Η Ελένη Γερασιμίδου σε κατανυκτικά κείμενα στην παράσταση «Υμνούμεν… σε… Όρη και Πελάγη»




Αφηγήτρια σε μια πρωτότυπη μουσική παράσταση, με τίτλο «Υμνούμεν… σε… Όρη και Πελάγη» προσαρμοσμένη στο κατανυκτικό ύφος της Μεγάλης Εβδομάδας, ήταν η Ελένη Γερασιμίδου τη Μ. Δευτέρα και τη Μ. Τρίτη στο Θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη.

  • Η δημοφιλής ηθοποιός σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη παράσταση, καθώς επίσης στον μονόλογο με τίτλο «Το ανάκτορο στην Άνω Τούμπα» που έγραψε για εκείνη ο Παναγιώτης Μέντης και παρουσιάζει κάθε Κυριακή και Δευτέρα στο θέατρο «Από κοινού».

Επίσης μίλησε για την παράσταση – υπερπαραγωγή «Το δικό μας σινεμά» στην οποία θα πρωταγωνιστήσει το καλοκαίρι στην Αθήνα, που θα αναφέρεται στην ιστορία της «Φίνος Φιλμ».

Ακολουθεί η συνέντευξη της Ελένης Γερασιμίδου στον Νίκο Γιώτη, για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

  • Ερ.: Πώς αποφασίσατε να συμμετάσχετε ως αφηγήτρια στην παράσταση «Υμνούμεν… σε… Όρη και Πελάγη», παρότι κάθε Κυριακή και Δευτέρα κάνετε στο θέατρο «Από κοινού» έναν μονόλογο που έχει γράψει για σας ο συγγραφέας Παναγιώτης Μέντης;

Απ.: Καταρχάς επειδή είναι πολύ καλά γραμμένο το έργο «Υμνούμεν… σε… Όρη και Πελάγη», αλλά έτσι κι αλλιώς αυτές οι μέρες έχουν μια κατάνυξη η οποία επιβάλλεται και από το περιβάλλον. Γιατί ακόμα κι αν βρέχει, η άνοιξη έχει μπει για τα καλά. Αλλάζουν τα χρώματα, ξημερώνει νωρίτερα, βραδιάζει αργότερα, έχει μυρουδιές και όλο αυτό οι Έλληνες το έχουμε συνδέσει με τους Χαιρετισμούς, τη Μεγάλη Εβδομάδα, με μια θλίψη τη Μεγάλη Παρασκευή που πάντα την έχουμε και πιστεύω πως έχουνε γίνει «κυτταρικά» όλα αυτά. Πρόκειται για πάρα πολύ καλά επιλεγμένα κείμενα και ποιήματα, από τον Κώστα και τον Δημήτρη Πρατσινάκη, οι οποίοι μου έκαναν την πρόταση να συμμετάσχω στην παράσταση. Ορισμένα απ’ αυτά μπορεί να είναι γραμμένα και από ανθρώπους οι οποίοι ίσως να μην ήτανε και τόσο του Θεού, της Παναγίας και του Χριστού, αλλά έχουνε γράψει αριστουργήματα πάνω στα πάθη του Χριστού, που είναι και πάθη όλων των Ελλήνων, πολλές φορές και ανά τους αιώνες μας και μέσα στην ιστορία!

  • Ερ.: Και όσον αφορά τον μονόλογο που προαναφέραμε;

Απ.: Όντως, κάθε Κυριακή και Δευτέρα στο θέατρο «Από κοινού» στο Γκάζι, κάνω έναν μονόλογο που έγραψε για μένα ο Παναγιώτης Μέντης, είναι… θεσσαλονικιώτικο έργο και λέγεται «Το ανάκτορο στην Άνω Τούμπα». Πρόκειται για την ιστορία μιας γυναίκας που μένει σ’ αυτό το σπίτι το οποίο με πολλούς κόπους έγινε απ’ αυτήν και από τους γονείς της, μετανάστες όλοι τους στη Γερμανία. Το χαρακτηρίζω θεσσαλονικιώτικο επειδή η ιστορία διαδραματίζεται κοντά στο ρέμα της Άνω Τούμπας, καθώς και σε άλλες περιοχές και έχει ατμόσφαιρα Θεσσαλονίκης. Όταν μου προτάθηκε να συμμετάσχω τη Μεγάλη Εβδομάδα ως αφηγήτρια αυτών των κειμένων και ποιημάτων, ανέβαλα για αργότερα όλες τις άλλες δραστηριότητές μου.

  • Ερ.: Έχετε ερμηνεύσει τέτοια κείμενα και ποιήματα στο παρελθόν;

Απ.: Όχι, δεν μου έδωσε ως τώρα κανείς τέτοια ευκαιρία να διαβάσω τέτοια κείμενα και -χωρίς να είναι στόχος μου αυτός- να αποδείξω ότι δεν είμαι μόνο κωμική ηθοποιός και μπορώ να διαβάσω και ποιήματα και κείμενα της Βίβλου!

  • Ερ.: Και όσον αφορά στα τραγούδια που πλαισίωναν τις αφηγήσεις σας σε ποιον μουσικό χώρο κινούνταν;

Απ.: Όλα ήταν τραγούδια που λατρεύω. Του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, κρητικά ριζίτικα, και άλλα μεγάλα τραγούδια. Συνυπήρχαν το παραδοσιακό τραγούδι με το ρεμπέτικο, το λαϊκό, το έντεχνο, τα οποία όπως είναι φυσικό έχουν έντονη επιρροή από τη Βυζαντινή Λατρευτική Μουσική και μπορούν να συνυπάρχουν με τους εκκλησιαστικούς βυζαντινούς ύμνους και σε συνδυασμό με την ποίηση. Όλα αυτά δημιουργούσαν μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη παράσταση με συνοδεία ζωντανής μουσικής!

  • Ερ.: Παρότι έχετε τις θεατρικές παραστάσεις σας στην Αθήνα, τηλεοπτικά στο σήριαλ «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», εν τούτοις δεν απαντάτε αρνητικά σε πρωτόγνωρες για σας καλλιτεχνικές προτάσεις όπως η συγκεκριμένη. Δεν είναι κουραστικό για σας;

Απ.: Αντιθέτως νιώθω πολύ καλά. Αν κάποια στιγμή νιώσω ότι οι δυνάμεις μου δεν επαρκούν για τη δουλειά που κάνω -επειδή θέλει δύναμη- τότε θα εγκαταλείψω. Δεν θέλω να πεθάνω στη σκηνή (γελάει)…

  • Ερ.: Τι σχεδιάζετε επαγγελματικά για το άμεσο μέλλον;

Απ.: Το καλοκαίρι -μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων του μονολόγου που προανέφερα στο θέατρο «Από κοινού»- θα συμμετάσχω σε μία υπερπαραγωγή στο ανακαινισμένο «Άλσος», στο Πεδίον του Άρεως. Πρόκειται για μία παράσταση που λέγεται «Το δικό μας σινεμά», με πολύ χορό και πολλά γνωστά τραγούδια και θα αναφέρεται στην ιστορία της «Φίνος Φιλμ». Θα συμμετάσχουν -μεταξύ άλλων- ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Κώστας Κόκλας, η Κατερίνα Λέχου, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, η Πηνελόπη Πιτσούλη, η Δέσποινα Βανδή η οποία θα παίζει και θα τραγουδάει. Οι χορογραφίες είναι του Φωκά Ευαγγελινού και θα υπάρχει μπαλέτο 24 χορευτών, 12 αγοριών και 12 κοριτσιών!

  • Ερ.: Τηλεοπτικά θα συνεχιστούν οι κατά διαστήματα συμμετοχές σας στη «Μουρμούρα»;

Απ.: Βεβαίως, θα συνεχίσω να συμμετέχω ως… μητέρα του Βλαδίμηρου Κυριακίδη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
27/04/2019 10:00

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» επιστρέφουν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: