Η Κύπρος «ζήλεψε» το Μανχάταν: Η νέα εποχή της κατακόρυφης ανάπτυξης στο νησί




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η νέα εποχή της κατακόρυφης και οριζόντιας ανάπτυξης στην ανακατασκευασμένη Κύπρο, τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης αρχιτεκτονικής που αναδεικνύονται με ψηλά κτήρια και μαρίνες, το ανθρώπινο δυναμικό, η κτηματομεσιτική αγορά και οι επιχειρηματικές στρατηγικές στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, αποτέλεσαν τα βασικά στοιχεία της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Σόχο του Μανχάταν από την Επιτροπή Αρχιτεκτονικής Μηχανικής και Κατασκευών του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ομιλητές ήταν ο Σταύρος Καραμοντάνης (Διευθύνων Σύμβουλος M.M. Makronisos Marina Ltd), η Δέσποινα Χρυσοχού (Εκτελεστική Διευθύντρια του Ομίλου CYFIELD) και ο Τάσος Παπαθανασίου (Αντιπρόεδρος της LANGAN International, στη Νέα Υόρκη). Και οι τρεις έδωσαν μια σφαιρική εικόνα των εταιριών τους, αναφέρθηκαν στις «σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες» που προσφέρει η Κύπρος και παρουσίασαν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ απάντησαν σε αρκετές ερωτήσεις.

Ο Σταύρος Καραμοντάνης μίλησε για το αναπτυξιακό έργο της Μαρίνας Αγίας Νάπας, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί όραμα του Γεράσιμου Καραμοντάνη (ιδρυτή του ομώνυμου ομίλου) και του Αιγύπτιου επενδυτή Naguib Sawiris.

Η Δέσποινα Χρυσοχού αναφέρθηκε στο «πρωτοποριακό κτήριο» 360 στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία, τονίζοντας ότι αποτελεί «πόλο έλξης» για ντόπιους και ξένους, δίνοντας νέα διάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο Τάσος Παπαθανασίου σκιαγράφησε τον συμβουλευτικό χαρακτήρα της εταιρείας για μεγάλα έργα και ψηλά κτήρια σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και η Κύπρος, όπως με το Trilogy και το Infinity Towers στη Λεμεσό. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Δημήτρης Κωμοδρόμος, πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας «Method Design».

Ο κ. Καραμοντάνης μιλώντας στον «Φ» είπε ότι «η μεγάλη επένδυση του Naguib Sawiris στη Μαρίνα Αγίας Νάπας (έργο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) δείχνει γιατί ένας επενδυτής εμπιστεύθηκε την Κύπρο και γιατί έχουν αλλάξει πολλά στον τομέα της ανάπτυξης». Για τους Αμερικανούς επενδυτές επεσήμανε ότι «η Κύπρος είναι μια ανερχόμενη αγορά και ένας καλός επενδυτικός και τουριστικός προορισμός και η Μαρίνα της Αγίας Νάπας θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλοτάτου βαθμού και ασφάλειας. Προς το τέλος του χρόνου, θα ανοίξει η Μαρίνα και ταυτόχρονα θα γίνονται οι επαύλεις και οι δυο πύργοι. Όλο το έργο θα τελειώσει το 2020 με 2021».

Η Δέσποινα Χρυσοχού ανέφερε στον «Φ» ότι «η Κύπρος έχει ένα πολύ καλό φορολογικό σύστημα για τους επενδυτές. Επομένως, αμερικανικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ». Όπως τόνισε, «το οικιστικό κτίριο 360 Nicosia (135 μέτρα ύψος με 34 ορόφους) θα συνδυάζει την κομψότητα, τη φινέτσα και την πολυτέλεια. Είναι η πρώτη μας παρουσίαση στις ΗΠΑ. Επιδιώκουμε να προσελκύσουμε επενδυτές και νέους επαγγελματίες από την Κύπρο και άλλες χώρες και θέλουμε να επικεντρωθούμε στις ανάγκες των Κυπρίων πολιτών».

Ο Τάσος Παπαθανασίου δήλωσε ότι «υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στην Κύπρο. Όταν άρχισαν να γίνονται όλο και πιο ψηλά κτήρια, ήθελαν ειδικούς με εμπειρία σ’ αυτό το χώρο και έτσι αποτάθηκαν στην LANGAN, μια από τις πιο εξειδικευμένες εταιρείες στη γεωτεχνική σεισμική και περιβαλλοντική μηχανική. Συνεργαζόμαστε για την ανέγερση ψηλών κτηρίων στη Λεμεσό, για τη Μαρίνα Αγίας Νάπας, για την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία και άλλα. Η συνεργασία με κυπριακές εταιρείες είναι πολύ καλή και υπάρχει πολύ καλή τοπική τεχνική εμπειρία. Μεταφέρουμε τις γνώσεις για ψηλά κτήρια που ξεκίνησαν απ’ εδώ στη Νέα Υόρκη, πριν εκατό και πλέον χρόνια».

Ανάμεσα στους παρευρεθέντες ήταν πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, νέοι επιχειρηματίες, κυρίως του εργοληπτικού και οικονομικό-τεχνικού τομέα, καθηγητές πανεπιστημίων και πολλοί άλλοι. Ένα από τα θέματα των ομιλιών και των ερωτημάτων αφορούσε τις επιδράσεις που έχουν τα μεγάλα έργα, όπως οι πύργοι και οι μαρίνες, στον ευρύτερο επενδυτικό τομέα και πως αυτά επηρεάζουν την κυπριακή οικονομία και το φυσικό τοπίο.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Νικολάου και παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, o Εμπορικός Σύμβουλος της Κύπρου στις ΗΠΑ Άριστος Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπροαμερικανικών Οργανισμών Κυριάκος Παπαστυλιανού και ο εκ των ιδρυτών του Επιμελητηρίου Ανδρέας Κωμοδρόμος.

Ο “Κύρος Γρανάζης” από τη Λάρισα που σχεδιάζει ρομποτικούς δεινόσαυρους στο Πεκίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: