Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό και οι προθέσεις της Τουρκίας, τα ενεργειακά, η κατάσταση στον τομέα της Υγείας, το προεκλογικό σκηνικό, η έρευνα του Ελεγκτή για τα ΜΕΔ πολιτικών προσώπων στον Συνεργατισμό και η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, προβάλλονται ως κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Σε βήμα σημειωτόν» γράφει ότι το εύρος και ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων που θέλουν οι δύο πλευρές να καλύψουν μέσα από τους όρους και η απροθυμία της Τουρκίας να «ανοίξει τα χαρτιά της» για τις εγγυήσεις, έχουν τελματώσει την προσπάθεια για όρους αναφοράς. Αλλού η «Α» προβάλλει συνέντευξη του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι όση σημασία έχουν οι συνομιλίες άλλη τόση έχει να αγωνιστούμε για την συμφιλίωση, την καλύτερη γνωριμία και την κοινή δράση τω δύο κοινοτήτων. Σε άλλο θέμα γράφει για καμπανάκι από την Κομισιόν για το Natura.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Συνάντηση κολοσσών με στόχο το τερματικό» γράφει ότι ο Υπουργός Ενέργειας κάλεσε τις εταιρείες ExxonMobil, Total και ENI σε μια συνάντηση ανασκόπησης και προγραμματισμού και ότι ExxonMobil-Qatar Petroleum σχεδιάζουν την κατασκευή τερματικού στο Βασιλικό. Αλλού γράφει για τις Ευρωεκλογές ότι την κούρσα θα σύρουν ως είθισται τα δύο μεγάλα κόμματα και ότι Αβέρωφ και Άντρος βγάζουν τα ιδεολογικά τους μαχαίρια για λόγους συσπείρωσης. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του επικεφαλής επιστήμονα για την Έρευνα και την Καινοτομία, Κυριάκου Κόκκινου ο οποίος αναλύει τις σκέψεις του για πως η Κύπρος θα μετασχηματιστεί ψηφιακά.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Βέτο στη λύση από Άγκυρα» γράφει ότι η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι για να αρχίσει συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις πρέπει προηγουμένως να γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα, με διασφάλιση του δικαιώματος άσκησης βέτο σε όλες τις αποφάσεις του κράτους. Αλλού γράφει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πέτυχε μια πύρρειο νίκη στις δημοτικές εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ασκήσεις επί χάρτου για όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit, επιχειρούν δημόσιες υπηρεσίες και Αρχές.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Θλιβερά ρεκόρ στον τομέα της Υγείας», προβάλλει χθεσινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού στα έξι χρόνια διακυβέρνησής της έχει καταγράψει θλιβερά ρεκόρ στον τομέα της Υγείας. Σε άλλο θέμα η «Χ» προβάλλει έρευνά της για τον τρόπο λειτουργίας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Λάρνακας, και κάνει λόγο για «δομές δυστυχίας και ντροπής». Αλλού γράφει ότι η νέα γενιά απορρίπτει τη μοντέρνα εικόνα της Λεμεσού και ανησυχεί για τα ψηλά κτίρια που φυτρώνουν στην παραλία.
Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Sunday Mail υπό τον τίτλο «Εξισορροπώντας τα δικαιώματα των ανθρώπων και του κράτους» γράφει ότι τώρα αμφισβητείται η σοφία της απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου να κηρύξει αντισυνταγματικές και άκυρες τις αποκοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλού γράφει ότι έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι η Κύπρος έχει καλές παραλίες και υπερβολικά πολλά παγιδευμένα πτηνά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας καταγράφει απροσδόκητα αποτελέσματα σε σχέση με το Κυπριακό.
Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Βγήκαν σκελετοί από ερμάρια των ΣΠΙ» γράφει ότι έφτασε στα άκρα η κόντρα ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ, λόγω του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, προμηνύοντας σκληρό προεκλογικό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τουρκία έχει δύο στόχους, την κατοχύρωση της πολιτικής ισότητας της τ/κ πλευράς σε όλα τα πεδία και τη διαιώνιση των εγγυήσεων με ένα νέο μοντέλο. Αλλού γράφει ότι η Τερέζα Μέι γύρισε την πλάτη στους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός της, εγκατέλειψε το «σκληρό Brexit» και έριξε γέφυρες συνεννόησης στους Εργατικούς.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «Μπλόκο στον Ελεγκτή» γράφει ότι υψώνονται μεγάλα εμπόδια στην λήψη των στοιχείων στο πλαίσιο της έρευνας του Γενικού Ελεγκτή για τα «κόκκινα δάνεια» των πολιτικών στον Συνεργατισμό, σε βαθμό που έχει δημιουργηθεί σοβαρός κίνδυνος ακόμα και για ματαίωση του ελέγχου και αναφέρεται σε δηλώσεις στην εφημερίδα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Σε άλλο θέμα προβάλλει δημοσκόπηση στην Κύπρο για το Brexit και γράφει ότι οι συνέπειες σε οικονομία και παιδεία φοβίζουν τους πολίτες. Αλλού γράφει για ιταλικά προσκόμματα στον EastMed.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
07/04/2019 10:41

Πρώτη σε τηλεθέαση την Παρασκευή η εκπομπή “Σήμερα”: Ακολούθησε σε απόσταση ο ΑΝΤ1

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: