Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το ΓεΣΥ και οι εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα είναι το θέμα με το οποίο ασχολούνται οι περισσότερες εφημερίδες σήμερα. Σε άλλα κύρια θέματα προβάλλεται το Κυπριακό και η αναμενόμενη έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο εντοπισμός πτώματος γυναίκας στο μεταλλείο Μιτσερού καθώς και η πυρκαγιά που ξέσπασε στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Σε αναμμένα κάρβουνα” γράφει ότι αγωνία επικρατεί στην Κυβέρνηση για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τις προσεχείς ώρες ενώ ο Πρόδρομος Προδρόμου επιβεβαιώνει ότι έχει διαβιβαστεί από την Λουτ “κάποια ιδέα”. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέλυσε χθες σε σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας υπέρ της καταχώρησης έφεσης επί των πρόσφατων αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην κατάρρευση της στέγης του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων από πυρκαγιά.

Ο “Πολίτης” υπό τον τίτλο “Αντι-ΓεΣΥ με συμμετοχή μεγάλων κέντρων υγείας” γράφει ότι σκληραίνουν την στάση τους κλινικάρχες και σύλλογος ιδιωτών γιατρών εναντίον του ΓεΣΥ ενώ μεγάλος αριθμός γιατρών εγκλωβίζεται σε νοσηλευτήρια που απορρίπτουν για την ώρα το ΓεΣΥ, την ώρα που αισιόδοξος είναι ο ΟΑΥ για καλή αρχή μετά τις τελευταίες θετικές εξελίξεις με γιατρούς και άλλους παρόχους. Αλλού γράφει για παγκόσμιο σοκ από την καταστροφική φωτιά στην Παναγία των Παρισίων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου για να αποπληρώσει πρόωρα μέρος του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ από την Ρωσία.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Εκρηκτικό μείγμα στο ΓεΣΥ” γράφει ότι μαίνεται πόλεμος μέχρι εσχάτων για το ΓεΣΥ αφού η μια ανακοίνωση διαδέχεται την άλλη και η κάθε ένταξη επαγγελματιών υγείας στο Σύστημα ακολουθείται από μια νέα αρνητική για το Γενικό Σύστημα Υγείας. Αλλού γράφει ότι μπροστά σε στυγερό έγκλημα βρίσκεται η Αστυνομία σε σχέση με το πτώμα γυναίκας που εντοπίστηκε σε φρεάτιο του παλιού μεταλλείου στο Μιτσερό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Υπηρεσία Εκλογών δεν διαθέτει κανένα άλλο εν ενεργεία δημόσιο υπάλληλο που να γνωρίζει τον χειρισμό του μηχανογραφικού συστήματος του αρχείου πληθυσμού, το οποίο χρησιμοποιείται για τον καταρτισμό των εκλογικών καταλόγων σε κάθε εκλογική διαδικασία, και στράφηκε στην αγορά υπηρεσιών από συνταξιούχο.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Το πολεμούν αλλά προχωρά το ΓεΣΥ” γράφει ότι μετά τους φαρμακοποιούς και τα κλινικά εργαστήρια εντάσσονται στο ΓεΣΥ. Εχουν επίσης ενταχθεί ακτινοδιαγνωστικά κέντρα ενώ χθες ανακοίνωσε την ένταξη του και το ιδιωτικό νοσοκομείο ΙΑΣΙΣ. Στο μεταξύ ο ΠΑΣΥΝ ανακοίνωσε δικό του δίκτυο ιδιωτικών κλινικών και επαφές με την Κυβέρνηση (όχι με τον ΟΑΥ) καθώς και με κόμματα για τροποποίηση της νομοθεσίας με στόχο το πολυασφαλιστικό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην πυρκαγιά τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Αλλού γράφει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν από τα υπουργεία για την σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο ” Μακρόν: Kαίγεται αυτό το μέρος που ανήκει σε όλους μας”, αναφέρεται στην πυρκαγιά που ξέσπασε στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και στις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου. Αλλού αναφέρεται στο μυστήριο πο καλύπτει τον εντοπισμό πτώματος γυναίκας στο μεταλλείο του Μιτσερού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου ενέκρινε την εισήγηση της Μητρόπολης Πάφου για ανέγερση ναού στον δημόσιο κήπο παρά τις αντιδράσεις.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
16/04/2019

O Λάκης Λαζόπουλος ετοιμάζει εκπλήξεις σε Αλ Τζαντίρι και Αλ Σιχτίρι απόψε στο OPEN

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: