Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τρέχουμε να προλάβουμε» γράφει ότι οργιώδες παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, για να αποφευχθεί, μέσα από την έκθεση που θα καταθέσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Αντόνιο Γκουτέρες, η κήρυξη αδιεξόδου στην πρωτοβουλία Τζέιν Χολ Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην χθεσινή έγκριση από την Βουλή του κοινού ψηφίσματος που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ με το οποίο επιρρίπτονται ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού στην Κυβέρνηση και στο ΥΠΟΙΚ. Αλλού γράφει ότι λίγο πριν το Πάσχα υπολογίζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ότι θα ανοίξουν οι κατάλογοι των προσωπικών γιατρών για εγγραφές των δικαιούχων του συστήματος.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Διήμερο ‘παζάρι’ με τις εταιρείες για Αφροδίτη», γράφει στο κύριο του θέμα ότι εντός της προσεχούς εβδομάδας μπαίνουν στο κρίσιμο στάδιο οι διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κοινοπραξία του Αφροδίτη για την αναθεώρηση του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού εσόδων από την εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δεν ανταποκρίνονται θετικά στην πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για αυτοδιάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Αλλού γράφει ότι πρόταση επί της διαδικασίας που θεωρεί ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί στο Κυπριακό υπέβαλε από τηλεφώνου η Τζέιν Χολ Λουτ.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Πρωτοβουλίες Λουτ στο παρά 5» και γράφει ότι η Τζέιν Χολ Λουτ προσπαθεί με επαφές και μέσα από νέες ιδέες να βοηθήσει σε επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, πρωτοβουλίες που δεν είναι άσχετες με την ετοιμασία της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι την τραγικότητα της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων θέλησαν να αποδώσουν με ένα τρισδιάστατο και πολυεπίπεδο άγαλμα μαθητές από το Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, υπό τη καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Πόπης Νικολάου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρά τις φωνές της αντιπολίτευσης για παραίτηση ή παύση του Υπουργού Οικονομικών, τα κόμματα επέλεξαν να εγκρίνουν ψήφισμα και όχι απόφαση, που θα ήταν δεσμευτική για την κυβέρνηση.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Διχαστικός και υβριστικός ο Πρόεδρος» και γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την αναφορά για «δανεικές ψήφους» έπιασε πάτο, δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, απορρίπτοντας μία – μία τις αιτιάσεις που επαναλαμβάνει καθημερινά ως και ο κ. Αναστασιάδης να έχει μπει στην προεκλογική εκστρατεία του ΔΗΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σωρεία ερωτηματικών προκύπτει από τη δημοσιοποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων για τις Θαλασσινές Σπηλιές. Αλλού γράφει ότι σε πολιτική απομόνωση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την υπερψήφιση, με μεγάλη πλειοψηφία, από τα κόμματα (πλην ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ) του ψηφίσματος, το οποίο αποδίδει ευθύνες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον ΥΠΟΙΚ για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Είτε να παραιτηθεί είτε να απομακρυνθεί», αναφέρεται στην χθεσινή έγκριση από τη Βουλή του ψηφίσματος για την κατάρρευση του Συνεργατισμού καλώντας τον Υπουργό Οικονομικών να παραιτηθεί ή να απομακρυνθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την είσοδο του Τμήματος Περιβάλλοντος έκλεισαν χθες συμβολικά δέκα ακτιβιστές διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη εξουσιοδότηση της ανάπτυξης στις Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια που αποτελεί το σπίτι της φώκιας Μονάχους Μονάχους, η οποία θεωρείται ως ένα από τα θηλαστικά που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης στην Ευρώπη. Αλλού αναφέρεται στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Mall of Cyprus.

ΚΥΠΕ
13/04/2019 09:04

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: