Η Ελλάδα καθίσταται εξαγωγέας σταθερότητας στα Βαλκάνια, δήλωσε ο Κατρούγκαλος




Τη γεωπολιτική σημασία και το στρατηγικό όραμα της Ελλάδας για την ευρύτερη περιοχή ανέλυσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργανώθηκε στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

  • Μιλώντας από κοινού με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ σε μια ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσαν οι επιφανείς δεξαμενές σκέψεις Atlantic Council, German Marshall Fund και Munich Security Conference, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει την Ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Βαλκανίων, καθώς θέλει όχι μόνο να ενισχύσει τη πολιτική σταθερότητα αλλά και να ενώσει την περιοχή σε έναν ενιαίο οικονομικό χώρο που θα επιτρέψει στις χώρες των Βαλκανίων να συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι το παλαιότερο μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και προωθεί όχι μόνο την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και την οικονομική της ανάπτυξη, καθώς και την ευρωπαϊκή της προοπτική. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα δεν επιθυμεί να είναι απλώς μια σταθερή χώρα, αλλά επιδιώκει να λειτουργεί ως πυλώνας που εξάγει σταθερότητα σε περιφερειακό επίπεδο.

  • Αναφορικά με τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας, ο ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι γεωγραφικά μια γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής και λόγω της ιστορίας της, καθώς δεν έχει υπάρξει ποτέ αποικιοκρατική δύναμη, καθίσταται ένας φυσικός και αξιόπιστος διαμεσολαβητής. «Θέλουμε και είμαστε έτοιμοι να παίξουμε αυτόν τον ρόλο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι στέλνει το μήνυμα ότι τα μακροχρόνια προβλήματα μπορούν αν επιλυθούν ειρηνικά μέσω του διαλόγου και ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας οδικός χάρτης για την επίλυση διαφορών στα Βαλκάνια. Πρόσθεσε δε ότι η συμφωνία διασφαλίζει τα ζωτικά συμφέροντα και των δύο πλευρών και διανοίγει στέρεες προοπτικές για τη συνεργασία και την εδραίωση της φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.

  • Μιλώντας για τη προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, τόνισε ότι η Ελλάδα άνοιξε τις πόρτες σε όσους βρίσκονταν σε ανάγκη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πρόκληση αντιμετώπισης της κρίσης αφορά όλα τα κράτη της ΕΕ συνολικά και ότι συνεπώς η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη παραμένει απαραίτητη και πρέπει να επιδειχθεί στην πράξη.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κατέστη εφικτή διότι οι δυο κυβερνήσεις σκέφτηκαν τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές και πρόσθεσε ότι υπάρχει κατανόηση με την Αθήνα και πρόθεση να επιλύονται όλα τα προβλήματα από κοινού.

Αμέσως μετά τη συζήτηση, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς με τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών είχε σύντομη συνομιλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιστορική χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια ο Αυστριακός τύπος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: