Φονική πυρκαγιά σε λεωφορείο: Τουλάχιστον 20 νεκροί, οι περισσότεροι από ασφυξία




Τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι περίπου δέκα τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής, όταν έπιασε φωτιά διώροφο λεωφορείο στη Λίμα, την πρωτεύουσα του Περού, δήλωσε ο Λούις Μεχία, εκπρόσωπος του περουβιανού πυροσβεστικού σώματος.

Τα περισσότερα θύματα πέθαναν από ασφυξία, αφού παγιδεύτηκαν μέσα στο όχημα, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο πίσω μέρος του οχήματος, όπου βρισκόταν ο κινητήρας, και εξαπλώθηκε ταχύτατα στο εσωτερικό του. Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν ακόμη άγνωστα και διενεργείται έρευνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής.

Ο δήμαρχος της Λίμας, ο Χόρχε Μουνιός, τόνισε πως το όχημα πήρε φωτιά ενώ βρισκόταν σε σταθμό λεωφορείων η λειτουργία του οποίου είχε απαγορευθεί, διότι βρισκόταν ακριβώς δίπλα σε κατάστημα που πωλούσε καύσιμα παράνομα.

«Φαίνεται ότι στον δεύτερο όροφο του λεωφορείου, όπου βρέθηκαν τα περισσότερα θύματα, μεταφέρονταν καύσιμα. Αυτό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα», τόνισε ο Μουνιός σε δημοσιογράφους, πριν επισκεφθεί επιζήσαντες στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν.

Στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η φωτιά έσπευσαν για να την κατασβέσουν οκτώ μονάδες του πυροσβεστικού σώματος.

Το λεωφορείο επρόκειτο να αναχωρήσει από τον σταθμό Φιόρι, στη συνοικία Σαν Μαρτίν δε Πόρες, στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας, με προορισμό την πόλη Τσικλάγιο, στο βόρειο Περού. Οι αρχές δεν διευκρίνισαν πόσοι άνθρωποι είχαν επιβιβαστεί στο λεωφορείο όταν πήρε φωτιά.

Σε πλάνα που μεταδόθηκαν από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζεται το απανθρακωμένο όχημα με πλήθος κόσμου να έχει συγκεντρωθεί γύρω του.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές πανικού και κραυγές φρίκης στον σταθμό του λεωφορείου και γύρω από αυτόν όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, περί τις 19:34 τοπική ώρα [03:34 ώρα Ελλάδας].

Οι αρχές της Λίμας δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο το λαθρεμπόριο καυσίμων, έναν χαοτικό τομέα της παραοικονομίας που βασίζεται σε ανεξάρτητους προμηθευτές χωρίς άδειες που χρησιμοποιούν βαν και λεωφορεία.

Οι πυροσβέστες διαπίστωσαν ότι το διώροφο λεωφορείο δεν διέθετε τους απαραίτητους πυροσβεστήρες, σύμφωνα με το δίκτυο RPP.

Ο δήμαρχος τόνισε πως στους ιδιοκτήτες του οχήματος πρέπει να επιβληθούν ποινές.

«Αψήφησαν τις εντολές του δήμου (…). Είμαι εξοργισμένος», τόνισε ο Μουνιός. «Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν» από τον τομέα των συγκοινωνιών και «πρέπει να υπάρξουν ποινικές διώξεις» σε βάρος τους πρόσθεσε αναφερόμενος στην εταιρεία στην οποία ανήκε το λεωφορείο.

01/04/2019 10:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Λίμα, Περού

 

Ένας κωμικός προηγείται στις εκλογές της Ουκρανίας: Θα αντιμετωπίσει τον Ποροσένκο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: