Εθνική διάσκεψη της Λιβύης: Οι G7 καλούν τον Χάφταρ να παύσει την πορεία προς την Τρίπολη




Τα Ηνωμένα Έθνη είναι αποφασισμένα να πραγματοποιήσουν την εθνική διάσκεψη της Λιβύης που έχει σκοπό τη διεξαγωγή εκλογών παρά την αύξηση των μαχών στην οκταετή σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος απεσταλμένος του ΟΗΕ.

  • Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) προειδοποίησαν τον στρατιωτικό διοικητή της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ να εγκαταλείψει τα σχέδια για προώθησή του στην πρωτεύουσα Τρίπολη, απειλώντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που έχει την έδρα της εκεί, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διεθνή δράση.

Ο Γασάν Σαλάμε μιλούσε σε δημοσιογράφους στην Τρίπολη μία ημέρα αφότου οι δυνάμεις του Χάφταρ είπαν πως προωθήθηκαν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας και κατέλαβαν το πρώην διεθνές αεροδρόμιό της.

Η επίθεση από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του Χάφταρ, ο οποίος έχει συμμαχήσει με μια παράλληλη διοίκηση που έχει την έδρα της στην πόλη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, κλιμάκωσε μια μάχη εξουσίας η οποία έχει διασπάσει την πετρελαιοπαραγωγό χώρα μετά την ανατροπή, το 2011, του Μουάμαρ Καντάφι.

  • Τα Ηνωμένα Έθνη σκοπεύουν να διεξαγάγουν μια διάσκεψη στη νοτιοδυτική πόλη Γκανταμές στο διάστημα 14-16 Απριλίου όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών ως διεξόδου στην αναρχία που επικρατεί στη χώρα, όπου ισλαμιστές μαχητές έχουν δημιουργήσει βάσεις στήριξης σε ορισμένες περιοχές.

Ο Σαλάμε, πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, δήλωσε πως προσπαθεί να αποτρέψει μια ανεξέλεγκτη νέα κρίση. «Εργαστήκαμε για ένα χρόνο γι΄αυτή την εθνική διάσκεψη, δεν θα εγκαταλείψουμε αυτή την πολιτική δουλειά γρήγορα», είπε. «Γνωρίζουμε πως η διεξαγωγή της διάσκεψης σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της κλιμάκωσης και των μαχών είναι ένα δύσκολο θέμα. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να την πραγματοποιήσουμε στην ώρα της εκτός αν οι περιστάσεις μας αναγκάσουν να μην το κάνουμε», πρόσθεσε.

  • Σε μια σύνοδο της G7 στη Γαλλία, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είπε πως ο ίδιος και οι ομόλογοί του συμφώνησαν ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να ασκήσουν πίεση σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την εντατικοποίηση των μαχών στη Λιβύη, ιδίως στον Χάφταρ, ώστε να αποφευχθεί μια περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι δήλωσε, κατά το κλείσιμο των εργασιών της συνόδου, πως ο Χάφταρ πρέπει να λάβει υπόψη τις διεθνείς προειδοποιήσεις και να σταματήσει την προέλασή του προς την Τρίπολη, διαφορετικά «θα δούμε τι μπορεί να γίνει».

  • Τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας σε έναν οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή εκλογών προκειμένου να επιλυθεί η παρατεταμένη αστάθεια στη Λιβύη, μια πετρελαιοπαραγωγό χώρα η οποία αποτελεί σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν τη Σαχάρα με σκοπό να φθάσουν στην Ευρώπη.

Στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι δήλωσε πως η κρίση στη γειτονική Λιβύη δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα, αν και η ανασφάλεια στη χώρα είναι εδώ και πολύ καιρό πηγή ανησυχίας.

«Η Αίγυπτος υποστήριξε από την αρχή μια πολιτική συμφωνία ως εργαλείο για την αποτροπή οποιασδήποτε στρατιωτικής επίλυσης» στη Λιβύη, δήλωσε ο Σούκρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επισκεπτόμενο το Κάιρο Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στην κρατική τηλεόραση.

  • Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία θέλει όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη Λιβύη να εξεύρουν μια συμφωνία και προειδοποίησε εναντίον μιας ξένης ανάμιξης στη χώρα.

Δεν υπάρχουν αναφορές για σημαντικές μάχες σήμερα, μια μέρα αφότου εκπρόσωπος του LNA και κάτοικοι ανέφεραν πως οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν το πρώην διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Ο LNA δήλωσε πως οι θέσεις του δέχθηκαν επίθεση από αέρος νότια της Τρίπολης αλλά δεν υπάρχουν απώλειες.

  • Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναχώρησε αφού συνάντησε τον Χάφταρ στην προσπάθεια να αποτρέψει το ξέσπασμα ενός κανονικού εμφυλίου πολέμου. «Φεύγω από τη Λιβύη με βαριά καρδιά και βαθιά ανήσυχος. Εξακολουθώ να ελπίζω πως είναι δυνατό να αποφευχθεί μια αιματηρή αντιπαράθεση μέσα και γύρω από την Τρίπολη», έγραψε στο Twitter.

  • Ο 75χρονος Χάφταρ, οποίος θεωρεί τον εαυτό του εχθρό του ισλαμικού εξτρεμισμού αλλά αντίπαλοί του θεωρούν πως είναι ένας νέος δικτάτορας στα πρότυπα του Καντάφι, δήλωσε, σύμφωνα με το Al-Arabiya TV, πως είπε στον Γκουτέρες ότι η επίθεσή του θα συνεχιστεί μέχρις ότου ηττηθεί η τρομοκρατία.

Η παραλιακή πρωτεύουσα Τρίπολη είναι το απόλυτο έπαθλο για την παράλληλη κυβέρνηση του Χάφταρ.

Το 2014 συγκέντρωσε πρώην στρατιώτες του Καντάφι και έπειτα από τριετή μάχη κατέλαβε τη Βεγγάζη, μια σημαντική πόλη στην ανατολική Λιβύη.

Φέτος κατέλαβε τον νότο της Λιβύης με τις πετρελαιοπηγές του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
06/04/2019 17:46

Σοβαρές ανησυχίες από Κομισιόν για την πολιτική ΗΠΑ έναντι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: