Φρίκη δίχως τέλος στην Κύπρο: Ανασύρθηκε βαλίτσα με σορό από την Κόκκινη Λίμνη




Σορός ενήλικης γυναίκας σε προχωρημένη αποσύνθεση βρέθηκε εντός της ταξιδιωτικής βαλίτσας που ανασύρθηκε σήμερα Κυριακή του Πάσχα, λίγο πριν τις 2μ.μ. από τον βυθό της Κόκκινης Λίμνης, σύμφωνα με την Αστυνομία ο Φιλελεύθερος. . Μαζί με τη σορό της άγνωστης στο παρόν στάδιο γυναίκας εντοπίστηκε και τσιμεντένιο μπλοκ με στόχο, προφανώς, να παραμείνει η βαλίτσα στον βυθό.
  • Θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, τόσο επιστημονικές όσο και άλλες, για να διακριβωθεί η ταυτότητα της γυναίκας. Οι υποψίες στρέφονται στην 31χρονη Μαρικάρ και στην 36χρονη Λίβια.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Νεόφυτο Σιάηλο, δεν αναμένεται να ανασυρθεί και δεύτερη βαλίτσα σήμερα. Η επιχείρηση το πιθανότερο είναι να γίνει αύριο Δευτέρα. Οι εξετάσεις στην περιοχή συνεχίζονται, ενώ γίνονται προετοιμασίες και σήμανση της δεύτερης βαλίτσας, για την αυριανή επιχείρηση.

Αύριο Δευτέρα, με το πρώτο φως της μέρας, θα επαναρχίσουν και οι έρευνες και στο Ξυλιάτο.

Συνεχίζονται οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη. Photo via philenews.gr

Η πρώτη από τις δύο βαλίτσες που είχαν εντοπιστεί το Σάββατο ανασύρθηκε χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του δύτη που καταδύθηκε με σκάφανδρο και της ομάδας που βρισκόταν πάνω στη λέμβο.

  • Αυτοψία διενήργησαν οι ιατροδικαστές Νικόλας Χαραλάμπους και Σοφοκλής Σοφοκλέους στο ειδικό κέντρο επιχειρήσεων, που στήθηκε στην όχθη της Κόκκινης Λίμνης.
Λίγο μετά τη 1μ.μ. καταδύθηκε στη λίμνη δύτης με σκάφανδρο, συνοδευόμενος από τη λέμβο. H επιχείρηση διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και στις 1.50μ.μ. περίπου εξήλθε Στη συνέχεια ανασύρθηκε η βαλίτσα.
Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν οι άνδρες της ΕΜΑΚ, λόγω της λάσπης που υπάρχει στον βυθό. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες με τη ρομποτική κάμερα για να εντοπιστεί και η τρίτη βαλίτσα.
Σύμφωνα με ομολογία του 35χρονου, εντός της λίμνης στο Μιτσερό, πέταξε τις σορούς τριών από τα θύματά του, αφού πρώτα τα τοποθέτησε σε βαλίτσες. Οι τρεις σοροί τφέρεται να ανήκουν στην 36χρονη Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα, την 8χρονη κόρη της Έλενα Ναταλία Μπουνέα την 30χρονη Μαρικάρ Βαλντέζ Αρκιόλα από τις Φιλιππίνες.
  • Από τις δέκα το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, μέλη της Πυροσβεστικής, άνδρες της ΕΜΑΚ αλλά και ιδιώτες με τη χρήση ρομποτικής κάμερας επιχειρούν σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν και τις υπόλοιπες τέσσερις σορούς των θυμάτων του Κύπριου κατά συρροήν δολοφόνου.

Γύρω στις 11:40 εισήλθε στην Κόκκινη Λίμνη για πρώτη φορά σήμερα η βάρκα. Για περίπου δεκαπέντε λεπτά οι τρεις άνδρες της ΕΜΑΚ ερεύνησαν το σημείο που βρίσκεται η σημαδούρα και προέβησαν σε σκιαγράφηση των σημείων πριν εισέλθουν οι δύτες. Η βάρκα βγήκε, αλλά η ρομποτική κάμερα παραμένει. Φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο το έργο τους, εξαιτίας της λάσπης στη λίμνη η οποία μετακινείται.

Η επιχείρηση για την ανάσυρση των δύο βαλιτσών αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, αλλά θα είναι πολύωρη.

Στην όχθη της Κόκκινης Λίμνης έχει στηθεί ένα ειδικό κέντρο επιχειρήσεων για την υποστήριξη των ερευνών.  Οι έρευνες ξεκίνησαν με την ειδική ρομποτική κάμερα, που θα επιβεβαιώσει τα κρίσιμα σημεία της έρευνας, κοντά στην περιοχή που σημάνθηκε το Σάββατο με σημαδούρα.
Στην περιοχή της Κόκκινης Λίμνης βρέθηκε το πρωί και ο αρχηγός της αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυστοστόμου συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λευκωσίας. Αφού έτυχε ενημέρωσης, αποχώρησε.
Χθες, εντοπίστηκαν στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό δύο αντικείμενα που εικάζεται πως πρόκειται για βαλίτσες μέσα στις οποίες ο 35χρονος ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς παραδέχθηκε ότι τοποθέτησε τα πτώματα τριών προσώπων. Σύμφωνα με την ομολογία του πρόκειται την 36χρονη Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα και την 8χρονη κόρη της Έλενα Ναταλία από τη Ρουμανία και την 31χρονη Mαρικάρ Βάλντεζ Αρκουίλα από τις Φιλιππίνες.
  • Η ανάσυρση των βαλιτσών από την τοξική λίμνη θα γίνει με τη χρήση σκαφάνδρου. Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Μάρκος Τράγκολας είχε δηλώσει ότι «εάν χρειαστεί θα καταδυθεί σκάφανδρο, καθότι τα αντικείμενα δεν έχουν ανευρεθεί σε μεγάλο βάθος».
Παράλληλα με τις έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη θα συνεχιστούν και σήμερα οι έρευνες στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτου, για εντοπισμό της 6χρονης Σιέρρα, κόρης της Μαίρη Ρόουζ από τις Φιλιππίνες.

Οι έρευνες του Σαββάτου

Τα δύο ύποπτα αντικείμενα εντοπίστηκαν λίγο πριν τις 2 το απόγευμα από τη ρομποτική κάμερα υψηλής ευκρίνειας που ιδιωτική εταιρεία διέθεσε στις Αρχές. Λίγη ώρα αργότερα, οι ανακριτές του ΤΑΕ μετέφεραν στη σκηνή τον 35χρονο στρατιωτικό, ο οποίος τους υπέδειξε σημείο ανατολικά της λίμνης και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Άνδρες της ΕΜΑΚ με βάρκα τοποθέτησαν σημαδούρες για να σηματοδοτήσουν τα σημεία. Όπως δήλωσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Μάρκος Τράγκολας, τα δύο αντικείμενα «κινούν εύλογες υποψίες ότι είναι τα αντικείμενα τα οποία αναζητούσαμε», προσθέτοντας ότι έγινε «σηματοδότηση των αντικειμένων», ούτως ώστε σήμερα, γύρω στις 10:00 το πρωί, «να αρχίσει η διαδικασία ανάσυρσης τους προκειμένου να διαπιστωθεί για ποια πράγματα πρόκειται», αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για δύο ταξιδιωτικές βαλίτσες. Τόνισε πως οι έρευνες θα συνεχιστούν «για να βρούμε και το τρίτο αντικείμενο», ενώ διαβεβαίωσε πως η ανάσυρση θα γίνει «με κάθε προσοχή και στόχος είναι να ανασυρθούν τα αντικείμενα ακριβώς όπως είναι στον βυθό».

Είχε προηγηθεί προκαταρκτικός έλεγχος των υδάτων της λίμνης από ειδικούς για να διαπιστωθεί εάν θα μπορούσε να μπει δύτης.

Ο κ. Τράγκολας διευκρίνισε πως μέχρι σήμερα το πρωί θα αναμένουν «τα αποτελέσματα της ποιότητας του νερού, καθότι είναι πολύ καθοριστικό στοιχείο αφού έχει άμεση σχέση με την ασφάλεια των δυτών». Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε, «ανάλογα με την ποιότητα του νερού ανάλογη θα είναι και η στολή του δύτη που θα φορέσει μαζί με το σκάφανδρο κεφαλής που θα τοποθετείται με αέρα από την ξηρά», προκειμένου να καταδυθεί δύτης και να ανασύρει τις βαλίτσες οι οποίες «δεν έχουν ανευρεθεί σε μεγάλο βάθος».

Αναφορικά με τις έρευνες στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτου, για εντοπισμό της 6χρονης Σιέρρα, κόρης της Μαίρη Ρόουζ από τις Φιλιππίνες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χθες από νωρίς το πρωί, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι «δεν είχαμε κανένα αποτέλεσμα» κι ότι αυτές θα συνεχιστούν και σήμερα παράλληλα με τις εργασίες στην Κόκκινη Λίμνη. Είπε ακόμα πως κι εκεί βρέθηκε ένα αντικείμενο το οποί εστάλη για εξέταση «και αναμένουμε τα αποτελέσματα χωρίς να ελπίζουμε όμως σε κάτι το θετικό. Απλά εξετάζουμε κάποια πράγματα τα οποία δεν συνάδουν με το περιβάλλον εκεί».

Ατάραχος στο Δικαστήριο
Νωρίτερα χθες το πρωί, ο 35χρονος ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Ατάραχος και συνεχώς με σκυμμένο το κεφάλι άκουσε το Δικαστήριο, να ανανεώνει την κράτησή του για ακόμη οκτώ ημέρες για 7 υποθέσεις απαγωγής και φόνου εκ προμελέτης.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο ήταν δρακόντεια. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη, με τους αστυνομικούς να προβαίνουν σε ελέγχους όλων των προσώπων και δημοσιογράφων που πήγαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Χωρίς να φέρει σε κανένα σημείο της δικαστικής διαδικασίας ένσταση, ο 35χρονος ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς ανέφερε απλά «δεν φέρω ένσταση. Συμφωνώ», όταν τον ρώτησε η δικαστής εάν συμφωνεί με το αίτημα της Αστυνομίας για την 8ήμερη κράτησή του.

Ο στρατιωτικός, ατάραχος, οδηγήθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί στη δικαστική αίθουσα συνοδεία αστυνομικών. Παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου χωρίς δικηγόρο, όπως συνέβη και την προηγούμενη φορά.

Στην κατάθεση του ενώπιον Δικαστηρίου ο Υπαστυνόμος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι ο ύποπτος βρίσκεται αντιμέτωπος με τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης και της απαγωγής με σκοπό το φόνο, με θύματα επτά πρόσωπα, αδικήματα που διαπράχθηκαν από τις 30/9/2016 μέχρι τις 26/4/2019 στις επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας.

Στις συνέχεια, ο ανακριτής κατέθεσε όλο το ιστορικό γύρω από τον εντοπισμό του πρώτου πτώματος που βρέθηκε στο φρεάτιο του μεταλλείο στο Μιτσερό, αυτό της 38χρονης Μαίρη Ρόουζ από τις Φιλιππίνες.

Αναφέρθηκε και στην υπόθεση εξαφάνισης της Αριάν Παλάνας Λοζάνο 28 ετών από τις Φιλιππίνες που ο 35χρονος στρατιωτικός παραδέχθηκε ότι δολοφόνησε.

Ο κ. Γιωρκάτζης εξήγησε πως κατά τη διάρκεια των ερευνών έγινε άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων του υπόπτου και ανακάλυψαν ότι είχε επικοινωνίες και με τη Μαρικάρ Βάλντεζ Αρκουιόλα 31 ετών που κι εκείνη έχει εξαφανισθεί, ενώ στη συνέχεια ο ύποπτος παραδέχθηκε σε προφορική ανάκριση τη διάπραξη των φόνων άλλων τριών προσώπων, ανεβάζοντας συνολικά των αριθμών των θυμάτων στα επτά.

Όση ώρα κατέθετε ο αστυνομικός ανακριτής, ο 35χρονος στρατιωτικός ήταν σκυφτός.

Η Αστυνομία αιτήθηκε την έκδοση διατάγματος 8ήμερης κράτησης του υπόπτου. Η Δικαστής τότε, τον ρώτησε εάν συμφωνεί και ο 35χρονος απάντησε απλά «ναι».

Ο Υπαστυνόμος του ΤΑΕ Λευκωσίας είπε, επίσης μεταξύ άλλων, ότι ο ύποπτος ζήτησε ο ίδιος και έγραψε ιδιοχείρως σε δέκα σελίδες τους φόνους και των επτά θυμάτων.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της Δημοκρατίας, Μάριος Κουτσόφτας, εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής κατέθεσε πως ενυπάρχουν οι λόγοι για την κράτηση του υπόπτου, καθώς παραπέμπει σε παλαιές υποθέσεις και συμφώνησε με το αίτημα της Αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής λήφθηκαν 250 καταθέσεις, ενώ υπολείπονται να ληφθούν άλλες 150, ενώ παράλληλα οι Αρχές αναζητούν ένα ακόμη όχημα του υπόπτου, το οποίο, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο κ. Γιωρκάτζης, αναμένεται να καταδείξει μαρτυρία.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της η Δικαστής Νάτια Μαθηκολώνη αναφέρθηκε στις αρχές και τη νομολογία που διέπουν την άσκηση της εξουσίας για έκδοση διατάγματος κράτησης από το Δικαστήριο.

Το βάρος είναι στους ώμους της Αστυνομίας, είπε, να καταδείξει ότι υπάρχουν εύλογες υποψίες, ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και ότι η κράτηση του υπόπτου είναι αναγκαία. Βάρος, πρόσθεσε, το οποίο αυξάνεται όταν ζητείται η ανανέωση προηγούμενου διατάγματος, αφού η Αστυνομία θα πρέπει να αποδείξει περαιτέρω ότι ο χρόνος που δόθηκε προηγουμένως από το Δικαστήριο αξιοποιήθηκε δεόντως και ότι η παράταση της κράτησης είναι ευλόγως αναγκαία για τις ανακρίσεις που υπολείπονται.

Η δικαστής, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ανακριτικό έργο σε εξέλιξη και κρίνοντας ως αναγκαία την περαιτέρω κράτηση του υπόπτου, εξέδωσε εναντίον του διάταγμα 8ήμερης προσωποκράτησής του.

Από την πλευρά του ο 35χρονος στρατιωτικός δεν έφερε ένσταση.

Κατονόμασε το έβδομο θύμα
Στην κατάθεση του ενώπιον του Δικαστηρίου ο Υπαστυνόμος του ΤΑΕ Λευκωσίας, Ιωάννης Γιωρκάτζης, ανέφερε ότι ο ύποτπος έδωσε στους ανακριτές χειρόγραφες σημειώσεις ανάμεσα στις οποίες κατονόμασε το έβδομο θύμα του, η σορός του οποίου είχε εντοπιστεί τη Μεγάλη Πέμπτη μέσα σε λάκκο στο Πεδίο Βολής Ξυντούς στην Ορούντα. Πρόκειται για την Κάτχα Άνου από το Νεπάλ και αναμένεται να γίνει η νεκροτομή με συναρμολόγηση των οστών για να διακριβωθεί η ταυτότητά της.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου πρόκειται για την Ασμίτα Κχάντα Μπίστα (Asmita Khadka Bista), 30 ετών από το Νεπάλ, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί από τη Λευκωσία πριν από περίπου έναν χρόνο. Φίλοι και ομοεθνείς της, είχαν κατήγγειλαν την εξαφάνισή της στο προξενείο του Νεπάλ στη Λευκωσία, λέγοντας ότι δούλευε σε κάποιο σπίτι και ακολούθως έφυγε και έμενε με μια φίλη της.

Τότε, ξαφνικά εξαφανίστηκε, ενώ στο σπίτι βρίσκονταν τόσο τα προσωπικά της αντικείμενα, όσο και το διαβατήριό της. Δήλωσαν επίσης ότι την ημέρα που εξαφανίσθηκε είχε επιβιβαστεί σε άσπρο αυτοκίνητο, έκτοτε δεν έδωσε σημεία ζωής.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Σπύρος Νικολούζος

 

“Ξεσκονίζουν” την Κόκκινη Λίμνη για να βρουν τα θύματα του “Ορέστη”: Σε εξέλιξη οι έρευνες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: