Για μία καινούρια ημέρα στις σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ και τη Δύση έκανε λόγο ο Μενέντεζ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται τον Αμερικανό Δημοκρατικό Γερουσιαστή του New Jersey κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ, Λευκωσία 16 Απριλίου 2019. ΓΤΠ, ΧΡ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ
Σε εξαιρετική στιγμή για την Κύπρο, ώστε να υπάρξει μια καινούρια μέρα στις σχέσεις όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Δύση, αναφέρθηκε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής της Νέας Ιερσέης Ρόμπερτ Μενέντεζ, ύστερα από συνάντηση στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο εξαιρετική και είπε ότι σε αυτήν συζητήθηκαν πολλά, σημαντικά θέματα, ενώ σημείωσε τη μακρά σχέση που έχει ο ίδιος με την Κύπρο.

«Συζητήσαμε για πολλά σημαντικά θέματα, (όπως για) τη στρατηγική ασφάλειας και την ενεργειακή στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο, για τη συνεχιζόμενη σχέση της Κύπρου με τις ΗΠΑ, για θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής στην περιοχή, για οικονομικά ζητήματα και για την αλλαγή της δυναμικής στην τραπεζική ζώνη της Κύπρου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο είχαν μια πολύ εκτενή και πολύ θετική συνομιλία και ότι προσβλέπει στη συνέχιση της εμβάθυνσης της σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου.

«Θεωρώ ότι αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για την Κύπρο για να υπάρξει μια καινούρια μέρα στις σχέσεις της, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Δύση», ανέφερε.

Δηλώσεις Προδρόμου
Τη σημαντική συμβολή του Αμερικανού Γερουσιαστή κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού εξήρε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

  • Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Μενέντεζ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι πολύ σημαντική προσωπικότητα ο κ. Μενέντεζ και ειδικά για την Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες που κάνει εδώ και παρά πολλά χρόνια για την επίλυση του Κυπριακού και για το δίκαιο του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά ταυτόχρονα και για την προσπάθεια που καταβάλλει διαχρονικά, και τελευταίως με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, για τη βελτίωση και αναβάθμιση της κυπρο-αμερικανικής σχέσης.

Είναι γνωστό ότι ο κ. Μενέντεζ καταθέτει μαζί με τον Γερουσιαστή Ρούμπιο νομοθετική πρόταση στο Κογκρέσο για τον τερματισμό του αποκλεισμού του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στην Κύπρο σχετικά με οπλικά συστήματα. Πράγματι, χωρίς το θέμα να είναι ο στρατιωτικός εξοπλισμός, η πολιτική σημασία αυτού του εμπάργκο, που ήταν μια απόφαση που είχε ληφθεί σε άλλη εποχή, σήμερα είναι παραφωνία στη στρατηγικής σημασίας σχέση με τις ΗΠΑ».

A Tale of Two Visits: The differences between Senator Menendez and Vice President Biden

Πρόσθεσε ότι «στη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Μενέντεζ ανασκοπήθηκαν η στρατηγική σχέση και οι συνεργασίες που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα κράτος που εγγυάται τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή τόσο με γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος αλλά και για τον ρόλο που παίζει ως μια προέκταση στης ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλα αυτά εξυπηρετούν και το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ, πόσω μάλλον αφού τώρα πλέον ενισχύεται με συγκεκριμένα ενεργειακά συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Ολο αυτό το πλέγμα σχέσεων συζητήθηκε στη συνάντηση και υπάρχει συμφωνία ότι έχουμε μια ιστορική καμπή στις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και έχουμε ευκαιρίες για περαιτέρω ενδυνάμωση τους όπως είναι και η πολιτική κατεύθυνση του Προέδρου, χωρίς αυτό να επηρεάζει σε οποιονδήποτε βαθμό τις καλές σχέσεις που έχουμε και με άλλες δυνάμεις σύμφωνα και με τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ.

  • Υπεβλήθηκε από τον Πρόεδρο το αίτημα να δούμε με προσοχή το ζήτημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Θα πρέπει να παραμείνει ξεκάθαρο ότι τυχόν αλλαγή του καθεστώτος δύναμης ενέχει κινδύνους για τη σταθερότητα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια.
  • Ζητήθηκε η συνδρομή ώστε να υπάρξει αλλαγή στην άτεγκτη στάση της Τουρκίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση και μέσω του κ. Μενέντεζ που είναι πολύ καλός φίλος της Κύπρου, θα συνεχιστεί όχι μόνο στο επίπεδοι της εκτελεστικής εξουσίας στις ΗΠΑ, αλλά και στα κοινοβουλευτικά Σώματα η καλή δουλειά που γίνεται για τις σχέσεις των δύο χωρών».

Ερωτηθείς για την αναφορά του κ. Μενέντεζ σε δυναμικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν ριζικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, προσθέτοντας ότι υπάρχει συνεννόηση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ για μια γενικότερη πολιτική πρόνοιας ώστε να αποφεύγονται οι εστίες ύποπτων συναλλαγών. Το σύστημα Κύπρου έχει οχυρωθεί ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για παράνομης προέλευσης κεφαλαίων είτε για χρηματοδότηση τρομοκρατίας είτε άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, είπε ο κ. Προδρόμου.

Τέλος, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συντάσσεται με τη διεθνή νομιμότητα και ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Μενέντεζ ότι για το θέμα του σχεδίου επενδύσεων που προβλέπει και παραχώρηση πολιτογραφήσεις λαμβάνονται μέτρα και ασκούνται έλεγχοι, ενώ παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε διαδικασία εργοδότησης διεθνών οίκων που θα εξασφαλίζουν την ακεραιότητα του συστήματος.

Προδρόμου: Άψογη συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ σε θέματα διέλευσης κεφαλαίων

Ερωτηθείς για την αναφορά του κ. Μενέντεζ σε αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μετά την οικονομική κρίση έγιναν ριζικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, προσθέτοντας ότι πάντα υπάρχει συνεννόηση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, για μια γενικότερη πολιτική πρόβλεψης και πρόνοιας, ώστε να αποφεύγονται οι εστίες ύποπτων συναλλαγών.

«Το σύστημα Κύπρου έχει οχυρωθεί με αποφάσεις τις οποίες έχουμε πάρει, με ενέργειες τις οποίες έχει πάρει η Κεντρική Τράπεζα, ώστε να περιοριστούν όσο είναι δυνατό τα περιθώρια για διέλευση παράνομης προέλευσης κεφαλαίων που έχουν να κάνουν είτε με την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, είτε με τη χρηματοδότηση εμπορίου ναρκωτικών, όπλων κ.ο.κ.», ανέφερε.

Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει δείγματα ότι συντάσσεται με τη διεθνή νομιμότητα. Είπε επίσης πως ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Μενέντεζ, ότι για το θέμα του σχεδίου επενδύσεων που προβλέπει και παραχώρηση πολιτογράφησης, λαμβάνονται μέτρα και ασκούνται ελέγχοι, ενώ παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε διαδικασία εργοδότησης διεθνών οίκων που θα εξασφαλίζουν την ακεραιότητα του συστήματος, αφού σε καμιά περίπτωση η Κυβέρνηση δεν θέλει η χώρα να προσφέρεται για οποιαδήποτε είδους ενοχλητική δραστηριότητα και διέλευση κεφαλαίων.

Τόνισε ότι η  Κύπρος είναι ευθυγραμμισμένη, και ότι ο Πρόεδρος συζήτησε με τον κ. Μενέντεζ, την άψογη συνεργασία που υπάρχει με αρμόδια σώματα των ΗΠΑ.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
16/04/2019 11:13

Με Πρόεδρο Αναστασιάδη και Νίκο Χριστοδουλίδη συναντάται σήμερα ο γερουσιαστής Μενέντεζ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal