Η κυπριακή παροικία της Νέας Υόρκης αποχαιρέτισε σε εκδήλωση τον Κορνηλίου




Η κυπριακή παροικία της μητροπολιτικής περιοχής Νέας Υόρκης αποχαιρέτισε στη διάρκεια δείπνου τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου, ο οποίος έπειτα από 26μηνη θητεία επιστρέφει στην Κύπρο. Θα τον αντικαταστήσει ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

  • Στην εκδήλωση – την οποία διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ , παρευρέθηκαν πρόεδροι και παράγοντες κυπριακών σωματείων και οργανισμών, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Κωνσταντίνος Κούτρας και η πρόξενος Λάνα Ζωχιού, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου Αλέξης Φαίδωνος και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.

Στην ομιλία του ο Πρέσβης έκανε και σύντομη αναφορά στις εξελίξεις του κυπριακού και στην αποχαιρετιστήρια συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ανέφερε πως ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τις προσπάθειές του, όμως θέλει να δει πολιτική βούληση απ’ όλες τις πλευρές.

  • «Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Τουρκία μετά τις εκλογές», είπε, σημειώνοντας ότι η κ. Λουτ θα επισκεφθεί την Κύπρο στα τέλη της εβδομάδας. «Ελπίζουμε ότι αυτή η επίσκεψη θα οδηγήσει σε επανάληψη της διαδικασίας», είπε.
  • Τόνισε πάντως ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. και έχει προχωρήσει σε τριμερείς συνεργασίες με πολλές χώρες της περιοχής, γεγονός που της δίδει αναβαθμισμένο ρόλο και κύρος.

Με θερμά λόγια μίλησαν για τον απερχόμενο Πρέσβη οι εκπρόσωποι των κυπριακών οργανισμών και συνάδελφοί του. Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ εξήρε τη δουλειά του κ. Κορνηλίου, σημειώνοντας πως εκτός από εξαίρετος διπλωμάτης, διατήρησε στενούς δεσμούς και την κυπριακή παροικία.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυριάκος Παπαστυλιανού είπε πως η μαζική παρουσία στην εκδήλωση αποτελεί απόδειξη της εκτίμησης της παροικίας για τον Πρέσβη Κορνηλίου.

Ο Πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Νίκος Νικολάου είπε πως ο κ. Κορνηλίου υπηρέτησε με αφοσίωση στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία, δείχνοντας τις ικανότητές του και την αγάπη για την πατρίδα μας.

Υπόδειγμα διπλωμάτη, ανθρώπου και φίλου τον χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Σάββας Τσίβικος, σημειώνοντας ότι έφερε πιο κοντά την κυπριακή Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ομογένεια.

Υπερήφανος για τον τρόπο με τον οποίο ο Πρέσβης υπηρέτησε την Κύπρο, δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Ανδρέας Κωμοδρόμος.

Ο Πρόεδρος του Cyprus Children’s Fund Νίκος Ζίτης, συμμαθητής του Κορνήλιου Κορνηλίου, είπε πως είναι υπερήφανος γιατί η γενιά του έβγαλε έναν τόσο καλό διπλωμάτη.

  • Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας μίλησε θερμά για τον Κορνήλιο Κορνηλίου, με τον οποίο γνωρίζονται χρόνια, ευχαρίστησε για τη θερμή συνεργασία που είχαν και σημείωσε ότι στη διάρκεια της θητείας του στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία έδειξε τις ικανότητές του.
  • Μεταφέροντας την εμπειρία του από τη συνεργασία τους, ο γενικός πρόξενος Αλέξης Φαίδωνος είπε πως ο κ. Κορνηλίου ανέδειξε τρία στοιχεία. Την ανθρωπιά, τις ικανότητές του στη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού και την άριστη γνώση τον θεμάτων που χειρίζεται.

Η αναπληρώτρια μόνιμος αντιπρόσωπος, Πόλυ Ιωάννου ευχαρίστησε εκ μέρους όλους του προσωπικού της αντιπροσωπείας τον πρέσβη, για την καθοδήγηση, τη συμπαράσταση και την συνεχή προσπάθεια δημιουργίας ενός καλού κλίματος, για την προώθηση του κοινού σκοπού.

Υπόδειγμα διπλωμάτη, τον χαρακτήρισε ο διευθυντής του εμπορικού γραφείου, Άριστος Κωνσταντίνου.

Συγκινημένος ο απερχόμενος Πρέσβης ευχαρίστησε όλους για τις θερμές εκδηλώσεις αγάπης κι εκτίμησης, αλλά και γιατί τον αγκάλιασαν από τον πρώτη μέρα και τον βοήθησαν να επιτελέσει με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά του. Είπε ότι από την πρώτη στιγμή στόχος του ήταν να φέρει την μόνιμη αντιπροσωπεία πιο κοντά στην παροικία και εξήρε το ρόλο που επιτελεί η Ομογένεια στην αμερικανική πολιτική σκηνή και την αμερικανική κοινωνία.

  • «Υπηρέτησα σε πολλά πόστα και πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερη Ομογένεια από τον Ελληνισμό της Αμερικής. Μείνατε αγνοί και είδα πώς αγκαλιάζετε το ίδιο τον κάθε πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως κόμματος».
  • Σημείωσε επίσης τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας και των μελών της να κρατήσουν άρρηκτους τους δεσμούς και ζωντανή την ταυτότητα και τους προέτρεψε να συνεχίσουν το έργο τους.

Τέλος, ευχαριστώντας τους συναδέλφους του στη μόνιμη αντιπροσωπεία, είπε πως η δουλειά της επεκτάθηκε και πέραν του βασικού στόχου της προώθησης των θέσεών μας στο κυπριακό επεκτάθηκε και πέραν αυτού με άλλα θέματα, όπως τα κοινωνικά και των γυναικών, αφήνοντας το στίγμα της στα Ηνωμένα Έθνη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απονομή τιμητικών διακρίσεων και επίδοση αναμνηστικών δώρων από τους οργανισμούς της παροικίας.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/Νέα Υόρκη
03/04/2019 07:54

Η επίλυση του Κυπριακού εξαρτάται και απο την συμπεριφορά της Τουρκίας, δηλώνει ο Πρόεδρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: