Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων ενόψει και των ευρωεκλογών, η πρόταση του Α. Νεοφύτου για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, η αντιπαράθεση Προεδρικού – ΑΚΕΛ για τις τουρκοκυπριακές ψήφους, οι προβλέψεις για τα ποσοστά των κομμάτων στις ευρωεκλογές, το σύμφωνο ασφάλειας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, εκτιμήσεις για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και οι εγγραφές ασθενών σε δημοφιλείς γιατρούς του ΓΕΣΥ είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Κυριακής.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Γιατί φοβούνται εκλογές;», γράφει ότι επανέρχεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου με την πρότασή του για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά δεν βρίσκει ανταπόκριση από το ΑΚΕΛ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ μόνο η Συμμαχία Πολιτών απάντησε θετικά. Αλλού αναλύει τις συμμαχίες της Κύπρου και της Τουρκίας, αναφέροντας ότι είναι επικίνδυνη αφέλεια να πιστεύεται πως το δίλημμα των Αμερικανών είναι η επιλογή μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στις συμβουλές του Ιωάννη Κασουλίδη σε Αναστασιάδη και Ακιντζί για το Κυπριακό κατά την παρουσίαση του βιβλίου του την Παρασκευή.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα του με τίτλο «Γιατί δεν θα τολμήσει να τρυπήσει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ;», προβάλλει συνέντευξη του καθηγητή Χρίστου Ροζάκη στον «Π» ο οποίος εκτιμά ότι αν η Τουρκία απειλήσει να κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, ΗΠΑ και Γαλλία θα παρέμβουν. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Κίνα από 24 έως 27 Απριλίου για να λάβει μέρος στο 2ο “Belt and Road Forum for International Cooperation”. Σε άλλο θέμα γράφει για το πως εμπλέκεται η Κύπρος στο σκάνδαλο του φίλου και συμμαθητή Ελλαδίτη Υπουργού, Μανώλη Πετσίτη, στην Ελλάδα.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σύμφωνο για την ασφάλεια» γράφει ότι Γαλλία και Κύπρος βρίσκονται κοντά στην επίτευξη πλαισίου με επίκεντρο τη ναυτική βάση στο Μαρί. Αλλού γράφει ότι μελέτη του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης αναφέρει ότι το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας κάθεται σε φύκια, το αεροδρόμιο της σε ενεργό ρήγμα, ενώ το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού κάθετα στην άμμο. Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη στον «Φ» του δημοκρατικού Γερουσιαστή των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος τονίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εμβαθύνουν τις εταιρικές τους σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Κατήφορος οι επιλογές Αναστασιάδη» γράφει ότι δριμεία κριτική στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις επιλογές, αλλά και τη συμπεριφορά του, άσκησε το ΑΚΕΛ με αφορμή τις αναφορές του Προέδρου ότι το ΑΚΕΛ σκέφτεται τις εκλογές και όχι τον τόπο. Αλλού γράφει ότι ε/κ και τ/κ οργανώσεις νεολαίας και φοιτητών ποδηλάτησαν για την ειρήνη και την επανένωση της Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις αντιδράσεις για την ανέγερση μητροπολιτικού ναού στο δημόσιο κήπο Πάφου και γράφει ότι ένα ζήτημα από χρόνια λυμένο κάνει την εμφάνιση του και οι πολίτες καλούνται να δώσουν μάχη για τα αυτονόητα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κρατά ο ΔΗΣΥ και χωλαίνει το ΑΚΕΛ», ότι ένα περίπου μήνα πριν από τις ευρωεκλογές η δημοσκόπηση της «Κ» παρουσιάζει αλλαγές στην κατανομή των εδρών και ανακατατάξεις στο κομματικό τοπίο. Αλλού αναφέρεται στο βιβλίο του Ιωάννη Κασουλίδη που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι σε κάποιες χώρες η Κύπρος έδωσε στρατιωτικό υλικό. Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΙΝ στην «Κ» ο οποίος λέει ότι σκοπίμως αποκλείστηκαν οι γιατροί από τους σχεδιασμούς του Συστήματος.

Η εβδομαδιαία «Η Σημερινή της Κυριακής» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πόλεμος εκτός ορίων Προεδρικού – ΑΚΕΛ», ότι μαίνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΑΚΕΛ και το Προεδρικό, με το νεοφανές ζήτημα των τουρκοκυπριακών ψήφων να λειτουργεί ως επιπρόσθετη πυρίκαυστη ύλη. Αλλού γράφει ότι την ανακολουθία της συμπεριφοράς της Βουλής σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μελών της και πολιτική εκτεθειμένων προσώπων καταμαρτυρούν τα όσα διημείφθησαν σε συνεδρία της Επ. Οικονομικών παρουσία της απερχόμενης Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τριγμούς προκαλούν οι μισθοί του δημοσίου.

Η αγγλογλωσση εβδομαδιαία “The Sunday Mail” υπό τον τίτλο «Δημοφιλείς γιατροί έφτασαν την ποσόστωση της ΓΕΣΥ» γράφει ότι το νέα ότι ένας δημοφιλής γιατρός που γράφτηκε στο ΓΕΣΥ έφτασε ήδη την οροφή του 2.500 ασθενών που προβλέπεται από το ΓΕΣΥ, εγείρει ανησυχίες ότι οι ασθενείς μπορεί να μην καταφέρουν να εγγραφούν στον γιατρό της επιλογής τους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον σοβαρό τραυματισμό μητέρας και του επτάχρονου γιου της σε λούνα-παρκ στην Αγία Νάπα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναλύει πως το ενδιαφέρον για τον καιρό στην Κύπρο υπερκαλύπτει το ενδιαφέρον για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας όπως αυτό για το Συνεργατισμό.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/04/2019 10:57

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: