Ευελπιστούμε σε δημιουργία δεδομένων για επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε ο ΥΠΕΞ




Σε εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο διάστημα μια προσπάθεια από την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, ώστε να δημιουργηθούν δεδομένα για επανέναρξη των συνομιλιών, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο υπογραφής μνημονίου συνεργασίας ΥΠΕΞ – ΤΕΠΑΚ, ο κ.Χριστοδουλίδης είπε πως “υπάρχει σε εξέλιξη, τις τελευταίες ώρες, τις τελευταίες μέρες, μια προσπάθεια, διαδικαστικής φύσεως, από την κυρία Λουτ”.

  • “Ευελπιστούμε να δημιουργήσει δεδομένα, να υπάρξει ανταπόκριση, ώστε να δημιουργηθούν δεδομένα για επανέναρξη των συνομιλιών” πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, πως χθες βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογο του, Γιώργο Κατρούγκαλο, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση, στην Αθήνα, του ΓΓ του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σε σχέση με την παρουσία του στη Βηρυτό, για την πρώτη τριμερή Υπουργική Σύνοδο Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως τέτοιες συνεργασίες φέρνουν συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα για όλους τους συμμετέχοντες και την ίδια στιγμή, “αναδεικνύουν τη σημασία που έχει η ανάληψη κοινών δράσεων από τα κράτη της περιοχής, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, αλλά και για καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν”.

  • “Την ίδια στιγμή είναι η διμερής διάσταση. Μαζί με τον (Υπουργό Ενέργειας) κ.Λακκοτρύπη, είχαμε συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας του Λιβάνου και έχει συμφωνηθεί και θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αρχίσουν άμεσα, οι συζητήσεις για την κατάληξη σε συμφωνία”, συμπλήρωσε.

Σημείωσε ακόμη πως έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, για τη συμφωνία που θα καθορίζει στο τι γίνεται σε περίπτωση κοινού κοιτάσματος ανάμεσα στις δύο χώρες.

  • “Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε θαλάσσια σύνορα και είναι ένα ενδεχόμενο και άρα ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις προς την κατεύθυνση αυτή”, είπε.
  • Υπενθύμισε πως την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Ιορδανία, “για μια πολύ σημαντική Σύνοδος Κορυφής, τριμερής Σύνοδο Κορυφής με την Ιορδανία, όπου αναμένεται να συζητηθούν πολύ συγκεκριμένα θέματα”.

Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, οι συμφωνίες που θα υπογραφούν, υπέδειξε, “θα αναδείξουν τη διάσταση που σας έχω αναφέρει, ότι δηλαδή η ανάληψη κοινών δράσεων οδηγεί και σε καλύτερα αποτελέσματα”.

12/04/2019 12:18
ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης
Λεμεσός – Κύπρος

Εκτάκτως στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο υποθαλάσσιου αγωγού Κύπρου και Αιγύπτου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: