Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινή σύσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη και των πολιτικών αρχηγών μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που απέρριψε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων, δεσπόζει στα κύρια θέματα των σημερινών εφημερίδες. Ο Τύπος προβάλλει επίσης την απόρριψη από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου των αναφορών ότι σκοπεύει να τροποποιήσει το νόμο του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και την αύξηση του χάσματος που χωρίζει τις δύο πλευρές στο Κυπριακό έπειτα τη νέα κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σαματάς για το τίποτα!» γράφει ότι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος απέρριψαν τις εις βάρος του καταγγελίες από τον τέως Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη περί πρόθεσής τους να επαναφέρουν το πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας. Αλλού γράφει ότι σε νέα σύσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα θα συζητηθεί η τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να αφαιρεθεί η δυνατότητα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων από συνεισφορά τους σε έκτακτες συνθήκες. Αλλού γράφει ότι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και αναφέρει ότι η ε/κ πλευρά θέλει τριμερή και η τουρκική τετραμερή.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Μονόδρομο αποτελεί η αλλαγή του άρθρου 23» και γράφει ότι μονόδρομο, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί η τροποποίηση του άρθρου 23.3 του Συντάγματος, εφόσον η δικαστική εξουσία κρίνει πως οι μισθοί, οι συντάξεις και οι προσαυξήσεις θεωρούνται ιδιοκτησία και ότι περαιτέρω δεν μπορεί να τεθούν περιορισμοί στο δικαίωμά της για λόγους κοινής ωφελείας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο γήπεδο της Βουλής βρίσκεται πλέον ο χειρισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, αφού η απερχόμενη Διοικήτρια της ΚΤΚ απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής λίστες από όλες τις τράπεζες. Αλλού γράφει ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου απέρριψε κατηγορηματικά τις φήμες ότι πολιτικός αρχηγός τάζει σε επαγγελματίες υγείας πολυασφαλιστικό σύστημα.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Βόμβα €1,6 δισ. από μισθούς», γράφει στο κύριο του θέμα ότι τρία εμπόδια καλείται να προσπεράσει η κυβέρνηση για να βρει λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, την τροποποίηση του Συντάγματος, τον εκμηδενισμό του κόστους σε περίπτωση αποτυχίας της έφεσης και την εξασφάλισης πλειοψηφίας στη Βουλή για οικονομικά μέτρα και νομοθετικές αλλαγές. Αλλού γράφει ότι οι βροχές, εκτός του ότι ξεδίψασαν τη στερημένη κυπριακή γη, έχουν αναδείξει και απίστευτες ομορφιές, δημοσιεύοντας φωτογραφία του ιστορικού εγκαταλελειμμένου χωριού Φοίνικας στην Πάφο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ExxonMobil επισημοποίησε τα δεδομένα στο κοίτασμα «Γλαύκος» με την ανακάλυψη πέντε με οκτώ τρισεκατομμυρίων ποδών υψηλής ποιότητας φυσικού αερίου.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Δείχνουν όλοι Αβέρωφ για αλλοίωση ΓεΣΥ» και γράφει ότι κοινό μυστικό αποτελεί μέσα στους κύκλους που σχετίζονται με την Υγεία οι προσπάθειες ανατροπής της υφιστάμενης μορφής του ΓεΣΥ και ο σχεδιασμοί για τροποποίησή του μετά τις ευρωεκλογές και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ όπως ήταν αναμενόμενο δεν επιβεβαιώνει αλλά φωτογραφίζεται από όλους ως το άτομο που μεθοδεύει αλλοίωση του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε νομοθετικές ρυθμίσεις για τις παραλίες ώστε να καλύπτουν και άτομα με αναπηρίες στοχεύει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών μέχρι το καλοκαίρι. Αλλού γράφει ότι σοβαρές παρατυπίες εις βάρος του περιβάλλοντος εντοπίζει στην έκθεσή της η Κομισιόν για την Κύπρο.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Μετακινούνται τα γκολπόστ ξανά» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στην Κύπρο παρουσιάστηκε ακόμη μεγαλύτερη τη Δευτέρα, μία μέρα μετά την επίσκεψη της απεσταλμένης του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η εισήγηση της οποίας για τετραμερή απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε νέα σύσκεψη παρουσία και του Γενικού Εισαγγελέα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι πολιτικοί αρχηγοί θα εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου να απορρίψει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απέρριψε τις αναφορές ότι επιθυμεί να τροποποιήσει τη νομοθεσία για μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
09/04/2019 07:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: