Γιορτή πολιτισμού για μουσεία και εκθέσεις, διοργανώνεται σήμερα στο Εθνικό Θέατρο (video)




Γιορτή αφιερωμένη σε μουσεία και εκθέσεις διοργανώνει σήμερα, Κυριακή 7 Απριλίου, ώρα 11.30, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Εθνικό Θέατρο (κτίριο Τσίλλερ).

  • Πρόκειται για μια ακόμα «γιορτή πολιτισμού», ανοικτή στο κοινό, που πραγματοποιεί το ΥΠΠΟΑ υπό τον γενικό τίτλο «Δεν είναι όλα εφήμερα» για να τιμήσει τις στιγμές που ξεχώρισαν το 2018. Σημειώνουμε ότι έχουν προηγηθεί δυο ακόμα αντίστοιχες γιορτές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για τα πεπραγμένα εφορειών αρχαιοτήτων και διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ.

Εκθέσεις που «σημάδεψαν» τη χρονιά που πέρασε, βίντεο μουσείων που διακρίθηκαν, εκπαιδευτικά προγράμματα και διεπιστημονικές συναντήσεις που καινοτόμησαν, επιλέχθηκαν από τα ίδια τα μουσεία, τις διευθύνσεις και τις εφορείες αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, οι οποίες και θα τα παρουσιάσουν. Τις ξεχωριστές αυτές στιγμές, που συνομιλούν με το παρελθόν και προετοιμάζουν το έδαφος για το μέλλον, θα πλαισιώνουν μικρά βίντεο και σύντομοι σχολιασμοί.

Μια μικρή γεύση

Στην εκδήλωση του ΥΠΠΟΑ, οι επικεφαλής μουσείων και αρμόδιων υπηρεσιών θα αναφερθούν σε εκθέσεις που συζητήθηκαν ή συνεχίζουν να συναρπάζουν, όπως οι «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2019. Ή η έκθεση που πραγματοποίησε το Μουσείο Ακρόπολης «Από την απαγορευμένη πόλη: αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong», όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν αυθεντικές μαρτυρίες από τα προσωπικά διαμερίσματα του αυτοκράτορα της Κίνας Τσιανλόνγκ, ο οποίος σφράγισε τον πολιτισμό της χώρας του τον 18ο αιώνα.

Στις σπουδαίες εκθεσιακές δράσεις του 2018 που «ταξίδεψαν» στο εξωτερικό και έγιναν οι πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στα πέρατα του κόσμου, θα αναφερθεί η αρμόδια διεύθυνση μουσείων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η οποία θα μιλήσει και για την τριήμερη διεπιστημονική συνάντηση του Νοεμβρίου 2018 που είχε στόχο την προώθηση του διαλόγου και του σχεδιασμού καινοτόμων μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων με αποδέκτη ποικίλες περιθωριοποιημένες ομάδες.

Ταινίες που διακρίθηκαν το 2018 και αφορούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας θα παρουσιαστούν από τα αντίστοιχα μουσεία, ενώ η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα μιλήσει, μεταξύ άλλων, για το σκεπτικό με το οποίο επέλεξε έναν μακροπρόθεσμο άξονα ανάπτυξης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για την ‘Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Τη νέα του επιστημονική έκδοση υπό τον τίτλο Σύνταγμα Ιουδαϊκών και Εβραϊκών Επιγραφών από την Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα (τέλη 4ου π.κ.ε./π.Χ. – 15ος αιώνας), θα παρουσιάσει το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, ενώ το Επιγραφικό Μουσείο θα εστιάσει στην ξεχωριστή μέρα της 20ής Νοεμβρίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, όταν το μουσείο επισκέφθηκαν 35 προσφυγόπουλα από τη Δομή Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων του 20ού Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου.

  • Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, που το 2018 γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, θα θυμηθεί το επετειακό γραμματόσημο, την εκδήλωση Δώρου Αντίδωρον προς τιμήν των δωρητών του Μουσείου και την έκθεση εικαστικών έργων τέχνης, που υλοποιήθηκε σε διάλογο με αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της εκατονταετούς συλλεκτικής πολιτικής του. Το Νομισματικό Μουσείο θα αναφερθεί στην έκθεση «Ο Ηρακλής, ήρως Διαχρονικός και Αιώνιος», που συνεχίζεται στο Ιλίου Μέλαθρον, ένα συναρπαστικό ταξίδι στους αιώνες και στους τόπους που δημιούργησαν και συνομίλησαν με τον μύθο του Ηρακλή.

Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων θα μιλήσει για το Πρόγραμμα δράσης για το 2018 που αφορούσε τη συντήρηση έργων ζωγραφικής από το πρώην βασιλικό ανάκτορο Τατοΐου, ενώ η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα εστιάσει στην έκθεση και στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πέρσι με τίτλο «Φιλόξενη-Αρχαιολογία. Στιγμές από το έργο των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών στην Ελλάδα».

Τέλος, οι αρμόδιοι φορείς θα αναφερθούν σε τρεις ακόμα εκθέσεις που ξεχώρισαν το 2018. Στο «Βυζάντιο και οι άλλοι κατά την πρώτη χιλιετία: Μία αυτοκρατορία σταθερότητας σε περίοδο κλυδωνισμών» του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στο αφιέρωμα στον αυτοκράτορα Αδριανό στο Φετιχιέ τζαμί και στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: ‘Απτερα ― Ελεύθερνα ― Κνωσός» η οποία και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου.

07/04/2019 10:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

Ευρήματα από μία εποχή άγνωστη αρχαιολογικά για τη Λέσβο, παρουσιάζονται στη Μυτιλήνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: