Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για αυτοδιάλυση της Βουλής και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που καταβάλλει η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, το έλλειμμα τριών εκατομμυρίων στους Δήμους της επαρχίας Λευκωσίας για τη διαχείριση σκυβάλων και η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Μάγκες μόνο για σόου» γράφει ότι υψηλοί τόνοι με φόντο την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου για αυτοδιάλυση της Βουλής, με την αντιπολίτευση να απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για πρόωρες βουλευτικές εκλογές γιατί δεν την ευνοούν οι δημοσκοπήσεις. Αλλού αναφέρεται στη νέα σύσκεψη στο Προεδρικό για το θέμα με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα αναλύσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα κόμματα τη νομική πτυχή του θέματος και τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην τριμερή σύνοδο κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας και γράφει ότι αποφασίστηκε η δημιουργία Μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία που θα εδραιώνει και θα διευκολύνει την τριμερή συνεργασία.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Έλλειμμα 3 εκατομμυρίων στη διαχείριση σκυβάλων» γράφει ότι σε δεινή κατάσταση βρίσκονται οι δήμοι και οι κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας λόγω της πίεσης που υφίστανται από την τρύπα 3 εκ. ευρώ που προκύπτει από την αύξηση κατά 800% του κόστους διαχείρισης σκυβάλων εξαιτίας του κλεισίματος του Κοτσιάτη τέλη Φεβρουαρίου και της μετάβασης στην περιβαλλοντική διαχείριση της Κόσης. Αλλού γράφει ότι είναι σημαντικά τα αποτελέσματα της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Αμμάν της Ιορδανίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επταπλάσια θέλουν οι δήμοι ενώ αύριο θα γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης Δήμων για λήψη αποφάσεων.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Εκτός συμμαχίες, εντός κόντρες» γράφει ότι το πλέγμα των συνεργασιών της Κύπρου όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, πάει από το καλό στο καλύτερο, αλλά δεν μπορεί να λεχθεί το ίδιο για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό, όπου οι αντιπαραθέσεις οξύνονται όλο και περισσότερο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να παίζει σημαντικό ρόλο και στις δύο περιπτώσεις. Αλλού γράφει ότι εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό για την απόφαση της πολιτείας να συγκατατεθεί στη δημιουργία εργοστασίου ανακύκλωσης και παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή Σταυροβουνίου πραγματοποίησαν χθες η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πυργών – Κόρνου και η ομάδα Φίλοι της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Βουλή εξετάζει σήμερα αίτημα αποδέσμευσης κονδυλίου 1 εκ. ευρώ για εφαρμογή δράσεων από την Αρχή Στοιχημάτων για τους εθισμένους στον τζόγο.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Κάλεσμα ΟΗΕ για όρους αναφοράς» γράφει ότι στο ακουστικό βρίσκεται η μοιρασμένη Λευκωσία για το αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλει η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και η οποία συμπίπτει με την υποβολή έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αλλού γράφει ότι στην καταγγελία – σοκ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχείρησε να εξαγοράσει τη σιωπή ή την ανοχή των μοναχών Σταυροβουνίων στην αδειοδότηση της ασφαλτικής μονάδας στην περιοχή έναντι χρημάτων προέβη χθες έξω από το Προεδρικό ο πάτερ Σάββας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαϊδη ο οποίος κάλεσε τους κυβερνώντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τον Συνεργατισμό.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
15/04/2019 

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: