Το Συμβούλιο έδωσε σήμερα το πράσινο φως στην πολιτική συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την πρόταση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCGA) με στόχο να ανταποκριθεί στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στη διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.

  • Στο επίκεντρο της ενισχυμένης Υπηρεσίας θα βρίσκεται ένα μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφυλάκων -έτοιμο να υποστηρίξει τα Κράτη Μέλη ανά πάσα στιγμή. Η Υπηρεσία θα έχει επίσης ισχυρότερη εντολή για τις επιστροφές και θα συνεργάζεται στενότερα με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται πέρα από την άμεση γειτονιά της ΕΕ. Με συμφωνία, σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε διάστημα μόλις λίγο περισσότερο των έξι μηνών, η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή αποτελεί ένα νέο βήμα στην ικανότητα της ΕΕ να προστατεύει αποτελεσματικότερα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι: «Από εδώ και στο εξής, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα διαθέτει όλες τις επιχειρησιακές δυνατότητες και αρμοδιότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική και πλήρη υποστήριξη των Κρατών Μελών με στόχο τον καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, την πραγματοποίηση επιστροφών και τη συνεργασία με τρίτες χώρες. Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους αυτούς μόνο αν συνεργαστούμε. Σε βάθος χρόνου, αυτό θα βοηθήσει επίσης στη διατήρηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της ελεύθερης κυκλοφορίας στο χώρο Σένγκεν».

  • Η Υπηρεσία υποστηρίζει τα κράτη μέλη και δεν τα αντικαθιστά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των συνόρων και τις επιστροφές. Η ενισχυμένη Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα είναι εξοπλισμένη με περισσότερους πόρους και δυνατότητες, όπως:

– Μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφυλάκων: Ένα μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφυλάκων θα συσταθεί μέχρι το 2027 εξασφαλίζοντας ότι η Υπηρεσία μπορεί να υποστηρίξει τα κράτη μέλη όποτε και όπου χρειάζεται. Το μόνιμο αυτό σώμα θα συγκεντρώσει προσωπικό της Υπηρεσίας καθώς και συνοριοφύλακες και ειδικούς επί των επιστροφών αποσπασμένους από τα κράτη μέλη, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τους περισσότερους από 100.000 εθνικούς συνοριοφύλακες στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Επιπλέον, η Υπηρεσία θα διαθέτει προϋπολογισμό για την απόκτηση δικού της εξοπλισμού, όπως πλοία, αεροπλάνα και οχήματα.

– Εκτελεστικές εξουσίες: Το μόνιμο σώμα θα είναι σε θέση να εκτελεί καθήκοντα ελέγχου των συνόρων και των επιστροφών, όπως ελέγχους ταυτότητας, έγκριση εισόδου στα εξωτερικά σύνορα και επιτήρηση των συνόρων -μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του κράτους μέλους υποδοχής.

– Περισσότερη υποστήριξη στις επιστροφές: Εκτός από την οργάνωση και τη χρηματοδότηση κοινών επιχειρήσεων επιστροφής, η Υπηρεσία θα είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει τα Κράτη Μέλη σε όλα τα στάδια της διαδικασίας επιστροφών, ενώ τα κράτη μέλη παραμένουν υπεύθυνα για τη λήψη αποφάσεων επί των επιστροφών. Η στήριξη αυτή θα περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τον εντοπισμό υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα διαμονής ή απόκτησης ταξιδιωτικών εγγράφων.

– Ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες: Η Υπηρεσία θα είναι σε θέση -με τη σύμφωνη γνώμη της ενδιαφερόμενης χώρας- να δρομολογήσει κοινές επιχειρήσεις και να μεταθέσει προσωπικό εκτός της ΕΕ, πέραν των γειτονικών χωρών της, προκειμένου να υποστηρίξει τη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης.

Την παραμονή στην ενιαία αγορά θα στηρίξουν Εργατικοί και Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, εάν προταθεί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: