Για πρώτη φορά από κοινού έκθεση Ελλάδας και Κύπρου για τους ανώνυμους ήρωες του Β’ ΠΠ




Το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξ ονόματος της ελευθερίας οι ανώνυμοι ήρωες, αποτυπώνει, για πρώτη φορά, στα κυπριακά χρονικά, η έκθεση «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος – Ελλάδα», την οποία διοργανώνουν από κοινού η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας και της Ύπατης Αρμοστείας Μεγάλης Βρετανίας στη Λευκωσία.

  • Ανακοίνωση από την ελληνική πρεσβεία αναφέρει ότι «τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την Τρίτη, 9 Απριλίου 2019, στις 19:00, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, στη Φανερωμένη. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στα εγκαίνια και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Χρήστος Σίμος.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Κατερίνα Λουί Νικήτα, Διευθύντρια BPR Cultural Management. Τα κείμενα έγραψαν ο δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, Ιστορικός, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Στέλιος Κυμιωνής, Ιστορικός.

  • Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος χαρακτηρίζεται ως η φοβερότερη πολεμική αναμέτρηση που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα αφού κατά τη διάρκεια του σημειώθηκαν μάχες μεγάλης κλίμακας, τεράστιες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες ανυπολόγιστες».

Άνθρωποι πέθαναν από λιμό και άλλοι έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των χιτλερικών δυνάμεων.

Πίσω από όλα καταγράφονται πρόσωπα και εικόνες. Ανώνυμοι ήρωες που μεγαλούργησαν. Η κάθε εικόνα και μια ιστορία, το κάθε πρόσωπο και ένας αγώνας για επιβίωση και αξιοπρέπεια. Αυτά είναι που αποτυπώνονται στην έκθεση.

  • Η έκθεση «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος – Ελλάδα» περιγράφει με εικόνα , για πρώτη φορά, στα κυπριακά χρονικά, το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν στον Μεγάλο Πόλεμο στον βωμό της ελευθερίας αποτυπώνει, η Ελλάδα και ο ελληνισμός της Κύπρου, που βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία, και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου ζώντας πρωτόγνωρες στιγμές.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η έκθεση συλλέγει και αποτυπώνει τεκμήρια για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί έναν φόρο τιμής στους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

  • Κατά την τελετή των εγκαινίων στις 9 Απριλίου χαιρετισμό θα απευθύνουν και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, ο Ύπατος Αρμοστής Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο Stephen Lilly και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, Συμεών Μάτσης.
  • Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται και το φωτογραφικό project του Δημήτρη Βαττή, «Οι Ξεχασμένοι ενός Πολέμου», που αφορά τους Κύπριους βετεράνους που συστρατεύθηκαν στον αγώνα κατά του Ναζισμού.

Πολλοί είναι οι φορείς που στηρίζουν την έκθεση με την παραχώρηση υλικού. Μερικοί εξ αυτών είναι : Αρχείο ΕΡΤ A.E., Αστυνομία Κύπρου, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Τμήμα Αρχείων και Οπτικοακουστικών Παραγωγών του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας, Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδος – Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, Εκκλησιαστική Επιτροπή Άρσους, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Στηρίζουν επίσης οι φορείς : Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος, Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη, Κεντρική Γραμματεία και Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR), Μουσείο Ιστορικών Μελετών Εζεκίας Παπαϊωάννου, Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου, Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Σύνδεσμος Ανάπτυξης Κοινότητας Άρσους, Σύνδεσμος Βετεράνων Β` Παγκοσμίου Πολέμου και Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 10/04/19 μέχρι τις 31/12/19 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, στην παλιά Λευκωσία.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
05/04/2019 16:17

Άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης για τους αγνοούμενους σε δύο άξονες, δηλώνει ο Φωτίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: