Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Tρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αναμενόμενη άφιξη στην Κύπρο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία και η ήττα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, οι επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά από την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου σε σχέση με τις αποκοπές μισθών και συντάξεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και το θέμα των αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες κατοικιών από την καθίζηση της γης στο Πισσούρι, προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Τι θα πεις Πρόεδρε αύριο Τετάρτη στο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ;” γράφει ότι με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη αύριο στο 56ο συνέδριο των αντιπροσώπων της ΠΑΣΥΔΥ και αν θα τοποθετηθεί και πως μπροστά στους ηγέτες της ΠΑΣΥΔΥ για το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων που δικαιώθηκαν αναφορικά με τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις. Αλλού γράφει ότι πανωλεθρία υπέστη ο Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής καθώς το κόμμα του έχασε τους μεγάλους δήμους της Άγκυρας, της Σμύρνης, της Κωνσταντινούπολης και της Αττάλειας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως οι εισφορές για το ΓεΣΥ.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Η Λουτ ξανάρχεται, το αδιέξοδο μένει» γράφει ότι το προσωρινό αδιέξοδο σε σχέση με τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς στο Κυπριακό φαίνεται να παραμένει παρά την αναμενόμενη άφιξη Λουτ στο νησί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δύο επιθεωρητές των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών επισκέπτονται ένα προς ένα τα 535 φαρμακεία τα οποία λειτουργούν σε παγκύπρια βάση για να διαπιστώσουν εάν είναι ορθώς προετοιμασμένα για την αλλαγή του συστήματος προμήθειας των φαρμάκων για τους ασθενείς στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σαφές μήνυμα από τους ψηφοφόρους των μεγάλων αστικών κέντρων έλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Φοβούνται συντήρηση έντασης», γράφει ότι το ισχυρό χαστούκι που δέχθηκε προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν στους δήμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας στις εκλογές της Κυριακής αλλά και η άρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να αποδεχθεί την ήττα στις δύο πόλεις δημιουργεί ένα επικίνδυνο πολιτικό κοκτέιλ που μπορεί να επηρεάσει την περιοχή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατασκοπευτικά αεροπλάνα της Τουρκίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ συσσωρεύτηκαν το μεσημέρι και το απόγευμα της Κυριακής δυτικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου και εντός του Fir Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι ηλικιωμένοι, νέοι και παιδιά πήραν ανάσα φιλοπατρίας τιμώντας τους ήρωες του 1955-59.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ρίχνει σενάριο για δεύτερο μνημόνιο» γράφει ότι μετά την ΟΕΒ και η Κυβέρνηση της δήλωσε χθες ότι «΄ναι θα χρειαστούν δεύτερο μνημόνιο΄» αν ισχύσει η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τις αποκοπές μισθών και συνάξεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με πορείες και φωταγωγήσεις μνημείων και άλλων δημόσιων κτιρίων επιχειρείται σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό να ευαισθητοποιηθούν Κυβερνήσεις, κράτη και κοινωνίες. Αλλού γράφει ότι μειωμένες απολαβές, γονική άδεια, επιδόματα μητρότητας και χαμηλές κρατικές δαπάνες στην υγεία οι τέσσερις μεγάλες πληγές της υπογεννητικότητας.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” με τίτλο στο κύριο θέμα «Ακόμη ένα εμπόδιο στους ιδιοκτήτες οικιών», αναφέρεται στα σπίτια που υπέστησαν καθίζηση στο Πισσούρι και γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε στην εφημερίδα ότι το κράτος δεν έχει υποχρέωση να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες που οι περιουσίες τους υπέστησαν ζημιά από την καθίζηση του εδάφους στην περιοχή Λίμνες. Αλλού προβάλλει φωτογραφία και γράφει ότι εθνοφρουροί, επίσημοι και βετεράνοι της ΕΟΚΑ βρέθηκαν στο μνημείο του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γρίβα Διγενή στην Λεμεσό τη Δευτέρα με αφορμή την επέτειο της 1ης Απριλίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αστυνομία συνεχίζει να διερευνά το email που περιείχε απειλή για βόμβα και οδήγησε στο να εκκενωθούν τα Mall, ένα αεροσκάφος και το καζίνο στη Λευκωσία.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
02/04/2019 08:05

Ο Βασίλης Λυριτζής έφυγε κτυπημένος από τον καρκίνο: Θλίψη στη δημοσιογραφική οικογένεια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: