Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με τον εντοπισμό πτώματος στο Μιτσερό, οι δημοσκοπήσεις ενόψει Ευρωεκλογών, η αντιπαράθεση Γενικού Ελεγκτή-Προέδρου Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου και τα ζητήματα της παιδείας είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι τα επόμενα βήματα των εκπαιδευτικών για επιστροφή αποκοπών μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, η κατάρρευση μέρους του ενετικού τείχους της Λευκωσίας και το νομοσχέδιο για άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πρωτιά ΔΗΣΥ σε 4 δημοσκοπήσεις» γράφει στο κύριο θέμα της ότι πρώτος με σταθερή διαφορά από το δεύτερο ΑΚΕΛ παρουσιάζεται ο ΔΗΣΥ και στις τέσσερις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών (ΡΙΚ, Sigma, Καθημερινή, Ευρωκοινοβούλιο) σε σχέση με τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ενώ το ΕΛΑΜ εξακολουθεί να προηγείται της ΕΔΕΚ για την τέταρτη έδρα. Ακόμη γράφει ότι οι εκπαιδευτικοί μαζεύουν υπογραφές για επιστροφή των αποκοπών στους μισθούς τους από το τέλος Απριλίου. Επίσης παραθέτει συνέντευξη του νέου δημάρχου Κωνσταντινούπολης, ο οποίος λέει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ειρήνη στην Κύπρο.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Σύλληψη υπολοχαγού και 30χρονου για τον φόνο» και γράφει ότι τα πάνω-κάτω έφεραν οι εντατικές έρευνες της ανακριτικής ομάδας με μέλη των ΤΑΕ Αρχηγείου Λευκωσίας και Λάρνακας γύρω από την ανεύρεση πτώματος στο Μιτσερό, ενώ τα στοιχεία οδήγησαν στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον 35χρονου αξιωματικού της ΕΦ και 30χρονου φίλου του. Επίσης, γράφει ότι θα μελετηθεί αργότερα η πρόταση δημάρχων για κατάργηση όλων των δημοτικών φορολογιών και τελών και η θέσπιση ενός δημοτικού ΦΠΑ. Αλλού γράφει για σφοδρή επίθεση του Προέδρου του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου Κίκη Καζαμία κατά του Γενικού Ελεγκτή.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «€200 εκατ. εδώ και τώρα» γράφει ότι οι τέσσερις βασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα, ΠΑΣΥΔΥ – ΠΟΕΔ – ΟΕΛΜΕΚ – ΟΛΤΕΚ απαιτούν από την Κυβέρνηση να μην καταθέσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο για την απόφαση του Διοικητικού για τους μισθούς και τις προσαυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ακόμη αναφέρεται στην περίπτωση του 16χρονου Παναγιώτη που έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο ενώ βρισκόταν σε εφηβικό πάρτι, με τους γονείς του να επιβεβαιώνουν ότι το παιδί τους δεχόταν μπούλινγκ και ειδικούς να κάνουν λόγο για φαινόμενο εκτός ελέγχου. Επίσης γράφει ότι η Τροχαία αποκτά σύντομα τέσσερα αυτοκίνητα χωρίς τα διακριτικά της Αστυνομίας.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Αναξιόπιστη η κυβέρνηση για Παιδεία» και γράφει ότι φτάνει το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο θεσμικός διάλογος για την Παιδεία, αφού παραβιάστηκαν και τα δύο διαδοχικά χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί για την ολοκλήρωσή του στο πλαίσιο της ΜΕΠΕΥ. Αλλού γράφει ότι ο κίνδυνος της παράνομης πώλησης μη ελεγμένου κρέατος συνδέθηκε με τις ζωοκλοπές και συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου. Επίσης, γράφει ότι στον ΔΗΣΥ δεν διάβασαν το νομοσχέδιο Ρούμπιο-Μενέντεζ για συνεργασία ΗΠΑ με Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Ο Γενικός Ελεγκτής ‘νομίζει ότι είναι ο Ρομπέν των Δασών’» γράφει ότι το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο ανέφερε την Πέμπτη ότι μπορεί να λάβει νομικά μέτρα για να διευθετηθεί η διαφορά στον τρόπο υπολογισμού της πληρωμής του ιατρικού κέντρου με το κράτος, ενώ κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή ο Πρόεδρος του, Κίκης Καζαμίας, αναφέρθηκε στον Γενικό Ελεγκτή ως Ρομπέν των Δασών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έγιναν άλλες δύο συλλήψεις για τον φόνο στο Μιτσερό. Επίσης γράφει ότι δύο τμήματα του ενετικού τείχους της Λευκωσίας στη νεκρή ζώνη έχουν καταρρεύσει.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Ντέρμπι για την έκτη θέση» και γράφει ότι η πρώτη τάση που καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι αυτή της πρωτιάς του ΔΗΣΥ, ενώ η ψαλίδα με το ΑΚΕΛ είναι μεγάλη. Σε άλλο θέμα παραθέτει συνέντευξη του Προέδρου του ΚΥΠΕ, Ιωσήφ Ιωσήφ, ο οποίος αναφέρεται στον πολυσήμαντο ρόλο του Πρακτορείου στη νέα εποχή. Επίσης γράφει ότι η Πάφος είναι πρωτοπόρος στην κτηματαγορά και το 2019.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» έχει τίτλο «Έστησαν ολόκληρο πλιάτσικο και λυμαίνονται το δημόσιο» και γράφει στο κύριο θέμα της ότι δεν έχουν τελειωμό τα σκάνδαλα, η κακοδιοίκηση, οι ευνοιοκρατικοί διορισμοί και οι εξυπηρετήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στον «κάλαθο» των αχρήστων έριξε ο ΓΓ του ΟΗΕ τις προτάσεις του Προέδρου για αποκεντρωμένη ομοσπονδία και κοινοβουλευτική διακυβέρνηση. Επίσης γράφει ότι άπιαστο όνειρο είναι η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Μας φτύνει και νομίζουμε ότι ψιχαλίζει» και αναφέρεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, γράφοντας ότι ο Γκούτερες έστειλε προειδοποίηση και καθόρισε το άτυπο χρονοδιάγραμμα για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς μέχρι το επόμενο ψήφισμα που τοποθετείται στα τέλη του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου. Επίσης γράφει ότι αναζητείται το 6χρονο παιδί της 38χρονης που βρέθηκε νεκρή το μεσημέρι της Κυριακής στο Μιτσερό. Ακόμη, η εφημερίδα παραθέτει πιθανά και απίθανα σενάρια των Ευρωεκλογών.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/04/2019 08:49

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: