Για δήθεν σκάνδαλο μίλησε ο Μάριος Σαλμάς στη Βουλή: Ζήτησε την άρση ασυλίας του




«Δήθεν σκάνδαλο που σχεδιάστηκε με το δόγμα Πολάκη “να κλείσουμε και κανέναν στη φυλακή”», χαρακτήρισε την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων ο πρώην υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, ο οποίος «παρότι δεν υπάρχει τίποτα», κάλεσε το Σώμα να ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας του «για να τελειώσει νωρίτερα και να δικαιωθεί».

Ο κ. Σαλμάς μετέδωσε στην Ολομέλεια ηχητικό απόσπασμα από το οποίο, όπως είπε, προκύπτει ότι ο επικεφαλής ελέγχου Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Σπυρίδης, συνέταξε την «παράνομη» έκθεση σε βάρος του. Ο Μάριος Σαλμάς, είπε ότι στο ηχητικό ντοκουμέντο ο κ. Σπυρίδης μιλάει σε προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο 2016, λέγοντας ότι «η ΥΠΕΔΥΦΚΑ είναι εργαλείο για να υποστηριχθεί η κυβέρνηση».

  • «Με αυτού του τύπου την παράνομη έκθεση οι εισαγγελείς ζητούν την άρση ασυλίας μου. Δεν υπάρχει υπόθεση, δεν υπάρχει ζημία αλλά ζητώ την άρση ασυλίας μου για να αποδειχθεί η σκευωρία. Η άμεμπτη υπουργική θητεία εγγυάται ότι δεν παρανομούσα. Κρατώ και άλλες αποδείξεις τις οποίες θα παρουσιάσω στην πορεία της δικαστικής διερεύνησης», είπε ο κ. Σαλμάς.

Ο πρώην υπουργός Υγείας παρουσίασε στην Ολομέλεια «την αλληλουχία των γεγονότων» ώστε να τεκμηριωθεί -όπως είπε- η εδραία πεποίθηση ότι η σημερινή υπόθεση είναι μια πολιτική σκευωρία και ενημέρωσε ότι κρατά και μερικά αποδεικτικά στοιχεία για την πορεία και ζήτησε από το Σώμα, «ενώ δεν υπάρχει υπόθεση και καμία ένδειξη τέλεσης αξιόποινης πράξης, άρα, ούτε ζήτημα άρσης ασυλίας», να ψηφίσει θετικά στο αίτημα άρσης της ασυλίας του «για να τελειώσει το γρηγορότερο με αυτή την άθλια ιστορία και να δικαιωθεί».

  • Αφού ο κ. Σαλμάς αναφέρθηκε αναλυτικά στα σημεία της δικογραφίας, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, είπε ότι στην υπόθεση των αρθροσκοπήσεων σε ό,τι αφορά τον ίδιο και το συστεγαζόμενο με το ιατρείο του Διαγνωστικό Κέντρο, όλα έγιναν νόμιμα «όπως υποδείχθηκαν από τη διοίκηση και όχι όπως υπέδειξε ο ίδιος στην διοίκηση ούτε όπως δήθεν επηρέασε εκείνος τη διοίκηση να υποδείξει, και πολύ περισσότερο δεν είχε λόγο να την επηρεάσει να σφάλει».

«Όλα έγιναν προς το συμφέρον των ασθενών, που υπηρετώ ως γιατρός και ως άνθρωπος για δεκαετίες με απόλυτη ηθική», είπε ο κ. Σαλμάς.

«Ο ορισμός της σκευωρίας»

Ο πρώην υπουργός Υγείας, κατόπιν αυτών, έθεσε το ερώτημα για το πώς μπορεί οι εισαγγελείς να κάνουν τόσο λάθος και σημείωσε ότι, όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό, οι εισαγγελείς βασίστηκαν σε τρεις πορισματικές εκθέσεις και ένα σημείωμα διαπιστώσεων. Οι δύο πορισματικές εκθέσεις είναι από δύο επιθεωρητές της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, έναν φαρμακοποιό και έναν γιατρό. Η τρίτη είναι από την επιθεωρήτρια του ΣΕΕΔΔ και το σημείωμα διαπιστώσεων από τον γενικό επιθεωρητή της ΥΠΕΔΥΦΚΑ.

«Από αυτά τα πορίσματα έκαναν copy paste κάποια στοιχεία οι εισαγγελείς. Και πρέπει να απαντηθεί αν είναι ή δεν είναι αξιόπιστα τα πορίσματα, και, εάν δεν είναι, μήπως είναι στημένα. Αν απαντηθεί ότι δεν είναι στημένα ή στημένο έστω και ένα, αποκλείεται η σκευωρία. Η πολιτική σκευωρία προϋποθέτει στημένα πορίσματα τα οποία θα οδηγήσουν τους εισαγγελείς σε λάθος εικόνα και εκτίμηση. Για την προκαταρκτική μιλάμε που οι εισαγγελείς έχουν αναθέσει τις ανακριτικές πράξεις σε επιθεωρητές. Κανένα από τα πορίσματα δεν αναφέρει το όνομά μου, εκτός ως υπογράφων τα παραπεμπτικά. Κανένα πόρισμα δεν αφήνει καμία μομφή στο συστεγαζόμενο με το ιατρείο μου Διαγνωστικό Κέντρο ότι έκαναν κάτι παράνομο», είπε ο κ. Σαλμάς.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρώην υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «υπόθεση – ορισμό της σκευωρίας» και, όπως είπε, «επειδή είναι βαριά η μομφή», θα την περιγράψει και θα την τεκμηριώσει προς το Σώμα.

«Σκευωρία»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σαλμάς στην Ολομέλεια: «Η εμπάθεια, τα ταπεινά κίνητρα και η κομματική ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεωργακόπουλου, μεγαλοστελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαία, τον οδηγούν αφότου ανέλαβε να στείλει εσωτερικό έγγραφο στην Πληροφορική που λέει “φέρτε μου τις αρθροσκοπήσεις Σαλμά”. Γιατί είχε τόσο καημό; Γιατί τον πιάσαμε με πόρισμα του ΣΕΥΠ που ήρθε στο τέλος της θητείας μου με τη γίδα στην πλάτη, αφού ως γιατρός το 2008 όταν με το σεισμό της Πάτρας γκρεμίστηκε το μισό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας και η εντατική μονάδα που δούλευε, αυτός πληρώθηκε πέντε μήνες εφημερίες που ποτέ δεν έκανε. Αλλά επειδή ήταν πλημμέλημα παραγράφηκε στην πενταετία. Μου χρέωσε, επίσης, ότι μετακινήθηκε από την Πάτρα στο Αγρίνιο για να καλύπτει εφημερίες για περίπου ένα μήνα.

Το λέει στον κ. Πολάκη, ο οποίος στις 28/9/2016 λέει στη Βουλή “απ’ ό,τι έμαθα, πήγε η Εισαγγελία Διαφθοράς και “σήκωσε” όλο το αρχείο, γιατί δεν το έδιναν. Θα βγάλει εκεί σκορπιούς, έχιδνες και σαρανταποδαρούσες”. Αυτό εννοείται ότι δεν είχε συμβεί. Δηλαδή, ο κ. Πολάκης προανήγγειλε σαν να διέταξε αυτό που ακολούθησε, δηλαδή, που ασχολήθηκε η Εισαγγελία Διαφθοράς και ζήτησε το αρχείο. Γιατί δεν ασχολήθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, για παράδειγμα.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2016 ακολουθεί μία έντονη αντιπαράθεσή μου στη Βουλή με τον κ. Πολάκη, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι οι εισαγγελείς ξεσκόνισαν το φυσικό αρχείο των παραπεμπτικών και, όταν του είπα ότι δεν ισχύει, την επομένη, 16/12/2016, η Εισαγγελία Διαφθοράς ζητάει το φυσικό αρχείο από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμπτωση;

Στη συνέχεια έπρεπε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι εξετάσεις ήταν υπερκοστολογημένες για να μιλάνε επί δύο χρόνια για σκάνδαλο υπερκοστολόγησης. Την αποστολή ανέλαβε ο κ. Γεωργακόπουλος να κινήσει τη διαδικασία ανακοστολόγησης της εξέτασης.

Τη δουλειά ανέλαβαν ο κολλητός του, επίσης, από την Πάτρα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και προταθείς υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα συνάδελφός του στο νοσοκομείο του ΡΙΟ κ. Μάρκου, πρόεδρος του ΚΕΣΥ και η αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ και πρόεδρος της επιτροπής κοστολόγησης, κυρία Νικολάου πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Αθηνών.

Εξαπατώντας την ολομέλεια του ΚΕΣΥ, ότι δήθεν η Ελληνική Ορθοπαιδική Εταιρεία πρότεινε τιμή 400 ευρώ, (γεγονός που ποτέ δεν συνέβη, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο του προέδρου της Εταιρείας που κατέθεσα στην Εξεταστική) την οδηγεί σε λήψη απόφασης για νέα τιμή. Άρα, η νέα τιμή ορίστηκε με απάτη. Τη δουλειά ολοκλήρωσε ο κ. Πολάκης, που αυθαίρετα κατέβασε κι άλλο την τιμή μόνος του, στα 300, για να δημιουργήσει έδαφος δήθεν διαφοράς τιμής και υπόνοια ζημίας, αλλά ποτέ κανένας πάροχος δεν έκανε καμία εξέταση σε αυτήν την αυθαίρετη εικονική τιμή».

«Παράνομη έκθεση»

«Για να υπάρξει τεκμηρίωση δήθεν σκανδάλου αποφασίζουν ότι χρειάζονται και εκθέσεις που να δένουν κάποια κατηγορία», σημείωσε ο κ. Ζαλμάς στην ομιλία τους. Και πρόσθεσε: «Το 2017 αναθέτουν σε δύο επιθεωρητές να κάνουν έλεγχο μήπως και βρουν παρανομία και ζημία του δημοσίου. Οι δύο επιθεωρητές της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν αναφέρονται πουθενά σε εμένα και το διαγνωστικό για εμπλοκή σε παράνομη πράξη, ούτε ότι υπήρξε ζημία του δημοσίου, παρότι ο γενικός επιθεωρητής της ΥΠΕΔΥΦΚΑ ρητά το ζητάει. Μάλιστα, αντίθετα, αναφέρει ο ένας εξ’ αυτών ότι πρέπει να διερευνηθούν ευθύνες της νέας διοίκησης Μπερσίμη, Γεωργακόπουλου. Αφού, λοιπόν, οι επιθεωρητές δεν του έβρισκαν ζημία και ζητούσαν να διερευνηθούν οι ευθύνες των συντρόφων του, είπε ο κ. Σπυρίδης να το γράψει μόνος του σε δικό του σημείωμα. Αυτός έπρεπε να κάνει και τη βρομοδουλειά να γράψει ότι οι συμβάσεις ήταν παράνομες, να πει ότι υπήρξε ζημία και να σβήσει τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών της νέας διοίκησης του ΕΟΠΥΥ. Ποιός, όμως, είναι αυτός ο Σπυρίδης ο φοβερός;

Ο Σπυρίδης, ο γενικός επιθεωρητής της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αλεξάνδρεια Ημαθείας, τον έβαλαν εκεί σε αυτή τη θέση για αυτή τη δουλειά. Να υλοποιήσει το δόγμα Πολάκη να βάλουμε μερικούς φυλακή. Ο γενικός επιθεωρητής Σπυρίδης δεν έχει, όμως, δικαίωμα από τον νόμο να κάνει εκθέσεις παρά απλά να διαβιβάζει τις εκθέσεις των επιθεωρητών. Ο κ. Πολάκης αλλάζει ολόκληρο τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, την 1η Νοεμβρίου του 2018, ενώ γράφονται τα πορίσματα της Εξεταστικής, για να προσθέσει το άρθρο 58, που να δίνει δυνατότητα εισήγησης της ΥΠΕΔΥΦΚΑ στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

Και ο Σπυρίδης γράφει σε έκθεση διαπιστώσεων, στις 28 Νοεμβρίου 2018, πέντε ημέρες πριν διαβιβαστεί το πόρισμα της Εξεταστικής στην εισαγγελία ότι οι συμβάσεις είναι παράνομες – προσέξτε, ο φαρμακοποιός από τη Βέροια κάνει και τον καθηγητή του δικαίου των συμβάσεων και κρίνει τη νομιμότητα μιας σύμβασης, την οποία εμμέσως έχει κρίνει νόμιμη ο πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδιος. Και προσθέτει ότι εξ αντικειμένου αυτό δημιουργεί δήθεν ζημία, εξαφανίζει την πρόταση του ενός επιθεωρητή για διερεύνηση ευθυνών Μπερσίμη – Γεωργακόπουλου και διαστρεβλώνει τις προτάσεις των δύο επιθεωρητών που κανένας δεν καταλογίζει ευθύνες και επιστροφή ούτε ένα ευρώ από το διαγνωστικό, αλλά αυτός χωρίς να νομιμοποιείται το κάνει. Και στις 3/12/2018, βιαστικά, ο Γεωργακόπουλος παίρνει παράνομη για πολλούς λόγους απόφαση με 5 ψήφους στον ΕΟΠΥΥ, ενώ 6 ή φρόντισαν να λείπουν ή δεν ψήφισαν μόνο και μόνο για να βγάλει δελτίο Τύπου το γραφείο Πολάκη ότι επιστρέφονται χρήματα από το διαγνωστικό και για να προλάβει να μπει στο πόρισμα της εξεταστικής. Παρότι ζητήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου από το διαγνωστικό να τους κοινοποιηθεί η απόφαση, επί 4 μήνες δεν απάντησαν και μόλις, χθες, έστειλαν e-mail, ελάτε σας παρακαλούμε να την πάρετε. Σαν δεν ντρέπονται.

Ποιός είναι, όμως, αυτός ο Σπυρίδης, που ο κ. Πολάκης έθεσε επικεφαλής της Υπηρεσίας ελέγχου ΥΠΕΔΥΦΚΑ. Από ηχητικό απόσπασμα σε προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο του 2016, που ήταν καθοριστικό στην επιλογή του Σπυρίδη για αυτή τη θέση, την περίοδο που ο Πολάκης πρωτοέφερε το θέμα στη Βουλή λέει ότι “τώρα που είμαστε στην κυβέρνηση έχουμε μόνο αυτό το εργαλείο και πρέπει να κλείσουμε μερικούς φυλακή”. Ντροπή. Ντροπή. Ντροπή. Ντροπή και θλίψη.

Με αυτού του τύπου την παράνομη έκθεση οι εισαγγελείς ζητούν σήμερα την άρση της ασυλίας μου. Δηλαδή, οι εισαγγελείς δεν διάβασαν την κατάθεση Γεωργακόπουλου στην Εξεταστική ότι δεν προκλήθηκε καμία ζημία στον προϋπολογισμό του οργανισμού λόγω κλειστού προϋπολογισμού ούτε τις δηλώσεις των υπουργών Ξανθού, στη συζήτηση για τις αυξήσεις των φαρμάκων πριν από 20 ημέρες, και Κουρουμπλή στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για αυτόν, που υποστήριξαν ότι, όταν υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός και clawback και οι συνολικές απαιτήσεις των παρόχων ξεπερνούν τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό, δεν υπάρχει ζημία. Ούτε την έκθεση της επιθεωρήτριας ΣΕΕΔΔ που, ενώ ερωτάται σαφώς από τους εισαγγελείς να προσδιορίσει ζημία, δεν το κάνει και αντίθετα λέει για τον κλειστό προϋπολογισμό που δεν επιβαρύνθηκε. Ούτε την πάγια νομολογία περί του θέματος;

Να κάνουμε με απλά λόγια την υπόθεση ότι οι δύο πάροχοι επιστρέφουν όλο το ποσό πίσω. Θα πήγαινε στο κράτος; Μα φυσικά όχι. Θα ανακατανέμονταν αναδρομικά το clawback των άλλων παρόχων για το ’15 και το ’16. Άρα, αφού με την τυχόν επιστροφή δεν ωφελείται το κράτος πως με την αρχική καταβολή ζημιώθηκε; Αλλά τώρα έχει πιο ενδιαφέρον η υπόθεση. Γιατί τότε τόση αγωνία να επιστραφούν χρήματα και να πάνε στους άλλους παρόχους και το 30% αυτών σε έναν μεγάλο όμιλο που έχει το 30% του τζίρου; Μα γιατί σε αυτόν το όμιλο είχε κλείσει από το Φθινόπωρο και σήμερα εργάζεται, όπως διαβάζω, ως σύμβουλος διοίκησης ο 6ος συνεργός στη σκευωρία ο μέχρι και πριν από δύο μήνες πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επί ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μπερσίμης. Ντροπή. Δηλαδή, με απλά λόγια, εάν η απόφαση του ΕΟΠΥΥ επί προεδρίας Μπερσίμη για επιστροφή των χρημάτων πίσω υλοποιηθεί, ο όμιλος που εργάζεται σήμερα ο κ. Μπερσίμης θα λάβει αναδρομικά περίπου 100.000 ευρώ. Ντροπή. Ντροπή. Ντροπή.

Μήπως, λέω μήπως, με το να σταματήσουν να εκτελούνται οι αρθροσκοπήσεις το 2016 ο όμιλος αυτός ωφελείται, δεδομένου ότι δεκάδες γιατροί είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να κάνουν αυτήν την εξέταση και ένα κομμάτι του κλειστού προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις θα δεσμεύονταν, ενώ έκτοτε παραμένει στον όμιλο, αφού θα πληρώνει λιγότερο claw back; Θα ήταν τραβηγμένο αν δεν υπήρχαν και άλλες αποφάσεις που ωφέλησαν τον όμιλο. Αλλά δεν είναι επί του παρόντος. Μόνο η αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού στα διαγνωστικά από 302 εκατ. ευρώ στα 357 εκατ. ευρώ το 2018 ωφελούν τον όμιλο περίπου 15 εκατ. ευρώ και ζημιώνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 55 εκατ. ευρώ».

«Η δικαστική διαχείριση αυτής της υπόθεσης που, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Εξεταστικής σε συνέντευξή του, είναι παιδευτικού και όχι ποινικού χαρακτήρα δεν ωφελεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε εμένα βλάπτει. Βλάπτει, όμως, αυτό που συμβολίζει ο Σαλμάς. Πληγώνει τους απλούς ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτό που η πορεία μου σηματοδοτεί και συμβολίζει. Του έντιμου, αυτοδημιούργητου ανθρώπου, καταξιωμένου γιατρού, που δεν είχε καμία ανάγκη την πολιτική παρά μόνο να προσφέρει. Και όλοι σας ξέρετε για τη συμβολή μου στην εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο από τις αποφάσεις μου, δηλαδή, από το ’13 μέχρι σήμερα 8 δισ. ευρώ. Σίγουρα, όμως, όλοι σας δεν γνωρίζετε ότι μετά τη λήξη της θητείας μου δεν εύρισκα κλινική να χειρουργήσω γιατί έβαλα τον κλειστό προϋπολογισμό με 300 εκατ. λιγότερο και το clawback στις κλινικές και διαγνωστικά», είπε καταλήγοντας ο κ. Σαλμάς.

19/04/2019 11:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα

 

Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για την άρση ασυλίας των Λοβέρδου, Σαλμά, Φωκά (live)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: