Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, οι απώλειες μεγάλων δήμων για το κυβερνών κόμμα και ο αντίκτυπος για τον Πρόεδρο Ερντογάν, αλλά και οι επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επάνοδος της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, η φάρσα για ύπαρξη εκρηκτικών μηχανισμών σε εμπορικά κέντρα της Πάφου, της Λεμεσού και στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αλλά και οι αναφορές στην επέτειο της έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Αρχή του τέλους;» γράφει στο κύριο θέμα της ότι αντιμέτωπος με την πρώτη σοβαρή πολιτική αμφισβήτησή του είναι ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τις χθεσινές δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, αφού η επιλογή του να δώσει σε αυτές χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ της πολίτικής του και να ηγηθεί ο ίδιος προσωπικά μιας πολύμηνης προεκλογικής εκστρατείας δεν δικαιώνεται εκ του αποτελέσματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τετραπλό κτύπημα φαρσέρ προκάλεσε αναστάτωση. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στην επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Φθορά για Ερντογάν ανέδειξαν οι κάλπες» και γράφει ότι πρωτοκαθεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, με σταθερή την εξάρτησή του από το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης, καθώς και αναμφισβήτητη φθορά του AKP και του ίδιου του Προέδρου, καταγράφουν οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει για κραυγή απόγνωσης των γιατρών των Πρώτων Βοηθειών στη Λεμεσό, που έστειλαν επιστολή στην ΠΑΣΥΚΙ ζητώντας να γίνει κάτι για τις ελλείψεις. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στις διεκδικήσεις των δήμων ενόψει της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Θα περιμένουν δείγμα γραφής» και γράφει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρνει να κερδίσει μια ακόμη κρίσιμη εκλογική μάχη στην Τουρκία, παρά τις απώλειες που έχει σε τοπικό επίπεδο. Προσθέτει ότι για τη Λευκωσία και την Αθήνα αυτό που έχει σημασία είναι να δουν κάποια κίνηση στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Λουτ επιστρέφει σύντομα στην Κύπρο. Επίσης γράφει ότι το Διοικητικό Δικαστήριο κατέληξε στη θέση ότι κανένας νόμος δεν απαγορεύει την απόσπαση υπαλλήλων αορίστου χρόνου σε όργανα της ΕΕ.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Επιβίωσε με οδυνηρές απώλειες» γράφει ότι με την οδυνηρή απώλεια της Άγκυρας μετά από 25 χρόνια το κόμμα του Ερντογάν επιβίωσε πολιτικά των χθεσινών δημοτικών εκλογών, ενώ έδωσε σκληρή μάχη για να κρατήσει την Κωνσταντινούπολη. Αλλού, γράφει ότι η δικοινοτική Επιτροπή Περιβάλλοντος αναζητά έξυπνους τρόπους για να διευκολυνθεί η διέλευση μέσω του γραμμικού πάρκου του Πεδιαίου από και προς τα κατεχόμενα. Επίσης γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής παρεμβαίνει στις όποιες προθέσεις υπάρχουν για αποζημιώσεις από τη Δημοκρατία, σε περιπτώσεις ζημιών που υπέστησαν σπίτια από την καθίζηση στο Πισσούρι.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
01/04/2019

Απελάθηκε δημοσιογράφος του Reuters διότι κάλυπτε διαδηλώσεις κατά του Μπουτεφλίκα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: