρέπει να επιδείξουμε. Το εάν θα κριθεί ότι κάποια μέτρα πρέπει να ληφθούν, αυτό θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές καταστάσεις του κράτους», υπογράμμισε.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως θεωρεί «απόλυτα σεβαστό το δικαίωμα όσων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη όπως εξίσου και απόλυτα σεβαστή την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου».
  • «Σεβαστό το δικαίωμα των όσων έχουν αποταθεί στη δικαιοσύνη, των όσων διεκδικούν, αυτός είναι εξάλλου και ο ρόλος της κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης, όπως και ο ρόλος της Κυβέρνησης είναι με βάση τα πραγματικά δεδομένα, να δει πώς μπορεί να διαχειριστεί τα οικονομικά του κράτους για να μη φτάσουμε και πάλι σε καταστάσεις ανεπιθύμητες που βιώσαμε στο παρελθόν ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», τόνισε.

Σε σχέση με αναφορές του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ στο παρελθόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι από τη μια οι νομοθεσίες που αφορούν τις αποκοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων επισυνέβησαν προ της ανάληψης της εξουσίας από τον ίδιον, «αλλά κρίθηκαν τότε απολύτως αναγκαίες προκειμένου να αποφεύγετο η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας που ανέλαβε εν συνεχεία».

«Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι όταν ανέλαβα, τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους αρκούσαν μόλις για τους μισθούς ενός μήνα μη λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις σε τοκοχρεολύσια που θα έπρεπε να καταβληθούν τον Ιούνιο του 2013 και ανέρχονταν σε 3,5 δις», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα όχι μόνο εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και εκείνων που έφεραν κατά κάποιους την κύρια ευθύνη, όπως οι τράπεζες. Βεβαίως άλλη ήταν η πρώτη απόφαση που εξασφάλισα κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με την Τρόικα, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «άλλο ήταν η εφάπαξ επιβάρυνση του κάθε καταθέτη με 6% για όσους είχαν κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, εξαιρουμένων των πρώτων 20 χιλιάδων, με 9,9 των υπολοίπων, και άλλο το κούρεμα που ακολούθησε ως αποτέλεσμα της επικράτησης του λαϊκισμού στη Βουλή».

  • «Μέσα από τα μέτρα και την κοινωνική αλληλεγγύη, μέσα και από τις δικές σας θυσίες, αλλά και του ιδιωτικού τομέα και των απλών πολιτών και των άλλων ως καταθέτες που είδαν περιουσιακά στοιχεία να εξανεμίζονται ή να αποκόπτονται, έγινε κατορθωτό σταδιακά να ανακάμψουμε και να φτάσουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, σταδιακά να αποκαθιστούμε το ένα μετά το άλλο τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, είτε αυτά αναφέρονται στην ΑΤΑ, όπως διαμορφώθηκε, είτε στις προσαυξήσεις είτε στις προαγωγές είτε και στην πλήρη αποκατάσταση της μισθοδοσίας την 31η Δεκεμβρίου 2022», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ως αποτέλεσμα των μέτρων που υιοθέτησε η Κυβέρνηση της επέτρεψαν να υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις, όπως το ΕΕΕ, που αφορούν στις ευάλωτες ομάδες, «να αρχίσουμε σταδιακά να αυξάνουμε τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων, να προχωρούμε στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης του ΓεΣΥ που είναι μια εν τη ουσία επανάσταση, κάτι που χρωστούσαμε στον κυπριακό λαό, και σε μια σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων που θα επιφέρουν επιτέλους καλύτερες συνθήκες, αλλά και την αναγκαία προσφορά από πλευράς του κράτους προς τους πολίτες του».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, μέσα από τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας προσδοκούμε ευελπιστούμε και προσβλέπουμε αν υιοθετηθεί και από τη Βουλή ύστερα από τις διορθωτικές αλλαγές που έχουν γίνει, επιτέλους να αναβαθμίσουμε το κύρος των υπηρεσιών που προσφέρετε.

Εξίσου, θα προσπαθήσουμε μέσα από τις μεταρρυθμίσεις να αποδώσουμε δικαιοσύνη στους άξιους των δημοσίων υπαλλήλων και στην αποφυγή της απόρριψης ή του μηδενισμού που επιχειρείται από κάποιους, για τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρετε, πρόσθεσε.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό που επιδιώκει η Κυβέρνηση είναι να αποκαταστήσει την αξιοκρατία, να προάγονται εκείνοι που πραγματικά προσφέρουν, και όχι διότι έχουν την κομματική ταυτότητα του κυβερνώντος ή του α ή του β κόμματος, αλλά γιατί είναι οι άνθρωποι που μέσα από τις υπηρεσίες τους μπορούν να κάνουν περήφανο τον κάθε πολίτη και τον κάθε δημόσιο υπάλληλο ότι επιτέλους υπάρχουν οι κανόνες εκείνοι που καθορίζουν πώς ένας δημόσιος λειτουργός μπορεί να ανελιχθεί.

Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων και γι΄ αυτό προχωρεί σε μελέτη για τις κτηριακές εγκαταστάσεις, για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Σκεφτείτε πώς είναι όταν ένας των Ευρωπαίων ηγετών ακούει ότι η χώρα του κατατάσσεται 73η ανά το παγκόσμιο στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, είπε. Εν τη ουσία στη μη απονομή δικαιοσύνης, ανέφερε και σημείωσε ότι το 2011 καταχώρησαν προσφυγές και οι αποφάσεις εκδόθηκαν μετά από επταετία, για άλλες μπορεί να πάρει πολύ περισσότερο.

«Έφτασε η ώρα όλοι να συνεργήσουν, όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνεργαστούν, ώστε να πετύχουμε τη μεταρρύθμιση και στη δικαιοσύνη και στην τοπική αυτοδιοίκηση και όπου αλλού απαιτείται», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση προσβλέπει και στις πολιτικές δυνάμεις, διότι ένα βελτιωμένο, σύγχρονο κράτος, όπως είπε, «δεν αφορά μόνο την παρούσα Κυβέρνηση».

  • Ανέφερε ότι «έχουμε προεδρικό σύστημα» και «μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος με ικανή πλειοψηφία, αλλά αν δεν έχει συμμάχους στη Βουλή τις πολιτικές δυνάμεις που αντιστρατεύονται την Κυβέρνηση, που αντιπολιτεύονται δικαιωματικά την Κυβέρνηση, δεν μπορεί να επιφέρει τις αλλαγές».
  • Πρόσθεσε ότι για αυτό και καμιά φορά ακούει ότι υποσχέθηκε την α, τη β, τη γ μεταρρύθμιση, αλλά αν κάποιοι πεισματικά και χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων αρνούνται να δουν το όφελος του κράτους, δεν ευθύνεται αυτός που εισηγείται τις μεταρρυθμίσεις, αλλά εκείνοι που τις απορρίπτουν.

«Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων θα γίνει κατορθωτό να νιώθετε, να νιώθουμε, να νιώθουν οι πολίτες περήφανοι για το κράτος που κτίζουμε ή που θέλουμε να κτίσουμε», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον ρόλο της ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι συνέβαλε «σε αυτή καθ΄ αυτή τη δημιουργία του κράτους μας, των θεσμών και των υπηρεσιών του, κρατήσατε ζωντανή τη Δημόσια Υπηρεσία σε ώρες δύσκολες είτε πριν το 1974 είτε ιδιαίτερα κατά και μετά την τουρκική εισβολή».

Χατζηπέτρου: Οι αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου δικαιώνουν τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
———————————————-
Εξάλλου, σε ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου τόνισε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου δικαιώνουν έστω και καθυστερημένα τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και πρόσθεσε ότι πρόκειται για πέντε ακυρωτικές αποφάσεις σε υποθέσεις που έχουν καταχωριστεί την τριετία 2011- 2013.

Η πρώτη ακυρωτική απόφαση, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, εκδόθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 2018 και αφορά στον περιορισμό του αποκρυσταλλωμένου δικαιώματος στη σύνταξη, ενώ η δεύτερη απόφαση, όπως είπε, εκδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 2019 και αφορά στη μείωση του εφάπαξ.

  • Είπε ακόμη ότι οι τρεις τελευταίες εκδόθηκαν στις 29 Μαρτίου του 2019 με την πρώτη να αφορά τη συνεισφορά ποσοστού ίσου με 3% επί του μισθού του υπαλλήλου για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κυβερνητικού σχεδίου συντάξεων.
  • Ανέφερε ότι η δεύτερη αφορά στη μείωση των μισθών των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η τρίτη στην παγοποίηση των προσαυξήσεων και του τιμαριθμικού επιδόματος.

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηπέτρου αναφέρθηκε στα γεγονότα που προηγήθηκαν των προσφυγών, λέγοντας ότι «παρά τις έντονες αντιδράσεις μας αλλά και τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που διέτρεχε η χώρα, εξαιτίας του υπερβολικά διογκωμένου τραπεζικού τομέα και των επισφαλών επενδύσεων, αντί μέτρων για διόρθωση των κακώς εχόντων στις τράπεζες, με σειρά νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν το 2011, 2012 και 2013 μειώθηκαν οι μισθοί και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Και όπως ήταν αναμενόμενο, συνέχισε, ακολούθησαν μεγαλύτερες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Τελικά έστω και καθυστερημένα οι θέσεις μας δικαιώθηκαν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι κρίνονται και επικρίνονται οι δικαστές που είχαν το θάρρος επιτελώντας το καθήκον τους να εκδώσουν τις υπό αναφορά ακυρωτικές αποφάσεις.

Αναφέρθηκε επίσης σε «συνεχείς παραπλανητικές αναφορές από πρόσωπα εξουσίας, ΜΜΕ και από άλλους όσον αφορά στις επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου σε περίπτωση επιτυχίας των προσφυγών και κάποιοι μιλούσαν, όπως είπε, για βόμβα 5 δισ., άλλοι έλεγαν ότι θα ξαναμπούμε σε μνημόνιο και άλλοι ενέσπερναν τον τρόμο.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι με σειρά άρθρων του μεταξύ 2009 και 2011 επισήμανε πως το αδύνατο σημείο της κυπριακής οικονομίας ήταν ο τραπεζικός τομέας και ειδικότερα η έκθεση του στην ελληνική οικονομία και καλούσε την τότε Κυβέρνηση χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή να εγκύψει σοβαρά και υπεύθυνα στα σοβαρά προβλήματα του τραπεζικού τομέα.

Ανέφερε ότι αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων άρχισαν και οι θριαμβολογίες για το ευοίωνο μέλλον της κυπριακής οικονομίας οι οποίες τερματίστηκαν μετά τη διπλή υποβάθμιση της Κύπρου από τον διεθνή οίκο Standard and Poor’s και πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη διότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν ήταν ούτε οι μισθοί του δημοσίου, ούτε οι συντάξεις αλλά ούτε και οι κοινωνικές παροχές.

Είπε ότι σύμφωνα με γνωμάτευση του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη «δεν μπορεί να επιβληθεί δια νόμου περιορισμός περιουσιακών δικαιωμάτων για λόγους δημοσίου συμφέροντος καθότι ένας τέτοιος νόμος θα είναι αντισυνταγματικός» και πρόσθεσε ότι την ίδια θέση διατύπωσε και ο τότε Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης.

«Αγνοήθηκαν οι γνωματεύσεις αυτές και οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις τους», σημείωσε.

Αυτονόμηση κρατικών νοσηλευτηρίων
—————
Ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι η ΠΑΣΥΔΥ στήριξε την προσπάθεια της Κυβέρνησης για αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και θωράκιση τους ενόψει ΓεΣΥ και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαβουλεύσεις για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπηρετούντων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Όσον αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι η ΠΑΣΥΔΥ στηρίζει το ΓεΣΥ στη βάση των σχεδιασμών της καθολικότητας και της αλληλεγγύης.

Εργοδοτουμένοι αορίστου και ορισμένου χρόνου
———————–
Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι η οργάνωση στήριξε και στηρίζει τα αιτήματα των εργοδοτουμένων αορίστου και ορισμένου χρόνου και «ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μας χρόνια προβλήματα συναδέλφων οδηγήθηκαν σε λύση».

Ανέφερε επίσης ότι η ΠΑΣΥΔΥ θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για υλοποίηση του πρωταρχικού στόχου για διορισμό δια νόμου σε μόνιμες δημόσιες θέσεις όλων των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου που υπηρετούν στη δημόσια υπηρεσία πάνω σε πλήρη βάση απασχόλησης και κατέχουν τα προσόντα που απαιτούνται από τα σχέδια υπηρεσίας.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
03/04/2019 15:35

Για τις 9 Μαΐου αναβλήθηκε η εκδίκαση της πρώτης ποινικής υπόθεσης του Συνεργατισμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: